ONG
Al treilea sector
Data: 22.06.2015
ONG / Portret de ONGist

Marian, omul din spatele caruselului

La 16 ani, Marian a descoperit voluntariatul. Acum, la 35 de ani, a terminat un doctorat şi a înfiinţat o asociație pentru „cei mai marginalizați dintre cei marginalizați”.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

„Carusel este un proiect de suflet. Este proiectul vieţii mele. În perioada asta tocmai ce împlinim patru ani. Trăind aici, zi de zi, mi-am dat seama cât de frumos este când se întâmplă ceva bun”. Aşa spune Marian Ursan, un tânăr de 35 de ani, despre asociaţia Carusel, o organizaţie neguvernamentală pe care a înfiinţat-o, în 2011, alături de doi foşti colegi de facultate – Sorin Briceag şi Alexandra Alboiu.

Cei trei și-au propus să-i ajute pe „cei mai marginalizați dintre cei marginalizați”. „Adică pe oamenii cu vulnerabilități multiple, cum ar fi consumatorii de droguri care trăiesc cu HIV, au TBC, nu au acte de identitate, nu au asigurare medicală, nu au unde să locuiască, au trecut prin detenție și sunt de etnie romă”, explică Marian.

marian 2

La Revelionul din 2010, Marian și-a pus o dorință: să înființeze și să facă asociația Carusel să funcționeze în 2011. Iar visul lui a devenit realitate. Primul proiect al organizației a fost un eveniment de gătit, dedicat oamenilor vulnerabili. „O dată pe an, înainte de sărbători, gătim și dăm de mâncare oamenilor mai puțin norocoși. Este un eveniment pe care îl facem cu puțin tam tam, pentru că noi gătim periodic pentru oameni. Unii primesc zilnic de mâncare din partea noastră, iar alții primesc o dată pe săptămână”, afirmă directorul executiv al Carusel.

În prezent, asociația încearcă să ofere beneficiarilor săi un pachet de servicii, care include consiliere psihologică, asistență medicală primară, asistență socială și eliberarea de acte de identitate. Carusel deține, în cartierul bucureștean Ferentari, un centru dedicat consumatorilor de droguri. „Lucrăm, în special, cu oameni care se droghează cu injectabile, cum ar fi heroină sau <<legale>>”, precizează tânărul. Cei care trec pragul centrului primesc consiliere psihologică, învață cum să nu-și provoace şi mai multă suferință prin consumul de droguri și primesc materialele pentru injectare. Unii vin doar să salute personalul centrului sau să socializeze cu alți dependenți.

„Nu este deloc complicat să ajungi consumator de droguri. Mulți consumatori ne-au spus că nici nu și-au dat seama cum au ajuns să se drogheze. Li s-a părut un comportament interesant în grupurile lor. […] Cei cu care lucrăm au sănătatea foarte alterată. Sunt oameni care ajung să nu mai relaționeze în mod obișnuit cu ceilalți, pentru că dependența îi impinge să se concentreze doar pe consum și pe nimic altceva. Sunt oameni care chiar dacă în trecut au avut o viață socială, acum nu o mai au. Sunt oameni care se află într-o situație deosebită și pe care, de fapt, nu-i ajută nimeni”, subliniază Marian.

marian 3

Peste 600 de consumatori de droguri diferiți vizitează, anual, centrul din Ferentari. Pentru ei, dar și pentru alții, directorul executiv al Carusel își dorește modificarea legii nr.143/2000, referitoare la combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, astfel încât autoritățile să aprobe și să susțină înființarea unor „camere de consum”. „Camerele de consum nu sunt altceva decât niște centre speciale, în care oamenii pot consuma droguri în mod supravegheat. Sunt două lucruri importante pe care le vizăm prin inițiativa asta. Primul este reducerea disconfortului populației care nu se droghează. Iar al doilea este rezolvarea problemelor cu care se confruntă consumatorii. Odată ajunși în aceste centre, consumatorii s-ar putea injecta fără să le fie teamă și, astfel, sănătatea lor ar avea mai puțin de suferit”, arată Marian.

El menționează că serviciile pe care le oferă asociația pe care o conduce nu ar fi complete dacă dependenții de droguri nu ar fi sprijiniți să-și găsească locuri de muncă. „Tocmai de aceea am hotărât să închidem acest cerc și am înființat o structură de economie socială – spălătoria auto Care Wash. Spălătoria se află în cartierul Pipera și, momentan, este în probe tehnologice. Acolo vor lucra șapte oameni”, declară cofondatorul Carusel.

Marian găseşte satisfacţie în lucrul cu consumatorii de droguri, de alcool și cu persoanele care practică sexul comercial. Nu ar vrea să facă altceva și spune că și la pensie, „dacă o s-o apuce”, ar dori să fie voluntar într-o organizație.

marian 1

El a prins gustul sectorului neguvernamental în 1996, pe când avea 16 ani. Nu-i prea plăcea la școală. „În plus, aveam foarte mult timp liber și nu făceam nimic interesant”. A mers la Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), cu gândul să devină „operator help-line”. Nu a reușit să obțină postul mult visat, pentru că era prea tânăr, dar a fost acceptat ca voluntar. Ulterior, ARAS a devenit primul lui angajator.

Marian a continuat să se ducă la școală, chiar dacă nu-i plăcea. A terminat liceul, apoi a intrat la facultate, după care a finalizat un program de masterat și un doctorat. Din 2009 predă la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, din cadrul Universității București.

La Carusel, Marian gestionează un buget anual de circa 130.000 de euro și o echipă cu aproape 30 de angajați, voluntari și interni. Fiecare zi aduce în viața lui emoții, drame și dezamăgiri. Dar nu renunță să facă bine. „Energia de a face bine nu mi-a trecut niciodată. Îmi dau seama că sunt un om foarte norocos, deoarece fac de atâta vreme niște lucruri și nu am simțit niciodată nevoia de schimbare”, mai spune Marian.

CV Marian Ursan

2011 – prezent: membru fondator şi director executiv, Carusel

2009 – prezent: lector asociat, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (Universitatea Bucureşti)

2008 – 2011: expert, Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC)

1996 – 2008: diverse poziţii, de la voluntar la coordonator de program, Asociaţia Română Anti-SIDA

Educaţie:

2009 – 2012: doctor în sociologie, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (Universitatea Bucureşti)

2007 – 2009: absolvent de masterat, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (Universitatea Bucureşti)

2003 – 2007: Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (Universitatea Bucureşti)

AlTreileaSector.ro va publica, în perioada următoare, mai multe articole despre oamenii din managementul asociaţiilor şi fundaţiilor locale, pentru a surprinde ce experienţe profesionale au şi ce activităţi derulează organizaţiile neguvernamentale pe care le conduc.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări