ONG
Al treilea sector
Data: 22.01.2015
ONG / PR & marketing

Martie 2015: luna eroilor din umbră ai societăţii

Există oameni care schimbă în bine comunităţi şi regiuni întregi din România. Adesea, ei sunt eroii din umbră ai societăţii noastre. Gala Premiilor Participării Publice îi aduce, o dată pe an, în lumina reflectoarelor.   

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

În martie 2015, la Bucureşti, organizațiile neguvernamentale, cetățenii și autoritățile publice care schimbă în bine comunitățile din România, vor fi pe scenă la cea de-a șasea ediție a Galei Premiilor Participării Publice.

Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), organizatorul galei, încurajează românii să înscrie poveștile de succes despre participarea publică până pe 30 ianuarie. „Din perspectiva grupurilor de cetățeni și organizațiilor pe care le-a susținut CeRe,  2014 a fost un an plin de efervescență civică și, în același timp, relevant pentru rezultatele obținute în campaniile de influențare a deciziilor publice. Începând cu protestele stradale din 2011, continuând cu amploarea mișcării Uniți Salvăm, vocea cetățenilor a căpătat din ce în ce mai multă consistență în fața administrației publice. Spre deosebire de anii precedenți, oamenii nemulțumiți de lipsa de transparență și comunicare a autorităților cu cetățenii au înțeles că, dacă nu se mobilizează pentru rezolvarea unei probleme din comunitate, nimeni nu le va rezolva peste noapte. Și tocmai această dorință a oamenilor de a-și părăsi zona de confort și de a deschide ochii pentru ceea ce se întâmplă în jurul lor le-a deschis apetitul pentru implicare civică”, spune Silvia Boeriu, coordonator comunicare la CeRe.

La fiecare ediție a galei, organizatorii premiază zece povești de participare publică și acordă două premii speciale. Printre cele mai interesante inițiative de participare publică premiate la gala din 2014 se numără și cea a Lenuței Zamfirescu. Femeia a mobilizat, prin propriile forțe, cetățenii din cartierul ploieștean Bereasca, acolo unde locuiește, și a convins autoritățile publice locale să dezvolte rețeaua de canalizare și să asfalteze drumurile și trotuarele în zonă. O altă poveste de succes a fost cea a asociațiilor Mioritics și „Prietenii Mocăniței”, care au oprit degradarea căii ferate ce leagă Sibiul de Sighișoara și au responsabilizat autoritățile pentru includerea traseului și a trenului „Mocănița” în patrimoniul național.

Una dintre noutățile de la ediția din 2015 a Galei Premiilor Participării Publice este că jurnaliștii care promovează poveștile de participare publică au o secţiune dedicată în cadrul evenimentului. „Jurnaliștii duc poveștile de participare mai departe, jurnaliștii pot pune în egală măsură presiune pe autorități în momentele în care vocea comunității trebuie să ajungă la cei care iau decizii în numele cetățenilor. De aceea, jurnaliștilor care pun umărul la promovarea poveștilor despre inițiative civice trebuie să le fie recunoscut efortul și încurajate importantele contribuții, de la munca multă și talent, până la creșterea entuziasmului și implicării cetățenilor în acțiuni civice”, explică Boeriu.

Popularizate, poveștile de participare publică pot determina și alți români să se implice în comunitățile din care fac parte. „Atât poveștile de participare publică pe care le premiem la gală, cât și campaniile cetățenilor sau organizațiilor trebuie să fie scoase cât mai mult in față, pentru a demonstra că se poate ajunge la masa deciziei, în situațiile în care vocea comunității trebuie auzită de către administrația publică. Credem că aceste exemple au darul de a se multiplica, astfel încât din ce în ce mai mulți români să-și dorească să schimbe câte ceva în bine în jurul lor, printr-o comunicare mai susținută și intervenții concrete în modul în care se iau decizii publice cu impact direct asupra lor”, mai spune Boeriu.

AICI găsiți mai multe detalii despre cum să înscrieți un proiect de implicare civică la Gala Premiilor pentru Participare Publică.

Dacă vreți să aflați cum a fost la Gala Premiilor Participării Publice 2014, vă recomandăm să citiți: Uniţi, salvăm participarea publică!

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări