Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

Fundraising cu bani gheaţă: ALS Ice Bucket Challenge

Bill Gates, George W. Bush, Andreea Marin şi Adrian Mutu şi-au turnat gheaţă pe cap şi au donat bani pentu cauze umanitare, într-o campanie mondială de fundraising.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

ALS Association, o organizație neguvernamentală americană care luptă împotriva sclerozei laterale amiotrofice (SLA) a primit, în doar 24 de zile (29 iulie – 21 august), donații de aproape 42 de milioane de dolari. Totul, după ce o idee inedită de fundraising a devenit virală în mediul online: „Ice Bucket Challenge”. „Leapșa cu gheață” (în română), presupune fie să-ţi torni o găleată cu apă și gheață pe cap, fie să donezi o sumă de bani către o cauză umanitară. Dacă alegi să-ți torni o găleată cu apă și gheață pe cap, ai dreptul să dai „leapșa” altor trei oameni care, în 24 de ore, pot alege să intre sau nu în joc.

Scleroza laterală amiotrofică este cunoscută și sub denumirea de boala Lou Gehrig, după numele unui fost jucător american de baseball. El a murit în 1941, la doar 37 de ani, după ce a fost diagnosticat cu SLA.

Nu se cunoaște cu exactitate unde a început acțiunea „leapșa cu gheață”, dar mai multe publicații străine dau ca surse Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii (SUA). Ideea a ajuns să fie asociată cu ASL Association, după ce Chris Kennedy, un jucător american de golf, și-a turnat o găleată cu apă și gheață pe cap și a făcut o donație către organizația neguvernamentală.

Ulterior, din provocare în provocare, totul a ajuns pe Internet, iar asociația americană a știut să capitalizeze „gălețile”. Le-a transformat într-o campanie, care s-a dezvoltat în așa fel încât mulți dintre cei ce își toarnă apă cu gheață pe cap donează, apoi, câte o sută de dolari.

ALS Association a început să contabilizeze oficial donațiile strânse cu ajutorul „Ice Bucket Challenge” pe 29 iulie 2014. De atunci, mai multe vedete internaționale s-au alăturat campaniei și se numără printre cei peste 700.000 de donatori noi ai organizației. Bill Gates (fondatorul gigantului Microsoft), George W. Bush (fost președinte american), Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook), Oprah Winfrey (prezentatoare americană de televiziune), Jose Mourinho (antrenorul echipei de fotbal londoneze Chelsea) și Vin Diesel (actor american) sunt doar câteva dintre celebritățile care au acceptat provocarea de a-și turna apă cu gheață pe cap.

„Leapșa cu gheață” a ajuns și în România și a fost pusă în practică, printre alții, de Andreea Marin (președintele fundației Prețuiește Viața), Cabral Ibacka (prezentator TV) și Adrian Mutu (fotbalistul echipei Petrolul Ploiești).

Chiar dacă se bucură de un succes foarte mare, „Ice Bucket Challenge” nu este apreciată de toată lumea. Contestarii campaniei afirmă, printre altele, că în vreme ce oamenii găsesc amuzant să-și toarne o găleată cu apă și gheață pe cap, bolnavii de SLA continuă să moară.

Circa 12.000 de americani au fost diagnosticați cu SLA, boală pentru care nu există, deocamdată, niciun tratament. În România, în 2012, actorul Şerban Ionescu a murit la 62 de ani din cauza SLA. Organismul celor care suferă de SLA se degradează progresiv. Întâi le este afectat mersul, iar apoi vorbitul, mâncatul, înghițitul. De cele mai multe ori, bolnavii de SLA încetează din viaţă pentru că intră în stop respirator.

Sursa foto: captură Youtube; Sursa video: Youtube

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări