ONG
Al treilea sector
Data: 25.06.2014
ONG / Social

Mondialul durerii

O lume întreagă priveşte fascinată cum fotbalişti plătiţi cu milioane de dolari dau gol după gol la Campionatul Mondial, competiţie la care nu participă şi cei 16 milioane de brazilieni care trăiesc într-o sărăcie extremă.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Mondialul durerii se joacă acum, dar a început pe 30 octombrie 2007. Atunci, mii de brazilieni au ieşit pe străzi să se bucure după anunţul FIFA, care desemna „ţara cafelei” ca viitoare organizatoare a Cupei Mondiale de fotbal, ediţia din 2014. Peste aproape şase ani, în iunie 2013,  un milion de brazilieni ieşeau în stradă să protesteze împotriva sărăciei. Totul se întâmpla în timpul Cupei Confederaţiilor, ultima întrecere fotbalistică majoră desfăşurată în Brazilia, înainte de Campionatul Mondial din 2014. Protestatarii purtau pancarte pe care scria „FIFA, du-te acasă!” sau „Vrem şcoli şi spitale la standardele FIFA!”.

world12

Revoltele brazilienilor au pornit după ce autorităţile au decis să scumpească biletele de autobuz pentru mijloacele de transport care ar fi urmat să ajungă şi la stadioanele pregătite pentru Mondial. Apoi, protestele au escaladat, iar manifestanţii au început să atace corupţia din guvern. Numai în Rio de Janeiro au fost peste 300.000 de protestatari.

world7

Apropierea debutului Cupei Mondiale nu a liniştit oamenii. Din contră. O analiză publicată chiar înainte de începerea turneului final de Datafolha (o companie care realizează diverse studii de piaţă) a arătat că doar 51% dintre brazilieni s-au declarat în favoarea găzduirii Campionatului Mondial. 

world6

„Nu avem şcoli de calitate, nu avem spitale de calitate. Oamenii se plâng de salariile pe care le primesc. Avem foarte multe probleme majore. Cupa Mondială nu reprezintă nimic. Este doar o risipă de bani”, a declarat Elton Fernandes, profesor la Universitatea Federală din Rio de Janeiro, într-un interviu pentru Bloomberg.

world10

Cu doar câteva zile înainte de optimile competiţiei, brazilienii continuă să protesteze. Suporterii din tribunele arenelor pe care se joacă meciurile scandează, cu bucurie, la fiecare gol. În paralel, pe străzi, manifestanţii rup şi ard tricourile echipei naţionale a Braziliei.

Populaţia e nemulţumită şi pentru că guvernul foloseşte banii pe care îi colectează din taxe şi impozite nu pentru a creşte nivelul de trai, ci doar ca să sporească bogăţia miliardarilor. 62 de brazilieni se regăsesc în topul celor mai bogaţi oameni din lume realizat de revista americană Forbes. Averea lor totală depăşeşte 200 de miliarde de dolari, echivalentul a circa 9% din Produsul Intern Brut (PIB)  al Braziliei, estimat la 2,2 trilioane de dolari.

world2

Brazilia ocupă locul al doilea într-un clasament referitor la inegalitatea veniturilor între clasele sociale, potrivit datelor centralizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). De asemenea, statul sud-american se află pe ultimele poziţii şi în alte statistici mondiale, care tratează subiecte precum corupţia ori calitatea infrastructurii.

Brazilia are o populaţie de 200 de milioane de oameni, iar aproximativ 16% dintre locuitori trăiesc în sărăcie, conform Băncii Mondiale. Chiar dacă PIB-ul Braziliei s-a triplat în perioada 2004 – 2012, sud-americanii se află mai jos de locul 80 în indicele Human Development Index, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

world51

Costurile pentru organizarea Mondialului au depăşit 11 miliarde de dolari, iar unele surse anunţă chiar că s-au cheltuit 30 de miliarde de dolari. Latin Post scrie că autoritățile din Brazilia au plătit aproape un miliard de dolari pe tehnologii de vârf în materie de securitate.

Brazilia se numără printre cele mai nesigure ţări din America Latină, arată indicele Latin America Security Index, publicat recent de compania de consultanţă FTI Consulting. De asemenea, printre primele 30 de oraşe cu cea mai ridicată rată a criminalităţii din întreaga lume se regăsesc şi şase din Brazilia – Fortaleza, Recife, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Salvador și Porto Alegre. În fiecare dintre cele şase oraşe există câte un stadion pe care se joacă meciuri la întrecerea sportivă.

world11

O treime dintre investiţiile necesare pentru organizarea Cupei Mondiale au fost înghiţite de cele 12 stadioane pe care se dispută meciurile. Şapte dintre ele au fost construite de la zero, iar celelalte, doar renovate.

Stadionul naţional din Brasilia este printre cele mai scumpe arene construite în lume. A costat peste 720 de milioane de dolari, de două ori mai mult decât s-a estimat iniţial, şi va mai nevoie de încă încă 180 de milioane de dolari după terminarea turnelui, pentru a fi gata. De asemenea, pentru construcţia stadionului din Manaus, care va găzdui doar patru meciuri pe parcursul competiţiei, s-au cheltuit 300 de milioane de dolari și au murit trei oameni. Mai mult, şansele ca investiția în stadioanele din Manaus, Natal, Cuiaba și Brasilia să fie recuperată sunt foarte mici.

world9

Brazilia a reușit să livreze doar jumătate dintre proiectele de infrastructură pe care s-a angajat să le realizeze când a câștigat organizarea Campionatului Mondial, iar multe dintre ele sunt încă neterminate. Autorităţile trebuiau să construiască un tren de mare viteză, care ar fi urmat să lege Rio de Janeiro de Sao Paulo, însă ideea a rămas la stadiul de machetă. Totul ar fi costat 16 miliarde de dolari.

Nimeni nu ştie cu siguranţă care vor fi câştigurile financiare pe care le va obţine Brazilia pe durata Cupei. Bloomberg estimează că fanii din America Latină care vor asista la meciuri vor cheltui 1,8 miliarde de dolari. De asemenea, părerile analiştilor în privinţa beneficiilor pe care le avea pe termen lung Brazilia ca urmare a organizării evenimentului fotbalistic sunt împărţite. În schimb, pentru 2014, economiştii estimează o creştere a PIB-ului doar cu 1,5%.

world5

Cei care se bucură şi suferă deopotrivă sunt, însă, brazilienii. Pe de o parte, sunt fericiţi pentru că ţara lor s-a calificat în optimile de finală ale Mondialului şi, pe de altă parte, sunt apăsaţi zilnic de creşterea inflaţiei. Prețurile la cazare în hoteluri au crescut cu 4,1% în ultima lună, cel mai mare avans înregistrat din 2004 până în prezent, în vreme ce biletele de avion s-au scumpit cu 22,2%.

world1

Brazilia este marea favorită la câştigarea Campionatului Mondial, dar merită oare ca zeci de milioane de oameni să sufere pentru un trofeu făcut din aur de 18 karate?

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări