ONG
Al treilea sector
Data: 22.09.2014
ONG / Mediu

Mediul curat trebuie apărat

500 de români au ieșit în centrul Bucureștiului să protesteze împotriva schimbărilor climatice. Poluarea s-a amestecat cu aurul de la Roșia Montană și cu gazele de șist.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Un eveniment creat pe rețeaua socială Facebook a scos în stradă aproximativ 500 de ONG-iști, lideri de sindicat și alţi cetăţeni, într-un marș împotriva schimbărilor climatice. Mișcarea de protest, organizată pe 21 septembrie în centrul Capitalei, a făcut parte din campania mondială „Marșul global pentru o acțiune climatică”, inițiată de Avaaz - o organizație civică internațională, care promovează activismul pe teme precum schimbările climatice, drepturile omului sau sărăcia.

IMG_0102

Participanții la marș au venit în Parcul Tineretului, punctul de plecare al evenimentului, încă de la 16:30. Echipați cu pânze și vopsea, protestatarii au început să-și pregătească bannerele. Rând pe rând, mesajele au început să prindă contur: „ca să schimbăm totul, e nevoie de toți”, „încălzirea globală, tragedia finală”, „ape curate, nu poluate”, „nu-mi strica planeta”.

Între timp, mai mulți ONG-iști le vorbeau celor prezenți atât despre efectele schimbărilor climatice în întreaga lume, cât și despre acțiunile unora dintre reprezentanții statului asupra mediului din România. Printre cei care așteptau debutul marșului se afla și Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”. „Am venit la marș în calitate de simplu participant. Este un pas înainte care se face pentru conștientizarea schimbărilor climatice. Însă, acest eveniment ar trebui să fie dus mai departe din punct de vedere al comunicării și mediul online poate reprezenta canalul potrivit pentru acest lucru, în condițiile în care media este ocupată acum mai mult cu subiectele politice”, a declarat Hossu.

IMG_0066

La 17:45, cu 45 de minute înainte de startul oficial al protestului, reprezentantul unui grup de sirieni le-a vorbit participanților despre urmările conflictului din Siria atât asupra populației, cât și asupra mediului.

Mare parte dintre cei care au participat la marș au aflat de pe Facebook informațiile despre acțiune. Ceilalți, de la rude sau prieteni. „Am decis iau parte la acest marș pentru că sunt de părere că fiecare persoană de pe această planetă ar trebui să fie preocupată de ceea ce lasă moștenire generațiilor viitoare”, a spus Cristina, 36 de ani. Femeia a mai participat și la alte proteste, pe teme precum proiectul de la Roșia Montană și gazele de șist.

IMG_0051

Pe de altă parte, Adelaida, 17 ani, a venit la eveniment pentru că nu mai vrea încălzire globală. „De ceva timp am observat că au loc mai multe schimbări ale climei și îmi doream să atrag atenția și altor oameni despre acest lucru, doar că nu am știut unde să merg și cui să mă adresez. Am fost foarte fericită să aflu despre acest marș și am hotărât să vin pentru că nu mai vreau încălzire globală”, a afirmat tânăra.

Printre manifestanți s-au remarcat oamenii îmbrăcați în tricouri cu „Salvați Roșia Montană” și cu mesaje împotriva exploatării gazelor de șist.

IMG_0068

La 18:30, protestatarii au pornit spre Piața Universității, punctul final al marșului dedicat schimbărilor climatice. Oamenii au mers pe trotuar, escortați de forțele de ordine și de „negociatorii” Jandarmeriei. „Mediul curat trebuie apărat”, „oxigenare, nu intoxicare”, „uniți, luptăm, mediul apărăm”, „viitorul trist, gazele de șist”, „nesimțirea distruge omenirea” și „Sorin Oprescu, criminal de mediu” au fost câteva dintre scandările preferate ale protestatorilor. Bucureştenii de pe margine păreau deopotrivă confuzi și amuzați de protest.

IMG_0061

Manifestanții au ajuns în Piața Universității la 19:30 și au promis că se vor implica în continuare în semnalarea și rezolvarea problemelor de mediu pe care le are România. „O parte dintre voluntarii implicați în organizarea marșului a lucrat la o listă de revendicări de mediu pentru România. Această listă va fi trimisă autorităților. Noi am contactat autoritățile și chiar le-am invitat să participe la eveniment dar, din păcate, nu am primit niciun feed-back”, a afirmat Alina Cărădeanu, vicepreședinte la asociația Edelvais, una dintre organizațiile neguvernamentale care a contribuit la realizarea marșului.

IMG_0098

Acțiuni similare celei desfășurate duminică în București au avut loc în 162 de țări din întreaga lume, arată datele Avaaz. În New York, marșul global pentru o acțiune climatică a strâns peste 300.000 de manifestanți. Printre participanți s-a aflat chiar și Ban Ki-moon, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Orașul american va găzdui, pe 23 septembrie, un summit climatic, la care peste 100 dintre liderii și premierii lumii își vor expune angajamentele pe care țările lor sunt gata să și le asume pentru a împiedica degradarea Pâmântului. Oficialii care vor fi prezenți la New York vor ataca problema emisiilor de carbon și vor încerca să găsească soluții pentru reducerea impactului pe care îl au activitățile agricole și dezvoltarea orașelor asupra mediului.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări