ONG
Al treilea sector
Data: 09.10.2013
ONG / Oamenii schimbă lumea

La 29 de ani, a dat businessul clasic pe antreprenoriatul social

Când avea 19 ani, Andreea şi-a deschis o firmă de publicitate pe care a crescut-o până acum. S-a hotărât însă ca, după zece ani de business, să pornească pe un nou drum: o afacere socială în Ghimpaţi, judeţul Giurgiu.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Andreea Urse şi-a început viaţa ca antreprenor în Alexandria, a consolidat-o în Bucureşti, iar acum o continuă în comuna Ghimpaţi, judeţul Giurgiu. Aici, a pornit o afacere socială cu plante medicinale şi a avut surpriza să afle că oamenii de la sat nu sunt străini conceptului de business, mai ales când implică agricultura.

În continuare, vă prezentăm un interviu în care tânăra antreprenoare ne povesteşte experienţele ei şi oferă câteva sfaturi celor care vor să pornească o afacere socială în România.

ATS.ro: Când ţi-ai început activitatea de antreprenor?

Andreea Urse: La 19 ani mi-am înfiinţat propria firmă, o agenţie de publicitate. Dar pentru că acea firmă era în Alexandria şi deja începusem să lucrez foarte mult cu clienţi din Bucureşti, am decis să înfiinţez o firmă şi în Bucureşti. Asta se întâmpla în 2008. Printre clienţii pe care i-am avut se numără nume ca Metro Cash & Carry România, Carrefour România sau Enel.

ATS.ro: Ce-şi propune afacerea socială pe care ai demarat-o? Care va fi impactul în rândul oamenilor?

Andreea Urse: Proiectul îşi propune comercializarea de plante medicinale în formă de procesare primară. Vor fi implicate 30 de familii cu câte trei membri, în medie. Fiecare va fi instruită şi va primi gratuit tot necesarul pentru însămânţarea culturilor. De asemenea, oamenii vor primi 500 de lei la hectar, atâta timp cât vor reuşi să atingă productivitatea cerută. Totodată, vom implica şi comunitatea de romi din comună în colectarea plantelor de floră spontană.

ATS.ro: Ce anume te-a motivat să treci de la antreprenoriatul clasic la cel social?

Andreea Urse: Mi-am dorit o afacere care să fie în domeniul plantelor medicinale şi care să implice şi o activitate de producţie. Referitor la partea socială, eu sunt de părere că nu trebuie să aşteptăm ca oameni politici să facă lucruri pentru noi, ci noi trebuie să fim cei care schimbă lucrurile. Tocmai de aceea am ales şi comună Ghimpaţi pentru a implementa proiectul social. Am vrut să schimb experienţa unui accident auto pe care l-am avut în copilărie în Ghimpaţi. Atunci, oamenii nu s-au purtat foarte frumos cu mine şi părinţii mei. Aşa că am zis că merită să văd cum sunt în realitate oamenii de acolo. Şi am constatat că mediul rural nu este aşa cum îl percepem noi. Oamenii nu sunt deloc neiniţiaţi în agricultură sau în business.

ATS.ro: Ce diferenţe există între antreprenoriatul clasic şi cel social?

Andreea Urse:  În antreprenoriatul social, proiectul trebuie neapărat să meargă, pentru că nişte oameni depind direct de tine. De asemenea, în antreprenoriatul social trebuie să ne încărcăm cu mai multă birocraţie, având în vedere specificul activităţii noastre. Însă, practic, şi antreprenoriatul social şibusinessul  clasic au destule lucruri în comun. De exemplu, în ambele tipuri de activitate, scopul este profitabilitatea, chiar dacă antreprenoriatul social are o încărcătură umană mult mai mare. Mai mult, în ambele activităţi se urmăreşte foarte atent ca fiecare cheltuială pe care o faci să fie justificată.

ATS.ro: Ce provocări ai ca antreprenor social faţă de provocările antreprenoriatului clasic?

Andreea Urse: Ca antreprenor social, lucrezi foarte mult cu oameni şi, uneori, această muncă poate fi un pic mai anevoioasă. Însă noi încercăm să le inducem oamenilor că munca lor este recompensată atâta vreme cât este făcută într-un mod responsabil.

ATS.ro: Ce sfaturi le-ai oferi tinerilor care vor să se orienteze spre antreprenoriatul social?

Andreea Urse: Să aibă o idee care să răspundă unei nevoi a pieţei. Să găsească o piaţă de desfacere şi să fie extrem de atenţi la tot ceea ce înseamnă partea operaţională.

ATS.ro: Ce lucruri poţi împrumuta din business în antreprenoriatul social?

Andreea Urse: Tot ceea ce se aplică în business se aplică şi în antreprenoriatul social. Pentru că şi în antreprenoriatul social este vorba de marketing,  vânzări sau management financiar.

ATS.ro: Vei continua să lucrezi, în paralel, şi în businessul de publicitate?

Andreea Urse: Nu voi continua, pentru că acest proiect social necesită multă implicare. Deja lucrez la desemnarea unui om care să preia conducerea afacerii de publicitate.

ATS.ro: Ce aşteptări ai de la acest proiect social?

Andreea Urse: Nu m-aş supăra dacă proiectul nostru va deveni un model de antreprenoriat social, care să fie replicat şi în alte părţi din ţară. Există o cerere foarte mare pe piaţă, pe care noi nu vom avea cum să o acoperim.

Sursa foto: sxc.hu

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări