ONG
Al treilea sector

Mii de angajaţi din ONG, sub efectele unei legi noi

Adoptarea actului normativ care modifică legea referitoare la stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor va avea efecte directe în rândul a peste 12.500 de angajaţi din mediul neguvernamental.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Săptămâna trecută a adus o schimbare importantă în viaţa asociaţiilor şi fundaţiilor din România, care desfăşoară activităţi economice. Legea (62/2014) care modifică şi completează actul normativ (346/2004) referitor la stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) a fost publicată în Monitorul Oficial. Noua lege semnalează că asociaţiile, fundaţiile, cooperativele agricole şi societăţile agricole cu activităţi economice, sunt recunoscute ca IMM-uri.

„Acest lucru înseamnă, practic, că asociaţiile şi fundaţiile cu activităţi economice vor avea aceleaşi drepturi ca IMM-urile”, declară Gabriel Biriş, consultant fiscal şi partener fondator al casei de avocatură Biriş Goran.

Avantajele concrete pe care le au asociaţiile şi fundaţiile cu activitate economică în urma schimbărilor sunt prevăzute în legea privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor, potrivit Ancuţei Vameşu, coordonator al Institutului de Economie Socială (IES), din cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC).

Mai exact, asociaţiile şi fundaţiile cu activitate economică vor putea:

- avea acces prioritar la achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii, în condiţii egale cu cele prevăzute pentru celelalte IMM-uri;

- primi o reducere cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse lucrări şi servicii;

- participa, în condiţii egale cu societăţile comerciale şi cele cooperatiste, la programe de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii prin Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie;

- beneficia de acces la servicii publice şi la active deţinute de regiile autonome, societăţile/companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital majoritar de stat;

- accesa programe de formare profesională finanţate de Guvern şi autorităţi publice locale, prin sume de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, precum şi prin programe susţinute de organisme naţionale şi internaţionale.

„(Prin această nouă lege – n.red.) se corectează o nedreptate. ONG-urile, deşi sunt actori economici şi au dimensiunile prevăzute de legea IMM-urilor, erau discriminate prin forma juridică. Nu este un privilegiu, ci o reparare a unui dezavantaj nejustificat”, afirmă Vameşu.

În România există peste 26.300 de asociaţii şi fundaţii active, conform  ediţiei din 2012 a Atlasului Economiei Sociale. Dintre ele, mai mult de 2.700 au şi activităţi economice. Veniturile din activităţile economice derulate de asociaţii şi fundaţii s-au ridicat la 760 de milioane de lei în 2010. De asemenea, peste 12.500 dintre angajaţii care lucrează în asociaţii şi fundaţii sunt alocaţi pentru activităţi economice.

Pe lângă avantajele care decurg din legea referitoare la stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor, asociaţiile şi fundaţiile vor avea şi alte beneficii. Odată considerate IMM-uri, ele vor putea apela la Fondul Naţional de Garantare pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii pentru a obţine garanţii în vederea accesării de credite. Totodată, vor putea aplica şi la ajutoare de minimis de până la 100.000 de euro.

Asimilarea asociaţiilor şi fundaţiilor cu activităţi economice ca IMM-uri nu va duce la o modificare a regimului fiscal, ceea ce înseamnă că ele vor plăti acelaşi taxe ca şi până acum. „Tratamentul fiscal al asociaţiilor şi fundaţiilor este reglementat de Codul Fiscal. Regula de acolo spune că, atâta vreme cât nu se desfăşoară activităţi economice, nu avem nicio problemă cu fiscalitatea. Dacă se depăşeşte un anumit plafon din venituri economice (10.000 de euro – n.red.), atunci entitatea respectivă este obligată să plătească impozit pe profit, ca orice companie”, explică Gabriel Sincu, director executiv Tax Advisory Services la EY România.

Deşi a trecut mai bine de o lună din momentul în care Camera Deputaţilor a adoptat modificările care vizează legea 364/2004, doar foarte puţine dintre organizaţiile neguvernamentale care operează întreprinderi sociale au aflat de schimbările legislative.

„În afara FDSC-ului şi ADV-ului (fundaţia Alături de Voi – n.red.), entităţi implicate în mod direct în această lege, celelalte organizaţii cu care lucrăm noi şi au întreprinderi sociale nu ne-au dat niciun semnal că ştiu despre această schimbare”, spune Zoltan Bereczki, manager pentru dezvoltarea întreprinderii la NESst România, unul dintre cei mai importanţi actori neguvernamentali care oferă consultanţă şi finanţare pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi sociale. El adaugă că, deocamdată, nu este foarte clar cum se vor aplica „pe teren” modificările aduse de noua lege. „Un scenariu ar fi ca această măsură să impulsioneze asociaţiile care produc anumite lucruri şi să nu le discrimineze. Alt scenariu ar fi că poate se doreşte ca fundaţiile şi asociaţiile cu activităţi economice să poate accesa fonduri europene destinate, în principal, IMM-urilor. Dar nu văd clar spuse aceste lucruri”, precizează Bereczki.

Mai multe clarificări ale schimbărilor care vizează asociaţiile şi fundaţiile cu activităţi economice ar trebui aduse prin normele de aplicare ale noii legi.

„Practic, pentru a şti cum se aplică aceste modificări, aşteptăm normele metodologice. În mod normal, din momentul apariţiei în Monitorul Oficial a proiectului de lege, normele metodologice de aplicare ar trebui să apară în 90 de zile”, spune deputatul Cristina Nichita, care a susţinut introducerea precizărilor care vizează asociaţiile şi fundaţiile cu activităţi economice în legea 62/2014.

Noul act normativ adoptat ar putea reprezenta un pas important şi către adoptarea legii economiei sociale, una dintre cele mai aşteptate iniţiative legislative care vizează sectorul neguvernamental.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări