ONG
Al treilea sector
Data: 11.12.2013
ONG / Oamenii schimbă lumea

Ioan, numărul de urgenţe din telefonul săracilor

E seara de Moș Nicolae și cinci copii îl așteaptă pe Ioan zgribuliți, în fața unei case abandonate de pe Splaiul Independenței. Bărbatul poartă o căciulă ştrengărească, blugi și e înfofolit într-o geacă neagră de fâș.

Mădălina Oprişan, redactor AlTreileaSector.ro

Ioan vorbește repede, cheamă ajutoare și începe să care plasele pline de cadouri către intrarea din spatele casei. Alături de el mai sunt doi colegi de la Asociația Carusel, Andra și Zamfirescu. E trecut de ora 8 seara. Toţi urcă pe o scară circulară din lemn, fără balustradă, care duce la etajul doi. Fiecare își luminează drumul cu lanterna de la telefonul mobil.

În a doua cameră din stânga, locuiește familia R. . 11 oameni din trei generații diferite, într-o cameră; patru femei și 7 copii. Una dintre fete, Nicoleta, are 20 de ani și își leagănă pe picioare cel de-al doilea copil.

Ioan se așează pe un scaun și scoate cadourile: borcane cu zacuscă, fasole și legume, ceapă, cartofi, rechizite și dulciuri pentru copii, farfurii noi și cești.

Le atrage atenția copiilor spunând că Moș Nicolae e supărat că Leli fumează și scuipă oamenii pe stradă. Copila de 11 ani râde și mama ei o ceartă în fața tuturor. Până de Crăciun, toți copii trebuie să-i scrie o scrisoare lui Moș Crăciun. Zâna, singurul copil din cameră care a învățat, de la televizor, să scrie și să citească, e responsabilă să pună pe hârtie gândurile tuturor. Ioan i-a dat misiunea asta.

Sursa foto: Ioan Petre / Asociația Carusel

Copiii roiesc în jurul lui și toată familia se poartă de parcă ar fi o rudă apropiată. Bărbatul le cunoaște toate problemele și este persoana pe care o sună oricând au nevoie de ajutor.

Ioan Petre este coordonatul programului de asistență socială de la Asociația Carusel. Are 38 de ani și de doi ani lucrează în al treilea sector. Înainte a fost șofer de taxi, ospătar, ghid turistic și a avut o firmă de închirieri de mașini.

S-a hotărât târziu să se înscrie la facultate, unde l-a întâlnit pe Marian Ursan, un activist pentru drepturile persoanelor cu HIV/SIDA. El i-a spus lui Ioan de Public Health Program și i-a recomandat să aplice pentru o bursă de studiu. Tot Marian i-a propus să lucreze la Carusel și să aibă grijă de familiile de care se ocupă asociația.

Acum, Ioan este responsabil de 40 de persoane defavorizate, dintre care 15 sunt minori. Misiunea lui e să-i țină în viață și să ajute copiii să aibă un viitor mai bun decât al părinților lor. “În ONG nu ai timp să pleci. E ca un tăvăluc. Te duci la muncă cu drag și uiți să pleci acasă. M-am rupt de viața mea dinainte. Am închis o ușă și am deschis o alta”, spune el.

Lucrul în sectorul nonprofit i-a adus şi bucurii şi dezamăgiri. Ziua cea mai frumoasă a fost aceea în care a înscris-o pe Regina, o copilă de 8 ani, la școală. “Cea mai mare realizare este și cea mai mare deziluzie. Am dus copilul la școală după eforturi foarte mari. A mers în prima zi și după aia nu s-a mai dus”, povestește el. Explicaţia lui Ioan este că nu sunt obișnuiți copiii să fie în preajma necunoscuților, se sperie și unii părinți nu insistă să-i convingă că trebuie să meargă la școală.

Ioan își ține moralul sus și se bucură de fiecare realizare. Aproape în fiecare sâmbătă se întâlnește cu copiii și, alături de alți voluntari de la Asociația Carusel, îi ajută să vorbească mai bine, să socializeze, să se joace și să fie puțin mai disciplinați.

În tot acest timp, telefonul lui rămâne deschis și nu de puține ori, oamenii de care are grijă îl sună mai întâi pe el și abia apoi pe doctor.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări