ONG
Al treilea sector
Data: 10.09.2014
ONG / Mediu

Cum a fost la primul ManiFEST?

Între 6 și 8 septembrie, pe dealurile din Puiești a avut loc un ManiFEST care atrage atenția asupra controversatelor exploatări a gazelor de șist prin fracturare hidraulică. A avut ecou?

de Ioana Pasc și Matei Budeș

Credit foto / video: Matei Budeș (ViraFilms)

La patru kilometri de Puiești, comună din judeţul Vaslui, chiar lângă perimetrul concesionat de firma Chevron pentru ridicarea celei de-a doua sonde de explorare a gazelor de șist din România, a avut loc între 6 și 8 septembrie, ManiFEST. Sub sloganul „Cu noi nu te PUIești!”, s-a desfăşurat prima ediție a festivalului internațional împotriva fracturării hidraulice, realizată din donații şi voluntariat.

Evenimentul a adunat un număr de aproximativ 500 de participanți, iar sătenii au luat parte zi de zi la concerte, ateliere, conferinţe, proiecţii de film şi dezbateri despre fracturarea hidraulică. Dacă în prima zi publicul era în mare parte format din activiști, ultrași sau membri ai unor mișcări unioniste, a doua zi au fost prezenţi localnicii și bârlădenii, veniți special pentru festival. În primele bănci din fața scenei, copiii și adolescenții animau atmosfera prin chicoteli, valsuri încropite pe moment și cântece vechi.

#Manifest 2014

La atelierele de informare a comunităţii locale, nu au participat mai mult de 20 de săteni. Alături de puieșteni, pentru a-și arăta sprijinul, au venit și localnicii din Pungești. „Avem nevoie de solidaritatea românilor pentru că nici autoritățile nu conștientizează pericolul”, declară Liliana Sava, în vârstă de 40 de ani, din Pungești, venită la eveniment alături de cele două fete ale sale.

#Manifest 2014

Organizare: donații și voluntariat

ManiFEST, organizat de Grupul de Intervenție Civică Brașov, Grupul Fără Fracturare, Grupul de Rezistență din Puiești și sprijinit de Mișcarea de Rezistență Pungești, Consiliul Local și Primăria Puiești, a fost pus la punct în puțin peste o lună de zile, ceea ce e o mare reușită în materie de organizare de evenimente. Cu atât mai mult cu cât festivalul s-a desfășurat în natură, fără acces la surse de electricitate sau alte utilități şi cu un buget de aproximativ 12.000 de euro, strâns din donații ale românilor din țară și din diasporă.

#Manifest 2014

„Întrucât timpul de organizare a fost extrem de limitat, practic cinci săptămâni de la anunțul festivalului până la organizarea lui efectivă, iar echipa restrânsă a trebuit să se ocupe de tot, strângerea de fonduri nu a funcționat cum ne-am așteptat. Din cauza vacanțelor, donatorii obișnuiti ai cauzei antifrack nu au putut să ne sprijine cum au făcut-o de obicei. De aceea, în condițiile în care festivalul se apropia și eram conștienți că toate plățile vor trebui făcute înaintea sau în timpul festivalului, a trebuit să facem şi împrumuturi de la persoane fizice. ”, compleatează Maria Olteanu, parte din echipa de organizare a festivalului.

#Manifest 2014

Toți artiștii care au urcat pe scena ManiFEST au cântat pro-bono, pentru sprijinirea cauzei. Printre invitați au fost Maria Răducanu, El Negro, Poetrip, Crowd Control, Stema, Harry Tavitan, Mihai Iordache și alții. Localnicii nu s-au arătat foarte mulțumiți de programul artistic, preferând muzica populară în locul concertelor de jazz sau muzică experimentală. Totuşi, numărul celor prezenți la festival a crescut în fiecare seară.

#Manifest 2014

Ultima zi a ManiFEST, 8 septembrie, a fost dedicată integral sătenilor. Organizatorii au programat o serie de concerte ale unor ansambluri folclorice. Acestea au fost, însă, anulate în ultimul moment, din solidaritate faţă de cinci activiști care au fost implicați ieri într-un grav accident rutier.

Autoritățile locale sunt împotriva fracturării hidraulice

Un sprijin important în organizarea festivalului a venit din partea autorităților locale. Primarul comunei Puiești, Costel Moraru, este un susținător al luptei împotriva fracturării hidraulice. El a urcat pe scenă pentru a ține un discurs despre importanța păstrării unui mediu curat și găsirea de alternative sigure pentru extragerea resurselor naturale. De asemenea, terenul pe care s-a ținut festivalul aparține lui Romică David, consilier local. Primăria a venit în ajutorul organizatorilor cu sprijin logistic: bănci și mese pentru participanți, montarea de toalete ecologice, amenajarea terenului de campare.

#Manifest 2014

În noiembrie 2013, Consiliul local Puiești a adoptat o decizie de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice, declarată ulterior ilegală de către Tribunalul Vaslui. “Comunităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului”, subliniază Prefectura Vaslui în cererea de anulare a hotărârii, conform Mediafax.

#Manifest 2014

Primarul se teme că se va trece peste voința sătenilor, așa cum s-a întâmplat la Pungești. „Atât noi, cei de la conducerea comunei, cât și locuitorii, cred că am făcut tot ce era în putința noastră, dar din păcate încă nu am ajuns la un rezultat bun. Mă tem că se va trece peste voința noastră.”, a declarat primarul Moraru pentru romaniacurata.ro.

Situația actuală în Vaslui

La Puiești, Chevron ar putea oricând să instaleze a doua sondă de explorare din România, după cea de la Pungești. Firma americană a primit toate aprobările necesare, inclusiv acordul de mediu, urmând doar depunerea documentației pentru primirea autorizației de construcție, o formalitate în contextul deținării tuturor celorlalte avize. Compania Chevron deține în județul Vaslui patru acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de șist, respectiv în Siliștea – Pungești, Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești.

#Manifest 2014

Sonda de la Puiești ar urma să fie amplasată pe un teren concesionat de o persoană privat, aflat la 1,4 km distanță de cea mai apropiată așezare umană și la 300 de metri de pârâul Tutova. La Popeni și Păltiniș nu au fost demarcate operațiunile de explorare, iar la Pungești, momentan, activitatea Chevron a fost sistată.

În perioada mai – iulie 2014, în perimetrul Siliștea – Pungești, pe o suprafață de aproximativ două hectare, s-au derulat activități de explorare care reprezintă a doua etapă din procesul de extragere a gazelor de șist folosind fracking-ul, anterioară exploatării. În momentul de față, Chevron analizează informațiile obținute pe parcursul operațiunilor, în vederea stabilirii potențialului zăcământului de gaze de șist.

Cum va arăta ManiFEST în viitor?

ManiFest este un început, deloc ușor. O încercare de a organiza un festival similar FânFest-ului de la Roșia Montană, menit să atragă atenţia asupra pericolelor folosirii fracturării hidraulice, însă într-un peisaj diferit: o zonă mai sărăcă decât Apusenii, greu accesibilă, cu drumuri proaste și autocare care circulă rar sau deloc, în care relieful nu este la fel de atrăgător ca munții din jurul Roșiei Montane, dar în care problemele de mediu sunt alarmante.

#Manifest 2014

Cu siguranță rămân provocări deschise pentru edițiile viitoare, precum definirea scopului festivalului și a publicului țintă: dacă evenimentul e organizat ca un eveniment de solidaritate internațională sau ca o expresie a civismului local; dacă se dorește diversificarea publicului venit din exterior, dincolo de activiști sau tineri unioniști; dacă viitoarele ediții ManiFEST vor include muzică urbană, și se vor adresa în mod direct celor din afara mediului rural, sau vor fi organizate pe tiparul unei sărbători câmpenești, cu muzică folclorică, cu scopul de informare a sătenilor.  Acestea sunt, cel mai probabil, principalele întrebări cărora va răspunde ManiFEST-ul în anii următori.

Vă invităm să urmăriți, mai jos, un sumar video al primei ediţii ManiFEST, Cu noi nu te Puiești!.

https://www.youtube.com/watch?v=2qW3M06uviY

Galerie Foto

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări