ONG
Al treilea sector
Data: 05.06.2013
ONG / Social

Gala Societăţii Civile 2013: proiecte necâştigătoare ieşite din tipare

Sectorul neguvernamental a fost premiat pentru a 11-a oară la Gala Societăţii Civile, pe 3 iunie. Pe lângă premiile I din fiecare categorie, evenimentul a scos la iveală şi o serie de proiecte care ne-au suprins prin impact şi originalitate.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

AlTreileaSector.ro a fost prezent la Gala Societăţii Civile 2013 şi, deşi ştim că nu putea obţine fiecare participant câte un premiu, noi am apreciat toate proiectele înscrise. Astfel, am decis să aducem în atenţia voastră şi unele dintre iniţiativele pline de originalitate, care fie nu au obţinut niciun premiu, fie nu s-au clasat pe primul loc în categoriile galei.

Capitala, trei iniţiative originale cu doar 60.000 de lei

139 dintre asociaţiile care s-au înscris cu proiecte pentru ediţia din 2013 a Galei Societăţii Civile au sediul în Bucureşti. Dintre acestea, trei proiecte care nu au fost premiate în cadrul evenimentului, dar ne-au surprins prin abordare şi impact, au avut un buget total de doar 60.000 de lei.

Cu 500 de lei, Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN), a dezvoltat proiectul „Cu bastonul prin Bucureşti”. Scopul ARCEN a fost să le prezinte locuitorilor Capitalei istoria celor mai importante locuri din Bucureşti, astfel încât ataşamentul oamenilor faţă de oraş să crească.

Al doilea proiect din Bucureşti, în ordinea finanţărilor atrase (aproape 18.000 de lei), a fost implementat în cadrul Grădinii Botanice, de asociaţia Team Work. Iniţiatorii proiectului „Grădina copiilor” au amenajat o locaţie de 1.800 de metri pătraţi sub forma unei plante uriaşe, un spaţiu destinat educaţiei ecologice, în care copiii să descopere şi să exploreze natura prin joc şi activităţi de tip „learn-by-playing”.

În perioada august-decembrie 2012, Make a Point a transformat turnul de apă al Postăvăriei Române, din cartierul bucureştean Pantelimon, într-un reper cultural al zonei. Organizaţia a investit în proiectul „Turnul de Artă” puţin peste 41.000 de lei.

Maratoanele donaţiilor

ACS Ro Club Maraton şi fundaţia Hospice Casa Speranţei au organizat două maratoane inedite. În proiectul „Transmaraton”, iniţiat de ACS Ro Club Maraton,  s-au reunit 100 de fundraiseri alergători care, prin intermediul paginii personale de maratonist, au strâns bani pentru diferite cauze.

Spre deosebire de proiectul derulat de ACS Ro Club Maraton, care s-a concentrat pe Argeş, Sibiu şi Bucureşti, maratonul organizat de fundaţia Hospice Casa Speranţei s-a desfăşurat atât în România, cât şi în Bulgaria. Iniţiatorii „1000 km Balkan Charity Challenge” au dorit să parcurgă 1000 km de dual-ultramarathon, să sprijine zece cauze sociale din România şi Bulgaria, să educe pentru sănătate şi mişcare comunitatea şi, nu în ultimul rând, să strângă bani.

Necâştigătoare dar ambiţioase

Proiectul „Dezvoltarea cooperativelor Romano ButiQ” a avut cel mai mare buget (două milioane de lei) dintre toate iniţiativele menţionate în acest material. Scopul Romano ButiQ a fost integrarea socială şi profesională a meştesugarilor romi prin înfiinţarea şi dezvoltarea unei reţele de afaceri sociale. Proiectul lucrează şi la combaterea stereotipurilor legate de romi, prin promovarea muncii, culturii şi tradiţiilor romilor şi a obţinut premiul al treilea la categoria „Dezvoltare economică şi socială” din cadrul galei.

O altă idee interesantă, cu un buget de peste 140.000 de lei, este „Aspire Academy”, al Aspire for Education. Proiectul organizează o academie de vară la care predau profesori de la Universitatea Harvard (Statele Unite), specializaţi în leadership, dezvoltare personală şi antreprenoriat. Cursurile au loc în limba engleză, iar totul se desfăşoară timp de zece zile. În tabără participă câte 50 de studenţi din România şi Sud-Estul Europei.

Cu siguranţă, pe lângă proiectele derulate de Aspire for Education, Romano ButiQ, ARCEN, Team Work, Make a Point, Hospice Casa Speranţei, ACS Ro Club Maraton şi ceilalţi participanţi la Gala Societăţii Civile, o bună parte din cele peste peste 79.000 de ONG-uri din România au iniţiative care ne pot surprinde. Este nevoie doar ca ele să fie scoase la suprafaţă.

Notă:

La gala au fost premiate în total 51 de proiecte, alese din cele 220 înscrise în competiţie de 151 de organizaţii.

Gala Societatii Civile

Marele câştigător al celei de-a unsprezecea ediţii a Galei Societăţii Civile, eveniment anual care premiază cele mai bune proiecte ale organizaţiilor nonprofit, neguvernamentale, grupuri de iniţiativă sau persoane fizice, a fost Asociaţia Little People România. Asociaţia, care oferă servicii de suport psiho-social  bolnavilor de cancer şi familiilor lor, a obţinut premii pentru cinci proiecte: “Şcoala mea în spital” – marele premiu al galei şi premiul întâi în cadrul secţiunii “Educaţie, Învăţământ, Cercetare”, „Campionii Paralimpici” – premiul întâi la secţiunea „Apărarea drepturilor individuale/ colective”, „Revista Temerarii” – premiul întâi pentru secţiunea “Servicii de asistenţă socială” şi premiul al doilea la capitorul „Sănătate”,  pentru proiectul „Nu Mi-e Frică!”. Cele patru proiecte câştigătoare ale Little People au avut un buget cumulat de aproape 600.000 de lei (136.000 de euro).

Puteţi consulta toate proiectele premiate în cadrul Galei Societăţii Civile AICI.

 

 

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări