ONG
Al treilea sector
Data: 21.01.2015
ONG / Social

Live streaming: Creştem și educăm copii şi stereotipuri

Cristiana Haica, psihoterapeut, ne vorbeşte live despre cum dobândim stereotipurile legate de gen şi cum ajung ele să ne dicteze unele dintre cele mai importante decizii din viaţă.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Societatea ne învață, încă din copilărie, că fetele „sunt așa” și băieții sunt „alfel”. Suntem educați să trăim într-o spirală a stereotipurilor de gen care ne afectează, tăcut şi subtil, unele dintre cele mai importante aspecte ale vieţii noastre: cu ce ne îmbrăcăm, cu cine ne căsătorim, cu cine lucrăm, ce profesie ne alegem, cum ne educăm copiii.

Stereotipurile de gen sunt „limitative, nu numai pentru inteligența umană, ci și pentru atingerea potențialului maxim de dezvoltare individuală – profesională și socială. Și, mai ales, generează discriminarea de gen, care este foarte periculoasă”, spune Cristiana Haica, psiholog clinician, psihoterapeut și doctor în științe medicale.

Printre cele mai întâlnite stereotipuri de gen pe care le acceptăm fără să le mai conştientizăm sunt şi următoarele:

- băieții nu plâng;

- fetele trebuie să fie întotdeauna drăguțe;

- băieții sunt curajoși;

- fetele se joacă cu păpuși;

- băieții se joacă cu mașinuțe;

- fetelor le place culoarea roz;

- băieții preferă albastrul.

„Părerea mea este că ne confruntăm cu stereotipurile de gen chiar înainte de a ne naște, din burtica mamei”, menționează Haica. Ea adaugă că, într-o primă fază, preluăm stereotipurile de gen de la părinți, familia extinsă și alți vectori, cum ar fi sistemele educaționale, media și societatea înșăși.

„Atâta timp cât stereotipurile de gen sunt unanim acceptate, nu ajung să afecteze în mod special relațiile pe care le avem cu bunicii, copiii sau părinții noștri, dar dacă în rândul acestor persoane există și persoane care resping stereotipurile, se ajunge să fie afectate relațiile cu ceilalți. Este inevitabil că aceștia se vor lupta să le păstreze – problema mare a stereotipurilor este aceea că se pot transforma în convingeri – iar cei care li se opun stereotipurilor vor fi etichetați ca ciudați, diferiți, moderniști sau neintegrați”, mai spune Haica.

Cristiana Haica ne vorbeşte live, astăzi, în cadrul atelierului “Creştem şi educăm copii şi stereotipuri”, organizat de Asociația React. Evenimentul tratează cauzele şi consecinţele nerespectării egalităţii de șanse între femei şi bărbaţi şi va genera, împreună cu participanţii, posibile soluţii pentru ca generaţiile viitoare să se confrunte mai puţin cu astfel de probleme.

Mai jos, puteţi urmări atelierul prin live streaming:

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări