ONG
Al treilea sector
Data: 07.04.2015
ONG / Social

Interviu: este posibil echilibrul între job şi viață personală?

Psihologul Lavinia Țânculescu ne vorbeşte despre echilibrul între viaţa domestică şi carieră, în relaţie cu stereotipurile şi cunoaşterea de sine.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Echilibrul între viața profesională și cea personală poate fi atins, atâta vreme cât fiecare dintre noi reușește să se cunoască foarte bine pe sine, consideră Lavinia Țânculescu, psiholog specializat în psihologia muncii și în psihologie industrială.

Lavinia Țânculescu a fost vorbitor în cadrul atelierului „Echilibrul între carieră și viața personală: mit sau realitate?”, organizat la sfârșitul lunii martie de Asociația React.

AlTreileaSector.ro a aflat de la doamna Țânculescu ce trebuie să facă angajații români pentru a atinge un echilibru între job și viața privată.

ATS.ro: Echilibrul între viața personală și cea profesională reprezintă un mit sau face parte din realitate?

L.Ț.: Echilibrul între viața personală și cea profesională este o realitate. Pentru a fi în echilibru profesional și personal trebuie să ajungi să te cunoști foarte bine. Doar dacă realizezi ce te definește pe tine, ca persoană, poți să dai fiecăreia dintre părțile tale componente câte ceva din timpul tău.

ATS.ro: Există un tipar al omului aflat în echilibru profesional și personal?

L.Ț.: Nu există așa ceva, mai ales în condițiile în care noi, oamenii, fugim întotdeauna de tipare. Echilibrul înseamnă a cunoaște lucrurile din viața ta și a le da credit. Poți să ai suficient de mult timp liber și să nu fi în echilibru profesional și personal. Există foarte mulți oameni care, după serviciu, se duc acasă și nu fac nimic. Acei oameni nu sunt în echilibru. Îmi este foarte greu să cred că există oameni care nu au cel puțin o pasiune. Trebuie să-ți placă să faci măcar un lucru. Mie, de exemplu, îmi place foarte mult să dorm.

ATS.ro: Deci o persoană care lucrează și doarme, fără să facă altceva, poate să atingă un echilibru între viața personală și cea profesională?

L.Ț.: Da, absolut. Însă, cu siguranță că dacă faci doar lucrurile astea două este evident că nu te cunoști suficient de bine.

ATS.ro: Cum ajungi să te cunoști suficient de bine astfel încât să pui un semn de egalitate între acasă și serviciu?

L.Ț.: Acest lucru pornește din fragedă pruncie și părinții sunt primii care trebuie să-și îndemne copiii să se autocunoască.

ATS.ro: Ce trebuie să faci dacă ești deja adult și nu te cunoști suficient de bine?

L.Ț.: Poți să ai câteva ședințe de consiliere sau să mergi la un psiholog chiar pe subiectul acesta, adică vrei să te lămurești mai bine cine ești ori ce îți place sau nu să faci.

ATS.ro: Ar fi o soluție să încerci să faci și alte lucruri, care sunt noi pentru tine?

L.Ț.: Evident că da. A experimenta înseamnă o cale permanentă ca să te descoperi. Doar că adultul este mai anxios în fața eșecului și a timpului pierdut. Spre deosebire de adult, copilul este circumscris principiul plăcerii și face lucrurile mult mai spontan.

ATS.ro: Stereotipurile ne împiedică să atingem echilibrul profesional și personal?

L.Ț.: Stereotipurile ne împiedică să atingem un echilibru profesional și personal atâta vreme cât nu reușim să le integrăm în viețile noastre. Stereotipurile de genul „femeia trebuie să stea la cratiță” și „bărbatul trebuie să aducă bani în casă” sună urât dar noi, oamenii, așa suntem făcuți, în spiritul acestor stereotipuri. Când spui că femeia trebuie să stea la cratiță spui, de fapt, că femeia este cea care hrănește familia și care are grijă ca toate lucrurile să meargă lin în interiorul familiei. Totodată, când spui că bărbatul aduce banii în casă, spui că bărbatul este cel care are grijă ca toate lucrurile din exteriorul familiei să nu afecteze familia în interiorul său.

ATS.ro: Cum tratează o femeie echilibrată profesional și personal stereotipurile?

L.Ț.: O femeie echilibrată înțelege spiritiul acestor stereotipuri, nu litera lor. Pe ea nu o deranjează să stea la cratiță, ci îngrădirea anumitor drepturi și libertăți. De aceea sunt periculoase stereotipurile, pentru că unii oamenii le iau în considerare așa cum spune litera și nu spiritul lor.

ATS.ro: Există domenii sau profesii în care angajați sunt mai predispuși să atingă un echilibru între viața personală și cea profesională?

L.Ț.: Da. Sunt acele profesii care îți solicită un grad de introspecție ridicat, cum ar fi cele artistice sau cele din IT.

ATS.ro: O femeie aflată în echilibru profesional și personal are alte caracteristici decât un bărbat aflat în echilibru profesional și personal?

L.Ț.: Da. O femeie aflată în echilibru este grijulie cu ceilalți. Pe de altă parte, un bărbat echilibrat este hotărât, ferm și știe ce dorește. O greșeală pe care o fac anumite femei este că intră în competiție cu bărbații. O altă greșeală pe care o fac femeile, după ce intră în competiție cu bărbații, este că abordează această competiție cu instrumente masculine, în loc să o abordeze cu instrumente feminine. Astfel, anumite femei se folosesc de impunere, asertivitate sau dominanță, ceea ce reprezintă din start o abordare perdantă.

ATS.ro: Este angajatorul dator să contribuie la echilibrul personal și profesional al angajaților săi?

L.Ț.: Bineînțeles. Există companii mari la nivel mondial, prezente și în România, care au o politică clar conturată în ceea ce privește respectarea vieții personale a angajaților. Sunt însă și companii care nu au respect pentru această chestiune. De asemenea, uneori, nici angajatul nu știe să pună anumite limite angajatorului. Românii au o problemă și pentru că nu le place să piardă. Iar uneori este bine să mai și pierzi. Toți oamenii ar trebui să fie tributari ritmurilor naturale. Ca om, este foarte important să înțelegi ce este soarele, ce este ploaia sau ce este iarna. Noi nu avem “ierni” ale noastre, interioare. Iarna este un moment de reflexie, când nu faci nimic, iar natura doarme. Nu poți să ai doar primăvară, primăvară, primăvară.

AICI puteți urmări înregistrarea atelierului organizat de Asociația React, la care Lavinia Țânculescu a vorbit despre șansele egale de carieră pe care le au, sau nu, femeile și bărbații din societatea românească.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări