ONG
Al treilea sector
Data: 14.08.2014
ONG / Drepturile omului

Locul femeii nu este la cratiță

„Omul să poarte nădragii și femeia fustele”. „Locul femeii este la cratiță”. Cele două proverbe autohtone zugrăvesc portretul real pe care îl are femeia în societatea românească, unde egalitatea de șanse rămâne doar o utopie.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Fiecare om are dreptul să participe pe deplin la viața economică și socială, fără deosebire de origine etnică, sex, religie, vârstă, dizabilități sau orientare sexuală. Așa spune definiția europeană a egalității de șanse. România pare să respecte prea puțin principiile egalității de șanse, iar inegalitatea se vede cel mai bine în oportunitățile sociale pe care le au bărbații în raport cu femeile.

Piața muncii oferă cele mai bune exemple de inegalitate de șanse între bărbați și femei. Bărbații români sunt remunerați lunar, în medie, cu 9,7% mai bine decât femeile, arată o analiză publicată la începutul anului de Comisia Europeană. De asemenea, doar 9% dintre membrii consiliilor de conducere ale companiilor din România sunt femei, potrivit unui articol publicat pe site-ul grupului de firme Apt, care activează în domeniul serviciilor de resurse umane. Mai mult, doar 11% dintre directorii executivi (CEO) din România sunt femei.

Româncele nu sunt discriminate doar la serviciu, ci și în politică. Femeile dețin, în actuala structură a Parlamentului, doar 68 de mandate din 588, conform cercetării „Evoluția reprezentării femeilor în Parlamentul României”, realizată de Autoritatea Electorală Permanentă. Totodată, România ocupă locul al 27-lea într-un clasament referitor la ponderea femeilor în parlamentele naționale din țările europene, evidențiază documentul citat.

România reală mai cuprinde și mame în sitații de risc ori femei care sunt tratate ca niște produse. Iar totul pleacă de la nerespectarea principiilor egalității de șanse. Paradoxal însă, în ceea ce privește temele sociale relevante la nivel european, aproape opt din zece români consideră „foarte importantă” şi „extrem de importantă” egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei.

În lunile următoare vom publica, pe AlTreileaSector.ro, mai multe articole despre cum se vede egalitatea de șanse în România, din perspectiva tratamentelor sociale de care au parte femeile în raport cu bărbații. Vă încurajăm să ne trimiteți, prin e-mail, orice informații, comentarii și sugestii relevante despre subiect.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări