ONG
Al treilea sector
Data: 17.03.2014
ONG / Oamenii schimbă lumea

Grupul de Iniţiativă Valea Argovei schimbă viaţa la sat

Cu 5.000 de lei poţi să cumperi 5.000 de pâini, 250 de kilograme de carne, o tonă de orez sau să schimbi vieţile a peste 30 de tineri şi copii de la ţară.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

O fugă cu maşina din Bucureşti până în comuna Valea Argovei, din judeţul Călăraşi, durează puţin mai mult de o oră. În cei peste opt ani pe care i-a petrecut în Capitală, ca studentă, masterandă şi apoi angajată la o firmă de consultanţă în fonduri europene, Lucia Constantin a avut ocazia să bată de multe ori drumul între Bucureşti şi Valea Argovei – locul unde s-a născut. De curând, Lucia a luat o decizie surprinzătoare şi curajoasă pentru o tânără de 27 de ani: a hotărât să lase Bucureştiul pentru a fi mai aproape de casă. „După trei ani în care am lucrat în Bucureşti, am găsit o oportunitate de lucru aproape de casă, în Lehliu Gară. Este vorba tot de un proiect pe fonduri europene. Având această ocazie, am decis să mă mut înapoi la ţară. Pentru că eu de la ţară sunt”,  spune tânăra.

A revenit acasă pentru că îşi doreşte să ajute locuitorii din zona în care a copilărit. În  Valea Argovei trăiesc vreo 3.000 de oameni. Mulţi dintre ei sunt bătrâni, iar dintre tineri, o parte importantă nu lucrează. „În comună nu sunt locuri de muncă, avem doar magazine, nimic pe producţie. Tineretul, neavând ce să facă, pleacă la oraş, fie în Bucureşti, fie în altă parte”, explică Lucia.

Anul trecut a aflat, „de pe Internet” despre un program de finanţare al fundaţiei PACT, care prevedea alocarea unui buget de 5.000 de lei pentru aplicarea unor soluţii ca răspuns la problemele dintr-o comunitate aflată în dificultate. Aşa că, alături de sora ei şi de încă doi cunoscuţi, Lucia s-a gândit să aplice pentru finanţarea PACT. „Noi ne doream de ceva timp să înfiinţăm o asociaţie nonprofit şi am zis că oportunitatea pe care am găsit-o la PACT este exact pasul pe care trebuie să-l facem pentru a porni în această activitate”, menţionează Lucia Constantin.

amenajare Casa Satului

O parte din sumă putea fi folosită pentru înfiinţarea unei organizaţii neguvernamentale, iar restul banilor pentru activităţile propriu-zise din proiect. Pentru a identifica nevoile reale ale oamenilor din Valea Argovei, cei patru prieteni au aplicat un chestionar, la care a răspuns circa 10% din populaţia comunei. Rezultatele au fost surprinzătoare.  Oamenii au spus că îşi doresc, în primul rând, înfiinţarea unei echipe de fotbal, apoi activităţi socio-educative pentru tineri, iar ultima variantă propunea renovarea unui parc din localitate. Viceprimarul comunei, prezent la întâlnirea unde urma să se decidă care dintre cele trei variante va fi implementată, a spus că se va implica personal în formarea unei echipe de fotbal, aşa că prima problemă îşi găsise rezolvare, iar cetăţenii au ales ca proiectul finanţat de PACT să creeze activităţi socio-educative pentru tineri.

amenajare casa satului2

Aşa a luat naştere Grupul de Iniţiativă Valea Argovei şi, la începutul lui 2014, cei patru iniţiatori au semnat acordul de finanţare cu Fundaţia PACT.  După, au amenajat spaţiul în care se desfăşoară activităţile socio-educative. „Facem cursuri de calculatoare, ne uităm la filme şi ne jucăm rummy, şah sau tenis de masă. Activităţile se desfăşoară în fiecare vineri, sâmbătă şi duminică”, afirmă Lucia. Pe lângă amenajarea spaţiului de lucru, numit „Casa Satului”, grupul a folosit fondurile pe care le-a primit până acum pentru a înfiinţa o organizaţie neguvernamentală şi pentru a cumpăra o masă de ping-pong, un video-proiector, un joc de rummy şi o sobă. „La cursurile de calculatoare folosim două laptopuri şi un computer, care sunt ale noastre, ale membrilor grupului. Despre ONG vom spune mai multe la finalul proiectului”, subliniază tânăra. În fiecare weekend, la activităţile derulate în Casa Satului participă între 30 şi 50 de oameni – copii între 7 şi 12 ani şi tineri între 13 şi 30 de ani. „Tinerilor le place foarte mult ceea ce facem pentru ei. Se întâmplă, de multe ori, să ajungă cu jumătate de oră înaintea de începerea programului”, menţionează Lucia.

Cei mai mulţi oameni din comunitate privesc cu ochi buni activităţile derulate de Grupul de Iniţiativă Valea Argovei. Însă, ca peste tot, există şi cârcotaşi.  „Chiar am auzi diverse vorbe de al oameni care se întrebau de ce facem lucrurile astea şi de ce vrem să ajutăm. Eu am încercat să le explic că facem acest lucru pentru că vrem să ajutăm comunitatea. În plus, copiii de astăzi vor fi adulţii de mâine şi vrem să investim în dezvoltarea lor şi a regiunii în care trăiesc. Eu cred că pot să-i conving pe oameni că putem facem lucruri bune pentru cei din jurul nostru fără să aşteptăm nimic în schimb”, dezvăluie iniţiatoarea grupului.

Unul dintre cele mai dificile momente pentru membrii grupului a fost chiar înainte de startul proiectului. „Când am chestionat comunitatea despre proiect, aveam persoane care spuneau că suntem tineri şi că nu avem nicio putere să schimbăm lucrurile. Ne-am cam descurajat un pic, dar am trecut peste”, ne spune Lucia.

Pentru fondatorii grupului de iniţiativă, lucrul cu oamenii a fost cel mai greu şi nu chestiunile administrative, cum ar fi înfiinţarea organizaţiei neguvernamentale. „Chiar dacă lucrul cu oamenii este cel mai greu, satisfacţia de la final este minunată, pentru că simţi că ai reuşit să realizezi ceva”, declară tânăra.

La finalul celor şase luni de proiect, Casa Satului va continua să funcţioneze, dar activităţile vor avea loc la fel ca până acum, adică săptămânal, doar dacă vor apărea voluntari dornici să preia din sarcinile membrilor fondatori.  Altfel, la 2-3 săptămâni.

 „Acum, că am înfiinţat ONG-ul, intenţionăm să aplicăm şi pe alte proiecte.Următorul va fi programul de donaţii de calculatoare Assoclic. Ne dorim ca, pe viitor, să contribuim şi la integrarea activă a oamenilor pe piaţa forţei de muncă. Pentru asta, avem în vedere să înfiinţăm o întreprindere socială. Deocamdată însă, nu ştim care va fi domeniul de activitate. Aşteptăm să găsim o linie de finanţare pentru a putea dezvolta această întreprindere socială”, mai spune Lucia Constantin.

 AlTreileaSector.ro a aflat povestea grupului de iniţiativă Valea Argovei dintr-unul din formularele anonime primite pe adresa redacţiei. Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care schimbă lumea în bine, poţi să ne spui prin acest formular anonim. Noi vom citi propunerea, vom contacta persoana şi vom scrie povestea.

Sursă foto: Facebook Grupul de Inițiativă Argova

Alte articole

Comentarii

One thought on “Grupul de Iniţiativă Valea Argovei schimbă viaţa la sat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări