ONG
Al treilea sector
Data: 25.04.2014
ONG / Social

Inovarea socială, visul interzis al societăţii româneşti

Inovarea socială există în România, dar lipseşte cu desăvârşire. Vinovaţi sunt politicienii, ONG-urile, companiile şi cetăţenii neimplicaţi.

 Liviu Florea, redactor – şef AlTreileaSector.ro

Autorităţile statului reprezintă principalul vinovat pentru lipsa de inovare socială din România, potrivit participanţilor prezenţi la o dezbatere organizată de Impact Hub Bucureşti. „Cea mai mare problemă a României este sărăcia. Când vorbeşti de inovare socială în România, trebuie să ai grijă să abordezi acest subiect plecând de la sărăcie”, a declarat Andrei Ţărnea, directorul executiv al Institutului Aspen România.

Peste 8,9 milioane de locuitori din România erau supuşi, în 2012, riscului de sărăcie şi de excluziune socială, arată ultimele date centralizate de Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, doar în Germania, Spania, Franţa şi Italia există mai mulţi oameni în pericol de sărăcie şi excluziune socială comparativ cu România.

„Noi, ca ţară, nu am devenit bogaţi datorită resurselor naturale pe care le-am avut, ci datorită educaţiei. Nu poţi să ai un nivel ridicat de bunăstare fără educaţie. Pe lângă sprijinirea educaţiei, noi am încurajat şi participarea femeilor pe piaţa forţei de muncă”, a afirmat Tove Bruvik Westberg, ambasadoarea Norvegiei în România.

Westberg a adăugat că una dintre priorităţile actuale ale autorităţilor române nu este educaţia, ci introducerea de noi taxe şi creşterea celor existente. „Politicul ar trebui să arate că taxele sunt folosite pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor, nu pentru altceva. De asemenea, toată lumea ar trebui să aibă drepturi egale, indiferent de nivelul de bogăţie al fiecăruia. Totodată, românii ar trebui să-i facă pe politicieni să-şi asume responsabilitatea deciziilor pe care le iau. Dacă vor fi îndeplinite câteva dintre aceaste lucruri, atunci se va putea vorbi de inovare socială în România”, a menţionat Westberg.

Ultima taxă introdusă de autorităţile statului, cu impact direct asupra populaţiei, este acciza de şapte eurocenţi pentru fiecare litru de carburant, care a intrat în vigoare de la 1 aprilie. Totodată, date recente publicate de Institutul Naţional de Statistică au arătat că nivelul mediu al cheltuielilor cu plata taxelor şi impozitelor a crescut constant în ultima perioadă.

„Avem nevoie ca oameni care au avut succes în anumite domenii să înceapă să se implice în politică. Altfel, situaţia va rămâne la fel”, este de părere Ionuţ Sibian, directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Pe de altă parte, Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Olandei în România, a explicat că locuitorii Europei nu mai îngăduie politicienilor să le spună ce să facă. „Societatea civilă nu mai acceptă ca statul să le spună ce trebuie să facă. Societatea civilă devine din ce în ce mai importantă în procesul decizional. Inovarea socială ar trebui să vină din partea ONG-urilor. România ar trebui să aibă mai multe întreprinderi sociale şi mai puţine companii deţinute de stat, pentru că aceste companii publice fac ca statul să ajungă în situaţia de a muri încet, dar sigur”, a declarat Lebet.

Sprijinirea inovării sociale este una dintre preocupările importante ale Comisiei Europene (CE). În ultimii doi ani, CE a organizat o competiţie de inovare socială deschisă atât organizaţiilor neguvernamentale, cât şi companiilor private. La cea de-a doua ediţie s-au înscris peste 1.200 de proiecte. Câştigătorii vor fi aleşi din zece finalişti şi vor fi anunţaţi în cadrul unui eveniment care va avea loc pe 20 mai. Fiecare proiect premiat va beneficia de o finanţare de 30.000 de euro.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări