ONG
Al treilea sector
Data: 22.10.2015
ONG / Social

Interviu: Ce ne pregăteşte anul acesta Gala Naţională a Voluntarilor?

Mai sunt doar trei zile în care românii pot alege căror persoane doresc să le mulţumească oficial pentru ajutorul oferit prin voluntariat, în anul 2015. Ce surprize ne pregăteşte anul acesta Gala Naţională a Voluntarilor?

Gala Naţională a Voluntarilor 2015 se apropie cu paşi repezi. AlTreileaSector.ro a aflat de la Ana-Maria Grădinariu, coordonatorul competiţiei, cum mai stăm cu voluntariatul comparativ cu anul trecut şi cum se va desfăşura a cincea ediţie a celui mai aşteptat eveniment de recunoaştere publică a voluntariatului, din România.

ana_maria_gradinariu_1

ATS: Cum este voluntariatul în România acum, comparativ cu anul 2014?

A.M.G.: Din analiza și constatările noastre, anul 2015 a fost mult mai bogat în inițiative și schimbări în societate prin intermediul activităților de voluntariat și din ce în ce mai mulți oameni au ales să-și dedice din timpul lor unei cauze. Și în anul 2015 majoritatea voluntarilor sunt tineri cu vârste între 16-23 de ani, dar observăm o creștere a numărului de voluntari adulți care aleg să facă ceva de impact după orele de birou sau seniori care decid să fie activi prin voluntariat. Suntem pe drumul cel bun și chiar și noi ne întrebăm “oare cum va arăta mișcarea de voluntariat peste 5, 10 ani la nivel de oameni mobilizați în activități de voluntariat?”.

Ritmul de creștere a numărului voluntarilor și a inițiativelor de schimbare prin voluntariat pare destul de alert în momentul de față. De la an la an, la Gală Națională a Voluntarilor avem mai multe și mai multe aplicații din partea organizațiilor neguvernamentale din toată țara, care cu greu aleg un singur voluntar pe care să îl nominalizeze şi cu greu aleg un proiect sau două prin intermediul cărora își spun “mulțumesc” pentru tot efortul depus într-un an întreg pentru a face o schimbare în comunitatea lor.

ATS: Ce elemente speciale ne pregătiţi la Gală Națională a Voluntarilor de anul acesta?

A.M.G.: Și anul acesta păstrăm tradiția de a avea o tematică diferită pentru conceptul galei astfel încât în 2015, a V-a ediție a Galei Naționale a Voluntarilor vine cu propunerea de a călători împreună prin experiențe de voluntariat. Anul acesta privim voluntariatul ca o călătorie, ca un drum. Metafora drumului în basmul lui Ion Creangă este dorința de a cunoaște universul care te înconjoară, un act de inițiere a valorilor umane. Privim voluntariatul ca o experiență din care înveți, în care te dezvolți prin activitățile pe care le faci, prin interacțiunile pe care le ai cu cei pe care îi întâlnești în “drumul” tău, prin schimbările care se produc la tine și în comunitatea ta. Vom încerca să transmitem toate acestea în seara magică de gală de pe 12 decembrie, când, alături de peste 90 de finaliști și 200 de parteneri, colaboratori și susținători vom celebra meritele voluntariatului la București. Restul…vom lăsa să fie surpriză pentru invitații noștri.

ATS: Cum pot fi nominalizate o iniţiativă sau un voluntar?

A.M.G.: An de an competiția este îmbunătățită pentru a fi cât mai accesibilă pentru toată lumea, mai ales pentru că vrem să dăm ocazia tuturor să spună “Mulţumesc!”

Și anul acesta, competiția are 3 etape principale. Înscrierea se va face pe baza nominalizării de către organizații și instituții publice prin completarea unui formular de la secțiunea Nominalizează de pe www.galavoluntarilor.ro. Câștigătorii vor fi stabiliți printr-o selecție în trei etape: prima etapă cuprinde o preselecție realizată pe baza analizei formularelor de candidatură de către evaluatori externi Federației VOLUM, în urma căreia vor fi aleși până la 10 nominalizați pentru fiecare secțiune (pentru secțiunile Centrul de Voluntariat al Anului și Proiectul de voluntariat al anului aceste etape sunt diferite, urmând doar o procedură în două etape: preselecție și juriu). A doua etapă cuprinde o selecție intermediară realizată tot de către evaluatori externi Federației VOLUM și va consta în realizarea de interviuri pe Skype cu fiecare dintre cei selectați. Ultima etapă va fi completarea unui formular detaliat, de către cei selectați în urma interviurilor, dintre care juriul fiecărei secțiuni va alege câștigătorii în ultima etapă a jurizării.

Calendarul competiției de anul acesta arată cam așa:

·         25 septembrie 2015:  Lansarea apelului pentru nominalizări

·         25 octombrie 2015:  Ultima zi a nominalizărilor

·         26 octombrie – 13 noiembrie 2015:  Preselecții

·         16 noiembrie 2015 – 2 decembrie 2015:  Jurizare

·         23 noiembrie 2015 – 4 decembrie 2015: Votul publicului

·         12 decembrie 2015:  Gala Națională a Voluntarilor 2015

ATS: La care dintre categoriile Galei aveţi cele mai multe nominalizări până acum?

A.M.G.: Ca în fiecare an, cele mai multe nominalizări sunt la Domeniul Educație și Domeniul Social, atât la Categoria Voluntarul anului cât și Proiectul de Voluntariat al anului. Anul acesta în schimb, avem semne clare că nu doar aceste secțiuni vor fi “cele mai bombardate” de aplicații și abia așteptăm să citim toate “poveștile de călătorie” înscrise și la celelalte categorii și secțiuni.

ATS: Cine va decide voluntarii sau iniţiativele câştigătoare şi care este procesul?

A.M.G.: În fiecare an competiția se bucură de un juriu format din 32 de persoane resursă, ambasadori ai voluntariatului și persoane publice cu experiență în fiecare domeniu prezent în competiția Galei Naționale a Voluntarilor. Aceștia sunt cei care decid câștigătorii pentru fiecare secțiune în parte, în urma analizei aplicațiilor intrate în finală după evaluarea lor în etapa de preselecții de care aminteam și mai sus.

De asemenea, în perioada jurizării, pe website-ul competiției, www.galavoluntarilor.ro, va exista o secțiune specială pentru ca publicul să-și voteze favoriții. Între 23 noiembrie şi 4 decembrie 2015 va avea loc votul online al competiției Gala Națională a Voluntarilor. Pentru fiecare categorie (Voluntarul anului, Proiectul de Voluntariat al anului, Coordonatorul de Voluntari al anului și Centrul de Voluntariat al anului) se va acorda Premiul Publicului pentru cel mai votat voluntar/proiect/coordonator/centru. Votul publicului nu va fi luat în considerare la nota finală și nici nu influențează câștigătorii. Toți câștigătorii din competiție vor fi anunțați și premiați la Gală din 12 decembrie 2015.

ATS: Dacă aţi putea să le transmiteţi un mesaj tuturor celor care au făcut voluntariat în anul 2015, care ar fi acela?

A.M.G.: Mesajul principal este mai mult o invitație de a spune “Mulțumesc!”. Suntem într-un vârtej de fapte cu impact în comunitate, un vârtej de emoții, dăruire și efort pentru o lume mai bună dar cred cu tărie că este foarte important ca în “călătoria” noastră să avem câte un popas pentru a fi recunoscători echipei cu care lucrăm, comunității și nu în ultimul rând (și poate cel mai important) nouă. Gala Națională a Voluntarilor se dorește a fi acest context în care să premiem meritele voluntariatului și să spunem “Mulțumesc!”.

Haideți să profităm de ocazia aceasta, să ne sărbătorim și să ne mulțumim!

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări