ONG
Al treilea sector

Mii de români pot rămâne fără acces la servicii sociale

12.000 de oameni ar putea rămâne fără acces la serviciile sociale de care beneficiază acum, iar sute de ONG-uri aşteaptă nerăbdătoare decizia autorităţilor privind proiectul de lege referitor la subvenţionarea serviciilor sociale, din fonduri publice.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Următoare şedinţă a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor va stabili ce se întâmplă cu proiectul de lege referitor la subvenţionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociaţii, fundaţii şi cultele recunoscute. Mai multe organizaţii neguvernamentale din domeniul social au propus modificari ale proiectului, nemulţumite de faptul că aproximativ 12.000 de beneficiari actuali ai serviciilor sociale, ar rămâne în afara sistemului, după aprobarea legii.

„Proiectul de lege a fost pe ordinea de zi în şedinţa de săptămâna trecută (20 – 26 ianuarie n.red.) a Comisiei, dar discuţiile pe seama lui au fost amânate pentru şedinţa următoare, care va avea loc, cel mai probabil, în prima jumătate a lunii februarie. Au fost aduse, însă, mai multe amendamente proiectului, inclusiv de la organizaţiile neguvernamentale, însă nu s-a intrat pe dezbaterea lor punctuală. A rămas stabilit ca la următoarea şedinţă să se stabilească cu exactitate ce şi câte dintre amendamente vor fi preluate”, afirma. la finalul lunii ianuarie, Livia Vlădescu – expert parlamentar la Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Înainte de a ajunge la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, proiectul de lege a fost analizat de membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, unde au fost adoptate o serie de amendamente. „Dacă în urma discuţiilor care vor avea loc în Comisia de muncă, se va ajunge la o înţelegere asupra modificărilor din proiect, documentul va merge la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci. În cazul în care reprezentanţii Comisiei de muncă nu vor ajunge la un consens în privinţa proiectului de lege, va fi nevoie de o şedinţă comună a celor trei comisii, pentru a se stabili care va fi forma finală a iniţiativei legislative”, adaugă Vlădescu.

Peste 250 de organizaţii neguvernamentale au solicitat de mai multe ori, din 2013 până în prezent, modificarea proiectului de lege, astfel încât să fie protejaţi beneficiarii actuali ai serviciilor sociale subvenţionate de la bugetul de stat.

La iniţiativa Ministerului Muncii, Protecției Sociale, Familiei și Persoanelor Vârstnice, în 2013, proiectul de lege restrângea subvenţionarea serviciilor sociale la mediul rural şi mediul urban în primii trei ani de funcţionare, aspect care ar trebui, în viziunea ONG-urilor, să fie modificat.

Alte schimbări pe care organizaţiile neguvernamentale le consideră necesare în proiectul de lege sunt:

- sumele de la bugetul de stat, cu destinaţia subvenţii, se aprobă anual în bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice şi se acordă furnizorilor pentru serviciile sociale, pentru beneficiarii din comunităţile rurale şi urbane;

- nivelul subvenţiei acordate trebuie să fie de minimum 60% din costul standard/beneficiar/tip de serviciu social stabilit conform legii;

- fondurile necesare aplicării programelor de subvenţionare la nivel local/judeţean se acordă din bugetele locale, inclusiv din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, alocată prin legea anuală a bugetului de stat;

- în situaţiile în care subvenţionarea furnizorilor se realizează de consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, consiliul judeţean va repartiza sume cu această destinaţie unităţilor administrativ – teritoriale respective, în funcţie de numărul beneficiarilor şi de tipul serviciilor de asistenţă socială.

„În momentul de faţă, noi ne dorim ca acest proiect de lege să nu fie aprobat. Dacă proiectul de lege ar fi respins, cred că ar fi cea mai înţeleaptă decizie. Astfel am avea timp ca, pe  parcursul acestui an, să avem mai multe întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor pentru a găsi o variantă convenabilă pentru toată lumea”, declară Doina Crângaşu, director executiv al Confederaţiei Caritas România.

Organizaţiile care doresc să susţină modificările aduse proiectului de lege referitor la subvenţionarea serviciilor sociale, pot completa şi transmite o scrisoare membrilor Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială şi Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.

Sursa foto: sxc.hu

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări