ONG
Al treilea sector
Data: 25.08.2015
ONG / Cultură

Fred Nuss. O jumătate de veac de fotografie

Fred Nuss a avut patru meserii. Dintre toate, s-a remarcat prin aceea de fotoreporter, cu o activitate de peste 50 de ani la „Tribună de Sibiu”.

Anca Olteanu, asociaţia „O Şansă pentru Viitor”

Pentru Fred Nuss, faptul că este de etnie germană nu contează, dar cunoașterea limbii l-a ajutat să își perfecționeze arta fotografică, oferindu-i acces la cărți și reviste de specialitate.

Fred consideră că practicarea meseriei de fotoreporter implică „o doză bună” de pasiune și imaginație, iar faptul că cineva este pus la punct cu tehnică nu este suficient. Mai mult, fotoreporterul „trebuie să fie un mic cronicar al timpului pe care îl petrece”, dar și un „mic psiholog”. Artistul subliniază importanța laturii umane a fotografiei: „Dacă nu știi să umbli cu oamenii în meseria asta, iarăși nu ai ce căuta. Nu se poate să fii dur, nu se poate să fii nepoliticos, nu poți să intri cu pumnul în perete”, susține fotograful.

Fred Nuss are un album despre Sibiu cu aproape 400 de poze şi susţine că „Fără oameni, un oraș este mort”. „Un oraș trăiește, e ca o ființă vie și dacă nu cuprinzi întreaga activitate a acestuia, lucrarea este sărăcită”, adaugă fotograful.

Expoziții

Când vine vorba de amintiri din domeniul fotografiei, Fred Nuss mărturisește că poate scrie două cărți. Pe lângă meseria de fotoreporter, el s-a ocupat și de fotografia artistică. A obținut timp de mulți ani titlul de artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică. Până de curând a avut o expoziție la Muzeul Franz Binder din Sibiu cu 101 imagini alb negru, realizate în anii `60 – `70.

Acum se ocupă de ultimele detalii ale expoziției cu portretele unor oameni din Sibiu. „Va fi o expoziție foarte interesantă prin faptul că sunt numai instantanee”, spune fotograful. Mai mult, pregătește o expoziție cu imagini color ale Sibiului din prezent, „ca un fel de contragreutate”, adaugă el.

Unora le place jazz-ul

Fred este pasionat de jazz. Pasiunea nu s-a redus doar la statutul de auditor, ci l-a împins să fotografieze scenele de unde răsunau acorduri celebre. Portretele muzicienilor îi sunt mai aproape de suflet. „Sunt într-adevăr unele care exprimă ceva, adică dacă te uiți bine la ele, auzi muzica”, ne spune fotograful. El simte că dacă ești cinstit, nu poți să ai o fotografie aproape de suflet. „E foarte greu. E ca și când întrebi o mamă cu șapte copii, care e cel mai drag. Nici mama aia nu poate să spună <Ionel, pentru că are părul buclat>. Nu merge, toți îs dragi”, susține el.

Pasiunea necesară

Fred Nuss afirmă că fără pasiune, nu te poți face fotografie. Luând în considerare experiența de 52 de ani în domeniul fotografiei, are câteva sfaturi pentru cei care vor să se apuce de această meserie: „În primul rând, dacă nu îl mănâncă pasiunea cu mult înainte de a se apuca de treaba asta, mai bine să-și vadă de alte treburi”. Cel pasionat „trebuie să tremure când ia aparatul de fotografiat în mână, atunci are o șansă. Și trebuie să fie un om care e statornic, care are caracter”, spune Fred Nuss.

Interviul a fost oferit de fotoreporterul Fred Nuss pentru revista “Arta în Diversitate”, în cadrul proiectului omonim finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. Proiectul presupune editarea unei reviste cu interviuri oferite de 38 de artişti aparţinând minorităţilor naţionale din România.

Pentru mai multe detalii despre proiectul editorial “Arta în Diversitate” puteţi consulta site ul www.diversitate.ospv.ro.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări