ONG
Al treilea sector
Data: 24.10.2014
ONG / Advocacy

Începe testarea certificatului de voluntariat

Certificatul de voluntariat intră în teste pentru șase luni. Până la sfârșitul lui apilie 2015, ONG-urile, instituțiile statului și  angajatorii trebuie să se pună de acord pe o formă finală, care să facă legătura cu piața muncii.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Peste 100 de organizații neguvernamentale și instituții publice vor testa începând de săptămâna viitoare, timp de șase luni, certificatul de voluntariat – cel mai important instrument prin care va fi aplicată noua lege a voluntariatului. „Noi o să strângem feed-back-ul și apoi o să-l integrăm în forma finală a certificatului de voluntariat. În paralel, o să avem mai multe întâlniri cu organizațiile neguvernamentale, instituțiile publice și cu angajatorii pentru a găsi o formulă ca să putem implementa acest certificat”, afirmă Anca Năstase, director executiv la federația VOLUM - organizația care va coordona pilotarea certificatului de voluntariat.

Deocamdată, documentul, care trebuie să arate ce abilități și competențe deprind românii implicați în acțiuni de voluntariat, ridică foarte multe întrebări. Nu se știe care va fi denumirea oficială, ce abilități și competențe va cuprinde astfel încât să fie relevant pentru angajatori, ori dacă va fi emis și validat de o instituție publică sau nu.

„Părerile sunt împărțite. Pe de o parte, unii își doresc un certificat care să fie, de fapt, o adeverință mai elaborată, care să nu aibă o acreditare dovedită de o instituție publică din România. Sunt și păreri care susțin că fără o validare oficială, formală, certificatul nu va funcționa”, spune Năstase.

Federația VOLUM le-a prezentat ONG-iștilor un prim model de certificat de voluntariat, în cadrul unei întâlniri restrânse, care a avut loc miercuri, 22 octombrie, la București. În forma actuală, certificatul are două pagini A4 și conține:

- datele de identificare ale organizației neguvernamentale și ale voluntarului;

- perioada de voluntariat;

- numărul de ore de voluntariat;

- domeniile în care s-a desfășurat activitatea de voluntariat (artă și cultură, sport și recreere, protecția mediului, sănătate, asistență socială, religie, activism civic, drepturile omului, ajutor umanitar și/sau filantropic, dezvoltare comunitară și dezvoltare socială);

- numele managerului/coordonatorului voluntarului;

- un raport de activitate ce descrie acțiunile în care a fost implicat voluntarul, atribuțiile voluntarului și aptitudinile dobândite.

Totodată, modelul certificatului de voluntariat este însoțit de o anexă, care detaliază competențele, cunoștințele și abilitățile dobândite de voluntar.

La evenimentul de miercuri au fost invitați și ONG-iști din Scoția, Croația, Franța, Slovacia și Olanda, care au venit cu exemple despre cum funcționează în țările lor certificarea abilităților și competențelor dobândite prin voluntariat.

Federația VOLUM și-ar dori ca forma finală a certificatului de voluntariat să fie o combinație între modelul scoțian, foarte instituționalizat, și cel croat, mai puțin formal. Documentul va trebui să-i ajute pe studenți și pe tinerii absolvenți să-și găsească mai ușor un loc de muncă. „O să ne gândim la o soluție prin care să prevenim o eventuală inflație de certificate. Nu vrem să lăsăm o breșă prin care șomerii și beneficiarii de ajutoare sociale să nu-și mai caute de lucru ori să nu mai obțină diplome de licență sau diferite certificări de la Autoritatea Națională pentru Calificări doar pentru că fac voluntariat”, precizează Năstase.

Cel mai probabil, de anul viitor, ONG-urile vor putea să emită propriile certificate de voluntariat, prin intermediul platformei online certificarevoluntariat.ro, care este în curs de pregătire. Platforma va fi similară Youthpass, un instrument electronic gândit de Comisia Europeană ca să certifice activităţile de educaţie nonformală derulate în cadrul programului ERASMUS+.

Documentele ar urma să fie emise de organizațiile neguvernamentale doar la solicitarea voluntarilor. Pentru a primi un certificat, voluntarii vor trebui să se implice în comunitate un anumit număr de ore.

Noua lege a voluntariatului, intrată în vigoare în 2014 (nr. 78/2014), a înlocuit un act normativ publicat în Monitorul Oficial în aprilie 2001 (legea 195/2001), care a fost modificat şi completat în 2006.

Sursa foto: federatiavolum.ro

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări