Legislaţie
Al treilea sector
Data: 04.06.2014
Legislaţie

Legea economiei sociale, în stand-by la Senat

Pe 12 iunie, proiectul de lege care reglementează economia socială, aflat deocamdată la Senat, ar putea ajunge în Camera Deputaţilor, for decizional.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

„Legea economiei este în Parlament, la Senat, şi va fi rediscutată în comisii, spune scurt Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Proiectul legii economiei sociale trebuie reanalizat deoarece, până în prezent, comisia economică, cea pentru muncă şi cea pentru administraţie nu au putut ajunge la un acord pe conţinutul actului normativ.

Coaliţia pentru Economie Socială, care cuprinde mai multe ONG-uri, printre care Institutul de Economie Socială (IES) şi Reţeaua Intreprinderilor Sociale de Inserţie (RISE) anunţa, la jumătatea lunii aprilie, că mai multe amendamente propuse de sectorul neguvernamental la proiectul de lege au fost acceptate doar de una dintre cele trei comisii, respectiv cea pentru muncă.

În schimb, comisiile economică şi pentru administraţie au aprobat mai multe amendamente trimise de Confederaţia Patronală din Industrie, Servicii şi Comerţ (CPISC), considerate „foarte periculoase” de către ONG-işti.

Din cauză că reprezentanţii celor trei comisii nu s-au înţeles asupra textului proiectului de lege, actul normativ trebuie dezbătut din nou. Dacă nu se ajunge la un acord între cele trei comisii până pe 12 iunie, proiectul de lege va fi trimis în Camera Deputaţilor, în forma propusă de Guvern, afirmă Ancuţa Vameşu, coordonatorul al IES. După ce proiectul de lege va ajunge în Camera Deputaţilor, ONG-iştii vor putea influenţa adoptarea amendamentelor dorite.

La începutul anului, Coaliţia pentru Economie Socială anunţa că îşi doreşte ca autorităţile să modifice peste 30 de aspecte din proiectul legii economiei sociale. Cele mai importante vizează stabilirea unor criterii clare pe baza cărora o organizaţie va fi numită întreprindere socială şi definirea precisă a unor termeni ca „antreprenor social”, „întreprindere socială” şi „economie socială”.

Proiectul legii economiei sociale a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii la finele anului 2011, după mai multe presiuni exercitate de societatea civilă. Iniţial, autorităţile au dorit să adopte actul normativ fără să fi consultat toţi actorii importanţi în domeniul economiei sociale.

Codrin Scutaru declara în toamna lui 2013 că legea economiei sociale „va fi lansată la începutul lui 2014, cu un consens al mediului academic şi al organizaţiilor neguvernamentale”.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări