ONG
Al treilea sector
Data: 13.05.2013
ONG / PR & marketing

Harta pe care 2% găseşte binele: Map4Good

În 12 zile organizaţiile neguvernamentale trebuie să fi convis deja cetăţenii că merită 2% din impozitul lor pe profit. Map4Good este harta unde oamenii pot găsi un formular precompletat cu datele ONG-ul tău şi se pot lăsa convinşi.

Pentru a afla ce înseamnă Map4Good, cum funcționează și ce aduce nou, redactorii AlTreileaSector.ro au stat de vorbă cu Elena Coman, coordonator de programe în cadrul organizației care a implementat această hartă, TechSoup România.

ATS: Doar 25% dintre cei care au înregistrat venituri anul trecut au redirecţionat 2% către o organizaţie neguvernamentală. De ce aşa puţin?

Elena C.: Redirecţionarea 2% este în continuare puțin cunoscută de publicul larg, iar procedura nu este facilă. Într-o țară în care depunerea formularelor şi declarațiilor fiscale încă nu se face online, în ciuda numeroaselor discuții și proiecte începute în acest sens, procesul de redirecționare este complicat pentru contribuabili: trebuie să găsești formularul 230 sau 200, să îl completezi, să găsești datele fiscale ale ONG-ului, să te asiguri că le scrii citeț pentru că altfel ar putea să nu fie procesate – sunt multe lucruri de care trebuie să ții cont.

Este grozav că sunt câteva inițiative ale ONG-urilor care încurajează și facilitează donația de 2% și ne bucurăm să fim și noi printre ele. Este al treilea an când lucrăm la acest proiect și am văzut în timp o creștere evidentă a numărului de formulare descărcate de pe hartă și deci și a numărului de redirecţionări. Am observat și o creștere a interesului pentru inițiative similare, ceea ce este încurajator pentru viitorul donațiilor de 2%.

ATS: Orice organizație neguvernamentală din România se poate înscrie pe hartă. Ce presupune asta și cât durează?

Elena C.: Procesul este foarte simplu: înscrierea pe hartă se face gratuit.

Pe scurt, ca să se înscrie, o organizație trebuie să:

- Intre pe www.techsoup.ro

- Acceseze secțiunea Înregistrează-te, apoi să adauge organizația pe care o reprezintă selectând Înregistrează-ți organizația

- Completeze formularul de înscriere cu datele fiscale ale organizației și să încarce următoarele documentele: Certificat fiscal, Statut, Certificat de înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor.

- În completarea formularului, să aleagă să apară pe harta Map4Good.

Este un proces care durează 3 – 5 zile calendaristice. Peste 600 de organizații din România sunt parte din comunitatea TechSoup România și o parte importantă din ele au ales deja să se afle pe hartă.

După înscriere, organizația poate trimite susținătorilor ei linkul către hartă, iar aceștia pot descărca formularul de donație de 2% precompletat cu datele organizației respective.

ATS: Cine verifică organizațiile?

Elena C.: Echipa TechSoup România verifică toate informațiile și documentele transmise de organizațiile neguvernamentale după un algoritm de verificare certificat la nivelul rețelei internaționale din care facem parte, apoi stabilim eligibilitatea organizației pentru accesul la produse de software și hardware care este de ajutor pentru momentul în care organizația dorește să acceseze produse Microsoft, Adobe sau Cisco, dar și facilităm tehnic apariția pe harta Map4Good a organizației.

În TechSoup Global (rețeaua globală din care facem parte, prezentă în peste 50 de țări) acest proces de înscriere și verificare a fost creat în urmă cu 25 de ani, și este îmbunătățit și verificat constant.

ATS: Ce se întâmplă după terminarea campaniei 2% cu organizaţiile care se înscriu pe harta Map 4 Good?

Elena C.: Înscrierea în comunitatea de organizații TechSoup România aduce nu doar prezența pe hartă, dar și acces permanent la software accesibil pentru organizații neguvernamentale de la Microsoft, Adobe și Cisco, dar mai ales acces permanent la resursele noastre de învățare pentru organizații: traininguri online, webinarii, articole și newsletter, evenimente dedicate tehnologiei pentru organizații.

O organizație neguvernamentală poate beneficia de cel mai nou sistem de operare Microsoft – Windows 8 – sau cel mai nou Office în același timp ca oriunde în lume, doar achitând o taxă de administrare modică pentru aceste produse. Este un model de întreprindere socială care a ajutat organizațiile din comunitatea noastră să facă economii de peste 1.200.000 USD la achiziționarea de produse software – este o investiție în activitatea lor care nu ar fi posibilă fără contribuția donatorilor noștri: Microsoft, Adobe și Cisco.

Apoi, organizăm periodic traininguri online gratuite pe subiecte care ajută organizațiile să devină mai eficiente. De exemplu, un ONG care știe email marketing poate strânge mai multe donații de 2% și astfel să facă și mai mult bine – de aceea ne-am propus să învățăm ONG-urile cât mai multe abilități tehnice care îi pot ajuta.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări