ONG
Al treilea sector
Data: 18.05.2015
ONG / Oamenii schimbă lumea

Gratuitor.ro împarte binele pe gratis

Cinci tineri au creat gratuitor.ro, un „agregator românesc de gratuități cu atitudine”.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Lucian, Cosmin, Maria, Madălin (înlocuit pe parcurs de Miki) și Irina sunt prieteni și parteneri în proiectul gratuitor.ro, o platformă socială și culturală online, care găzduiește produse și servicii gratuite. Organizațiile neguvernamentale sunt, de regulă, cele care aleg să-și promoveze activitățile prin intermediul gratuitor.ro, iar publicul țintă este format din studenți și tineri de până în 45 de ani, aflați în căutarea de servicii, produse și evenimente gratuite.

Cei cinci tineri de 27 de ani au pornit proiectul în decembrie 2012 și, de atunci, au publicat gratuități pe care le-au împărțit în 12 categorii, de la „animale”, „business” și „sănătate”, până la „timp liber”, „software” sau „voluntariat”. În viața de zi cu zi, inițiatorii gratuitor.ro lucrează în IT, marketing și publishing. Agregatorul este, deocamdată, un hobby part-time din viața lor. Investițiile tinerilor în dezvoltarea platformei se rezumă la timpul lor liber și la „banii de covrigi”.

AlTreileaSector.ro a stat de vorbă cu Lucian Nedeluț, unul dintre fondatorii gratuitor.ro, pentru a afla mai multe despre cum funcționează agregatorul și despre ce beneficii obțin ONG-urile care se promovează prin intermediul platformei.

ATS.ro: Cum a apărut ideea agregatorului gratuitor.ro?

L.N.: Ideea a plecat de la faptul că noi, cei cinci, eram și suntem pasionați de evenimente din sferele socială și culturală. Eu, de exemplu, mai eram pasionat și de cultura open source, de tot ceea ce înseamnă software sub licență gratuită. Și, după mai multe discuții purtate între noi, am hotărât să facem o platformă online care să găzduiască diverse chestii. Inițial, gândisem această platformă doar pentru sofware și alte aplicații. Apoi ne-am dat seama că în țară avem tot felul de lucruri interesante care pot fi împărtășite gratuit, în special în zona de evenimente. Erau multe evenimente care nu apăreau prin ghidurile convenționale de pe Internet. Evenimente care, în general, aveau parte de puțină promovare. Și am zis să ne concentrăm atenția pe această zonă.

Între timp, ideea gratuitor.ro s-a scindat în două. Pe de o parte există ideea de a fi un agregator relevant pentru tot online-ul românesc, care să indexeze gratuități din mai multe categorii. Pe de altă parte, ne dorim ca gratuitor.ro să fie un promotor pentru atât pentru inițiativele sociale și culturale, cât și pentru oamenii care vor să ofere ceva comunității.

ATS.ro: Cum funcționează gratuitor.ro?

L.N.: În primă fază ne-am ocupat noi de indexarea anunțurilor pe agregator. Adică am căutat, am făcut o selecție și am testat mare parte din ceea ce am urcat pe site. Apoi, în timp, am reușit să creăm o rețea și primim constant informații despre diverse evenimente sau servicii.

ATS.ro: Cine sunt cei care oferă produsele, serviciile și evenimentele pe care le publicați pe platformă?

L.N.: În mare parte sunt ONG-uri, multe din sfera socială și culturală. Am ales să promăvăm diverse inițiative sociale și culturale pentru că ne-a fost mai ușor să-i găsim pe oamenii care fac astel de lucruri.

ATS.ro: De ce și-ar promova ONG-urile activitățile și proiectele lor pe gratuitor.ro?

L.N.: Le-ar promova, în primul rând, pentru că ar vrea ca lumea să știe despre ele. De asemenea, le-ar promova pentru că își doresc ca serviciile lor să poate fi accesate de către comunitate. Ce ar primi în schimb? Noi sperăm ca ar primi atenția care li se cuvine. Totodată, cu timpul, ONG-urile ar ajunge să se conecteze cu oameni interesați să facă aceleași lucruri pe care le fac ele. Practic, ca ONG, ajungi să oferi și apoi să faci genozitatea să circule.

ATS.ro: Cum faceți selecția ofertelor pe care le publicați?

L.N.: Primul criteriu de eligibilitate este să fie gratuite. Apoi, ne asigurăm că nu sunt costuri ascunse. Dacă anunțurile pe care le primim îndeplinesc aceste condiții, le publicăm.

ATS.ro: Cine sunt cei care accesează produsele și serviciile găzduite de agregator?

L.N.: Sunt, în general, tineri profesioniști și studenți. Ca profil de vârstă, majoritatea se înscrie între 25 și 34 de ani, după care urmează categoria 35-44.

ATS.ro: Cum ți-ai dori să arate gratuitor.ro peste 2-3 ani?

L.N.: Peste 2-3 ani vreau să fiu într-un sediu mare, cu mulți omuleți care să adere la ideea asta. Mi-ar plăcea să avem un agregator foarte mare, pe care să reușim să promovăm cât mai mulți oameni faini, cât mai multe povești și cât mai multe inițiative interesante.

Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care schimbă lumea în bine, poţi să ne spui printr-un formular anonim. Noi vom citi propunerea, vom contacta persoana şi vom scrie povestea.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări