ONG
Al treilea sector
Data: 08.12.2014
ONG / Oamenii schimbă lumea

Fotograful care dărâmă ziduri sociale

Un fotograf sparge stereotipurile din societatea românească şi pune umărul la construcţia generaţiei viitoare de politicieni, funcţionari publici sau oameni de afaceri.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Mugur Vărzariu face fotografii prin care atinge subiecte sociale și promovează drepturile persoanelor vulnerabile din societatea românească. Despre el, AlTreileaSector.ro scria la începutul anului. Între timp, Mugur a început să colinde liceele şi şcolile din Bucureşti ca să le vorbească tinerilor și copiilor despre discriminare, rasism, romi, drepturile omului sau compasiune.

În vacanţa de vară, 12 elevi de la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”, din Bucureşti, au mers în tabără la Valea Plopului (judeţul Prahova), la recomandarea lui Mugur. Acolo, părintele Nicolae Tănase şi soţia lui, Maria, au pus bazele asociaţiei Pro Vita, care derulează programe de asistenţă socială pentru copii orfani sau abandonaţi şi mame singure. Timp de patru zile, liceeni au făcut voluntariat într-un loc în care oamenii „nu au nicio sansă sau, cel puţin nu au şansele noastre”. „Când am ajuns acolo (la Valea Plopului – n.red.), mi-am dat seama cât de multe lucruri am eu în comparaţie cu alţi oameni, şi cum nu le apreciez. După experienţa asta mi-am dat seama că trebuie să apreciez orice am, oricât de mic ar fi”, spune una dintre elevele care a mers în tabără.

mugur3

Cei 12 elevi nu ar fi ajuns, poate, niciodată la Valea Plopului, dacă Mugur nu ar fi mers la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”, unde a întâlnit-o pe „doamna profesoară” de limba engleză, Delia Dumitriu. Bărbatul s-a prezentat şi i-a spus profesoarei că are o serie de idei care ar trebui discutate cu tinerii, prin intermediul a ceea ce face el – fotografie socială. Cu ajutorul Deliei Dumitru, Mugur a început să organizeze întâlniri periodice cu elevii, în care să le vorbească despre cum se trăieşte viaţa în România pe care ei nu o văd.

ATS.ro Despre ce le vorbeşti copiilor din şcoli şi licee?

M.V: Toată seria de discursuri de până acum am început-o din dorinţa de a le vorbi copiilor despre fotografie socială, despre combaterea discriminării, despre drepturile omului, despre compasiune față de cei din jur, despre dărâmarea unor stereotipuri, despre probleme legate de etnia romă și despre lipsa de înțelegere a acestui subiect.

ATS.ro: Când ai început întâlnirile cu tinerii?

M.V.: Anul trecut am mers la şcoala Lauder, unde învăţau copiii mei, şi i-am propus directorului de acolo să le vorbesc elevilor despre unul dintre proiectele mele, care era legat de accesul de învăţământ. Am vrut să le prezint copiilor de la Lauder cum arată copiii care nu au resurse pentru a merge la şcoală. Totul prin intermediul fotografiei. După întâlnire, reacţia copiilor mi s-a părut extraordinară. Inclusiv profesorii au rămas la final şi mi-au pus întrebări. Trebuia să stau o oră şi am rămas două.

mugur1

ATS.ro: Unde ai mers după Lauder?

M.V.: Am mers la liceul Aurel Vlaicu, unde a avut loc o situaţie interesantă. În timp ce discutam cu copiii, unii dintre ei m-au întrebat dacă pot să le pot povestesc ceva interesant despre vreo fotografie. În timp ce le povesteam copiilor diverse lucruri despre o imagine, în sala în care eram s-a auzit o voce: „ăştia trăiesc la graniţa dintre oameni şi animale”. Şi atunci am zis: „poftim?!”. Imediat după aceea, aceeaşi voce: „ăştia nici măcar nu au serviciu”. Iar eu am spus: „nu vă supăraţi, vă daţi seama de toate lucrurile astea doar pentru că vă uitaţi la o fotografie?”. Vocea mi-a răspuns„da” şi apoi m-a întrebat dacă nu am şi poze din România frumoasă pe care să le arăt copiilor. În momentul acela am întrebat-o pe respectiva femeie, care era profesoară acolo, cum o cheamă şi apoi le-am zis copiilor: „copii, dacă nu aţi văzut vreodată cum arată un rasist, vă rog frumos să o priviţi pe doamna profesoară. Aşa arată un rasist”. Copiii au început să aplaude şi să râdă.

ATS.ro: De ce ai simțit nevoia să abordezi subiectele acestea şi de ce le vorbeşti tocmai copiilor de școală generală şi elevilor de liceu?

M.V.:  M-am gândit că, pentru mine, este o oportunitate să le povestesc lucruri pe care, altfel, nu au ocazia să le cunoască şi, pentru ei, o oportunitate să afle lucruri care să le schimbe percepția, ei fiind mai devreme sau mai târziu generația următoare de politicieni, de funcționari publici, de oameni de afaceri și așa mai departe. Am vrut să le dau posibilitatea să înțeleagă lucrurile cu care, mai devreme sau mai târziu, ar putea să vină în contact şi pe care, eventual, să le schimbe.

mugur2

ATS.ro: Înţeleg copiii ce înseamnă rasismul sau discriminarea?

M.V.: Da, absolut.

ATS.ro: Cum ți se par copiii în raport cu adulții vizavi de prejudecățile pe care le au?

M.V.: Copiii au mai puține prejudecăți decât adulții. Asta pentru că cu cât ești mai tânăr cu atât ești mai deschis să înțelegi. Deocamdată părerile lor nu sunt 100% formate, mai au timp să asculte. Mulţi dintre copii sunt mai sensibili şi mai receptivi la astfel de subiecte poate pentru că au colegi de etnie romă sau cu o situaţie socială sensibilă. Fiind expuşi la un mesaj diferit, copiii cărora le vorbesc, au sanşa să înţeleagă acest mesaj. În plus, ei sunt într-o perioadă a vieții în care educația joacă un rol important. Adulții se cred deja educați și consideră că nu mai e cazul ca să le mai explice cineva ceva, ei știindu-le pe toate.

mugur5

ATS.ro: Te-ai confruntat cu vreo situaţie rasistă din partea copiilor cărora le-ai vorbit?

M.V.: O singură dată. Un copil a făcut, la un moment dat, un comentariu deplasat legat de pogrom. Am intervenit, i-am explicat dimensiunea monstruoasă a comentariului pe care l-a făcut şi l-am poftit afară din sală.

ATS.ro: Ce fel de întrebări primeşti din partea copiilor?

M.V.: Copiii mă întreabă cum sunt oamenii din comunităţile în care merg să fac poze, cu ce probleme se confruntă. Strict legat de activitatea mea, mă întreabă cum reușesc să fac acest lucru, cum reușesc să accesez comunitățile sau cum este privită munca mea. Eu îi încurajez să-mi pună întrebări legat de ceea ce știu eu din comunitate. De exemplu, ei știu că romii sunt cerșetori sau că fură sau că nu vor să învețe. Și încerc să-i stimulez să-mi pună întrebări din ceea ce știu ei, fără să le fie teamă, tocmai pentru a le putea explica lucrurile dintr-o altă perspectivă.

mugur 4

ATS.ro: Vei continua această serie de discursuri?

M.V.:  Da. Îmi doresc să ajung în cât mai multe astfel de instituţii de învăţământ (școli generali şi licee – n.red.). Însă, de multe ori îmi este foarte greu, pentru că eu sunt cel care trebuie să meargă şi să bată la uşi. Cred că ar trebui să existe un program, în care ministerul Educaţiei să fie partener, prin care eu şi alţi oameni, cum ar fi mediatorii şcolari sau mediatorii sanitari, să mergem şi să le vorbim copiilor, pentru a întregi o experienţă socială completă.

ATS.ro.: Ai discutat cu vreo persoană din ministerul Educaţiei despre posibilitatea realizării unui astfel de program?

M.V.: Până în momentul de faţă, nu. Dar am avut o întâlnire cu cineva care se ocupă de fonduri europene, căruia i-am povestit de această dorinţă (pe care o am – n.red.) de a sprijini copiii. Aş vrea să văd dacă există vreo soluţie de finanţare pentru un asemenea program. În măsura în care un astfel de proiect ar avea şi cea mai mică şansă de a fi finanţat, atunci am să încerc să-l prezint ministrului Educaţiei. De asemenea, dacă s-ar găsi oameni care să-l susţină şi să-l implementeze, aş face din el unul dintre cele mai importante proiecte personale.

Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care, asemenea lui Mugur, încearcă să schimbe în bine România, poţi să ne spui printr-un formular anonim. Noi vom scrie povestea.

Sursa foto: Mugur Vărzariu

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări