ONG
Al treilea sector
Data: 28.04.2015
ONG / Oamenii schimbă lumea

Născută în Marea Britanie ca să schimbe România în bine

Jane s-a născut în Marea Britanie, dar în urmă cu 25 de ani a venit în România ca să ajute copiii și tinerii din orfelinatele de stat.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Jane Nicholson, o britanică de „60 de ani și ceva”, a ajuns pentru prima oară în România imediat după 1989. A vrut să vină în România după ce a vizionat un documentar „șocant” despre condițiile din orfelinatele de stat din țara noastră. „Am simțit că trebuie să fac ceva să ușurez această suferință teribilă”, își amintește Jane.

O perioada, Jane a făcut naveta Botoșani – Londra şi colabora cu englezi care trimiteau îmbrăcăminte și medicamente în România. În paralel, lucra și într-o organizație neguvernamentală din Marea Britanie, care furniza servicii de îngrijire paliativă.

fara 4

În 1991 a înființat, în Marea Britanie, fundația FARA Charity, cu scopul de a „alina suferința copiilor abandonați în instituțiile de stat din România”. Doi ani mai târziu apărea FARA România, o organizație neguvernamentală care este sprijinită financiar și logistic de FARA Charity.

FARA România înseamnă, în prezent, trei case de tip familial în Suceava și Popești-Leordeni), patru case de tip familial speciale pentru tineri cu dizabilități (trei în Suceava și una în Popești-Leordeni), trei centre de recuperare pentru copii cu nevoi speciale (două în Suceava și una în București), o fermă organică (Suceava) și o casă de tranzit pentru tinerii care părăsesc instituțiile de stat (Satu Mare).

Fundația are 95 de angajați, circa 90 de voluntari și 500 de beneficiari direcți – copii și tineri sub 30 de ani.

AlTreileaSector.ro a stat de vorbă cu Jane Nicholson atât despre proiectele fundației locale pe care a înființat-o în 1993, precum și despre viitorul copiilor care ies din orfelinatele românești.

ATS.ro: Locuiți în România sau în Marea Britanie?

J.N: Locuiesc în Marea Britanie și vin o dată la două-trei luni în România, când vizitez toate proiectele fundației.

ATS.ro: Cum ați perceput România, ca străin, la începutul anilor `90?

J.N: Când am venit în România, în 1991, sărăcia era generalizată și oamenii încă trăiau cu frica rămasă din perioada comunistă. Atunci erau peste 300.000 de copii în instituțiile de stat din România, iar condițiile de acolo erau groaznice.

ATS.ro: Exista o societatea civilă românească la începutul anilor ’90?

J.N: E greu să vorbim despre o societate civilă la începutul anilor ’90. Am vorbi despre ceva aproape inexistent. Schimbările au venit foarte încet, deși nevoile erau enorme. În societatea civilă, lucrurile se mișcau greu din cauza corupției la toate nivelurile.

ATS.ro: Ce semnificație are numele fundației?

FARA înseamnă „fără mai nimic”, adică fără familie, casă, prieteni, speranță, viitor sau dragoste.

ATS.ro: Ce buget anual are fundația și cum vă finanțati?

J.N: În mod surprinzător, când am început să construiesc Casa Sfântul Nicolae, din Suceava, pur și simplu aveam încredere că banii vor veni, dar nu aveam habar de unde. Înainte lucrasem pentru altă organizație (Sue Ryder – n.red.) din Marea Britanie, care se finanța printr-o rețea de magazine, unde oamenii donau haine și mobilier. Așa că, am decis să urmez același model și, cu ajutorul unui prieten, am înființat primul FARA Charity Shop din Londra. Acum avem o rețea de 50 de magazine, cu o bună reputație privind calitatea produselor pe care le vindem. Ce este diferit la magazinele noastre față de altele de profil este că produsele sunt profesionist expuse, exact ca în magazinele de renume, de asemenea, angajații sunt bine pregătiți și cunosc specificul magazinului de tip FARA Charity. De altfel, în mod regulat trimitem în România angajați ai rețelei pentru a cunoaște beneficiarii și a interacționa cu ei, fapt care îi ajută să înțeleagă mai bine munca lor și să o realizeze cu mai multă dedicare.

85% din fonduri provin din aceste magazine, apoi organizăm evenimente de fundraising în Marea Britanie, avem și donatori privati. O parte din bani provin și din România, sub formă de subvenții de la Ministerul Muncii, alocații de plasament și alocații pentru tinerii cu dizabilități. De asemenea, obținem și granturi de la diverși finanțatori, precum United Way Romania, Open Society Mental Health Initiative sau Erste Foundation.

Per total, bugetul din 2014 a fost de aproape șase milioane de lei, dintre care 850.000 au venit din România.

ATS.ro: De ce ați hotărât ca fundația să sprijine copii și tineri?

J.N: La început, beneficiarii au fost copii din instituții. Apoi ne-am dat seama că și tinerii care ies din aceste instituții riscau să fie abandonați a doua oară, odată cu majoratul. Așa am început să oferim ajutor și pentru tineri adulți, mai ales pentru cei cu dificultăți de învățare sau pentru cei care au suferit traume severe. Centrele de recuperare lucrează acum alături de casele noastre de copii și, în acest mod, construim o punte pentru tineri către o viață de adult independentă sau parțial independentă, cu sprijin în carieră din partea fundației.

fara 3

ATS.ro: Ce șanse reale de integrare în societatea românească au tinerii pe care îi ajutați?

J.N: Noi desfășurăm o gamă diversă de proiecte, de aceea o să vă răspund în funcție de fiecare profil de beneficiar pe care îl avem. Astfel, copiii care cresc în casele noastre de tip familial, pentru că au rămas fără grija părinților, sunt sustinuți de noi atât timp cât sunt la școală. Iar școală poate însemna liceul, școala profesionala sau chiar faculatea. Avem trei absolvente de facultate și încă două studente. Pentru că noi suntem familia acestor copii, despărțirea nu are loc niciodată. Suntem în legătură cu foștii rezidenți, știm problemele cu care se confruntă și încercăm să îi ajutăm „părintește”, în așa fel încât să rămână independenți și să se bazeze cât mai mult pe forțele proprii. Foștii rezidenți revin, periodic, la casele în care au crescut și chiar își aduc copiii să le arate locul unde au copilărit. La ieșirea din casă, și chiar înainte, îi ajutăm să își găsească un loc de muncă, să facă pași siguri spre o viață de adult responsabil.

Proiectul Foyer, din Satu Mare, se axează în mod special pe ajutorarea tinerilor care ies din instituțiile de stat și au nevoie de ghidaj spre viața independentă. Astfel, ei intră in programul Foyer, centru de tranzit, în care, cu ajutorul unui mentor personal, creează un plan de acțiune care îi ajută să facă trecerea de la tânăr dependent de serviciile sociale la persoană autonomă și responsabilă. Mai exact, ei învață să se autogospodărească, să deprindă o meserie, să se prezinte la un interviu și să păstreze un loc de muncă, daca l-au obținut. 70 % dintre cei care au părăsit centrul au un serviciu.

Nu același lucru putem să spunem despre tinerii cu dizabilități din casele de tip familial. În acest caz, ei nu vor reuși niciodată să atingă nivelul necesar pentru o viață independentă, așa că, rămân sub supravegherea noastră pe termen nedefinit. Și acești tineri au, totuși, aptitudini pe care încercăm să le dezvoltăm: grădinărit, artizanat, tâmplărie sau bucătărie. Avem și exemple de rezultate îmbucurătoare. Lucian, de la Casa Sfântul Rafael, a absolvit cursurile de maseur și acum practică această activitate cu plăcere. Pentru o perioadă, pacienții lui au fost persoane vârstnice de la un centru de bătrâni din Popești-Leordeni. De asemenea, două fete de la Casa Sfântul Rafael au un loc de muncă permanent și locuiesc într-un apartament de tranziție, iar supravegherea lor se face de la distanță.

fara 1

ATS.ro: Apreciați că statul român face suficient pentru tinerii aflați într-o situație similară celor pe care îi ajutați prin intermediul organizației?

Există în continuare o slabă recunoaștere a Guvernului în ceea ce priveşte serviciile pe care organizațiile neguvernamentale le furnizează. Totuși, se simte o ușoară îmbunătățire a situației odată cu intrarea României în Uniunea Europeană și a presiunilor din partea acesteia. Astfel, susținerea financiară a crescut câte puțin pe baza parteneriatelor locale, însă insuficient. Nevoia de finanțare este mult mai mare.

Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care schimbă lumea în bine, poţi să ne spui printr-un formular anonim. Noi vom citi propunerea, vom contacta persoana şi vom scrie povestea.       

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări