Companii
Al treilea sector
Data: 27.05.2013
Companii / Companii şi ONG

Implicarea socială se învaţă la Tăşuleasa

Laura şi Maria Sgârcitu au descoperit Tăşuleasa împreună. Aici, „la Tăşu’ ”, Laura i-a transmis fiicei ei pasiunea pentru voluntariat şi natură.

Anca Iosif, redactor AlTreileaSector.ro

 

Laura Sgârcitu a lucrat, până de curând, la Coca Cola HBC, unde era responsabilă cu implicarea socială și comunitară a companiei care are unul dintre centrele de îmbuteliat ape minerale în Vatra Dornei (lângă Tășuleasa). În 2007 căuta o organizație parteneră în zonă, care să cunoască problemele locale.

Un colaborator din alt proiect i-a făcut cunoștință Laurei cu Alin Ușeriu, cel care a înființat acum 12 ani Tășuleasa Social - un ONG orientat spre educația comunitară a voluntarilor. „Părea că știa ce nevoi sunt”, spune Laura, „problemele cele mai mari erau defrișările masive care în timp au generat inundații” și neimplicarea civică a tinerilor. Au început cu o „perioadă mai romantică” în Vatra Dornei, în care au curățat albii de râu și au împădurit, apoi au curățat toată Moldova – dar și-au dat seama că dacă „astăzi cureţi și mâine e la fel, nu se rezolvă nimic”. Au făcut un proiect pilot de colectare selectivă și au deschis un centru de educație la Vatra Dornei, într-o fostă fabrică a Coca-Cola. Activitatea a culminat cu Pădurea Pedagogică, o școală amenajată în pădure, care explică voluntarilor despre importanța copacilor, plantelor, a animalelor și a relațiilor dintre ele, prin tabele informative, statuete și jocuri.

În 2007, Maria, fiica Laurei, avea doar 13 ani. „Nu se încadra ca vârstă în grup”, spune Laura, „dar era un mediu util pentru ea, care stimulează creativitatea și libertatea”. A dus-o la Tășuleasa de Revelion, unde fata, deşi reticentă la început, s-a împrietenit cu echipa și a devenit motivată să schimbe ceva.

Laura nu s-a limitat la fişa postului de la Coca-Cola și a început să facă voluntariat pentru copiii de la „Tășu’ ”- să-i învețe despre management de proiect, să țină dezbateri, iar Maria şi-a petrecut mare parte din vacanțele de vară acolo.

S-au implicat amândouă în proiecte cum este „Verde 003 prin care erau aduși copii la Tășuleasa și învățau cum se scrie un proiect și cum se comunică, pas cu pas. Fiecare, apoi, își aduna o echipă (din localitățile în care locuiau) alături de care participa la activităţi de curățare a mediului. Proiectul de suflet al Mariei a rămas, însă, „Camionul de Crăciun”. „13-15 tiruri veneau cu pachete și zile întregi le împărțeam prin sate și aveam o relație cu omul”, spune ea, „simțeam că-i dau un cadou”. „Erau adorabili copiii și m-a impresionat că așteptau o bucurie”.

Au contribuit mult la dorința copiilor de a face bine și mentorii Ion Barbu, Ada Milea, Radu Naum, pe care Maria i-a cunoscut la Tășuleasa. Când a venit Marcel Iureș, i-a adunat într-o sală și a început să le vorbească despre viață și inspirație, Maria povesteşte că „felul în care vorbește te schimbă fără să vrei. Ai o deschidere mult mai mare în momentul în care tot cunoști locuri și oameni noi.” Acolo veneau copii timizi care se uitau în pământ și nu îndrăzneau să vorbească. „Simplul fapt că aveau o opinie și o spuneau uitându-se în ochii tăi devenea mare lucru”, ne spune Laura.

Pe de altă parte, sunt şi copii care vin cu planuri mari. „Trebuie să fac o facultate, să citesc, să fiu deștept, să am note mari. Când ajungi acolo îți dai seama că e mai mult de-atât și că nu trăiești doar ca să demonstrezi ce deștept ești”, spune Maria, „ci ca să faci ceva și pentru societatea în care trăiești.” Ea și-a convins o parte dintre colegii de liceu să vină la Tășuleasa, dar cu ajutor, pentru că părinților le era teamă să-și lase copiii singuri 12 ore cu trenul. A vorbit cu o profesoară de geografie interesată de îngrijirea mediului înconjurător. „Părintele are încredere dacă trimiți copiii cu profesoara”. În 2011 au început împreună să organizeze tabere de 15-20 de elevi la Tășuleasa.

Încetul cu încetul, Maria s-a implicat din ce în ce mai mult şi chiar a început să conducă grupuri de 10-20 copii prin Pădurea Pedagogică. La fiecare siluetă de animal li se explică cu ce se hrănește, cum trăiește, ce relații are cu alte animale și cum interacționează cu omul.

Atât Laura cât și Maria cred în puterea educației prin joc şi lucrează acum împreună pentru a oferi tinerilor o experienţă plăcută şi utilă, la Tăşu’. „Când duci elevii într-un loc fără să le spui de la început <<hai să mergem să învățăm ceva>> și îi înveți prin jocuri și conversații, față în față, fără pretextul <<eu îți ofer informații, tu trebuie să le iei>>”, atunci sunt mult mai receptivi”, spune Maria. „Dacă le-am spune dinainte să coboare în pădurea pedagogică <<hai să mergem să-nvățăm și să dăm un test>>, nu cred că ar fi la fel de plăcut”.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări