Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

Liceenii nu stau în banca lor. Stau în YouthBank!

În România creşte o nouă generaţie de oameni cărora le pasă. Ce idei au liceenii şi câţi bani le trebuie ca să le pună în practică? Să ne uităm la 10 dintre proiectele YouthBank şi să aflăm!

Opt ani şi 100.000 de români implicaţi în peste 220 de iniţiative sociale ale liceenilor din întreaga ţară. Aşa arată un rezumat al programului YouthBank România, care ne demonstrează că tinerilor le pasă de societatea în care trăiesc şi vor să o schimbe în bine.

YouthBank România, program dezvoltat de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) România, a pornit din Cluj, în 2006, şi s-a extins în 13 oraşe din ţară. În 2009, a ajuns în Bucureşti şi a finanţat zeci de iniţiative ale  adolescenţilor. Aici, s-a încheiat recent a cincea ediţie a programului, în care şapte proiecte au câştigat circa 23.000 de lei.

AlTreileaSector.ro vă prezintă, în continuare, zece dintre cele mai interesante iniţiative ale liceenilor, derulate în cinci ani de YouthBank Bucureşti:

Art in Action

S-a desfăşurat în 2009/2010.

Ce s-a întâmplat? Şase liceeni (16-18 ani) au organizat trei ateliere de creaţie, în cadrul şcolii generale „Petre Ghelmez”. Participanţii au fost 21 de elevi din clasele a cincea, a şasea şi a saptea. Şcolarii au învăţat să picteze şi să producă diverse obiecte de artizanat. Produsele obţinute în urma cursurile au fost vândute, iar banii strânşi au fost donaţi pentru organizarea unui centru de reciclare din incinta şcolii.

Câţi bani au primit? 2.820 de lei

O şansă pentru copiii marginalizaţi

S-a desfăşurat în 2009/2010.

Ce s-a întâmplat? Trei liceeni şi trei elevi, ajutaţi de 20 de voluntari, au restaurat terenul de sport al orfelinatului „Sfânta Ana”, din cartierul Rahova. 60 de copii au fost beneficiarii direcţi ai proiectului.

Câţi bani au primit? 2.960 de lei

Superstiţii în vânt

S-a desfăşurat în 2010/2011.

Ce s-a întâmplat? Şase elevi (16-18 ani) ai liceului de arte plastice Nicolae Tonitza au contribuit la organizarea unei expoziţii de pictură şi desen, iar lucrările au fost create de tineri din clasele IX-XII. Echipa de proiect a dorit să arate, prin intermediul expoziţiei, că arta este un mod plăcut şi util prin care oamenii moderni se pot destinde şi învăţa lucruri noi. Lucrările expuse au fost vândute, iar fondurile au fost donate spitalului Marie Curie.

Câţi bani au primit? 2.000 de lei

YouthArt Festival – Festival de teatru pentru liceeni

S-a desfăşurat în2010/2011.

Ce s-a întâmplat? Şase liceeni (17-18 ani) de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazu”, au organizat un festival de teatru, timp de trei zile. Pe scenă au urcat şase trupe de teatru, din diferite licee, precum şi actorul Dan Puric.

Câţi bani au primit? 2.485 de lei

Brunch pe Mătăsari

S-a desfăşurat în2011/2012.

Ce s-a întâmplat? Timp de patru duminici, trei tineri, ajutaţi de cinci voluntari, au reuşit să strângă aproape 140 de oameni interesaţi de evenimente culturale şi mâncare sănătoasă. Participanţii au vizionat piese de teatru, o expoziţie de fotografie şi au învăţat cum să facă praline.

Câţi bani au primit? 2.740 de lei

Change a thing

S-a desfăşurat în2011/2012.

Ce s-a întâmplat? Patru liceeni (16-18 ani) de la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” au realizat scurt-metraje în care ofereau prin gesturi simple motive de bucurie oamenilor din şcoli, grădiniţe, case de copii, aziluri de bătrâni şi orfelinate, pe care apoi le-au distribuit pe Internet. Cei patru au dorit să arate că şi copiii pot schimba lucrurile într-o societate „plafonată, monotonă şi care e din ce în ce mai pesimistă”. Proiectul a fost numit prima mişcare de fericire din România.

Câţi bani au primit? 3.000 de lei

Treasure Hunt Urban

S-a desfăşurat în2012/2013.

Ce s-a întâmplat? 32 de tineri voluntari au construit un traseu pentru căutarea de comori, pentru ca participanţii să redescopere oraşul într-un mod distractiv. Cei 160 de participanţi au plătit o taxă, iar banii strânşi au fost investiţi în Roaba de Cultură, un loc urban în care este promovată cultura.

Câţi bani au primit? 2.862,50 de lei

YouthFest

S-a desfăşurat în2012/2013.

Ce s-a întâmplat? Trei liceeni (16 ani) de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, ajutaţi de 13 voluntari, au organizat un festival de muzică. La eveniment au cântat mai multe trupe de liceeni. Participanţii au donat bani formaţiilor preferate, iar trupele au folosit fondurile pentru dezvoltarea lor muzicală.

Câţi bani au primit? 2.240 de lei

Super

S-a desfăşurat în2013/2014.

Ce s-a întâmplat? Şase liceeni au organizat un festival de filme făcute de adolescenţi. Pe lângă festival, tinerii şi-au propus ca, pe termen lung, să realizeze un site şi un blog unde adolescenţii să scrie despre tot ceea ce înseamnă universul video.

Câţi bani au primit? 2.450 de lei

Youth Festival

S-a desfăşurat în2013/2014.

Ce s-a întâmplat? Şapte liceeni (16-17 ani), de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”, au determinat oamenii, prin proiectul lor, să conştientizeze problemele societăţii şi să găsească împreună o soluţie. Participanţii au avut parte de activităţi prin care au descoperit noi moduri de exprimare şi de artă.

Câţi bani au primit? 2.500 de lei

Deci, liceeni de azi sunt o generaţie pierdută? Noi spunem că nu, judecând după proiectele pe care le propun. Ei sunt informaţi, ambiţioşi şi vor să îşi folosească timpul liber şi imaginaţia pentru a face activităţi distractive şi utile societăţii.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări