ONG
Al treilea sector
Data: 20.10.2014
ONG

Forumul Naţional ONG 2014 s-a încheiat cu promisiuni de bine

Organizațiile neguvernamentale au promis, la Forumul Național ONG, că vor ține cont mai mult de prioritățile românilor, iar autoritățile, că vor respecta sugestiile societății civile. 

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Asociațiile și fundațiile devin din ce în ce mai influente la nivelul societății românești, iar cea mai recentă ediție a Forumului Național ONG, eveniment reprezentativ pentru sectorul nonprofit, pare să o dovedească din plin. În prima zi a forumului, care s-a desfășurat la Muzeul Național de Artă Contemporană din cadrul Palatul Parlamentului, la discuțiile cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale au participat doi miniștri (Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene și Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social) și doi secretari de stat (Ioana Cazacu, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Radu Puchiu, secretar de stat în Cancelaria premierului Victor Ponta).

Primii care au vorbit au fost membrii Guvernului. Reprezentanții autorităților au recunoscut, rând pe rând, meritele pe care le-au avut și le au au organizațiile neguvernamentale la instalarea și consolidarea democrației în societatea românească. „Societatea civilă are și a avut un rol important în modernizarea societății românești. Eu înțeleg criticile pe care le-a avut societatea civilă la adresa oricărui guvern din ultimii 20 de ani de ani, pentru că ele au apărut din dorința de a îmbunătății lucrurile. (…) Cu ocazia protestelor legate de Raed Arafat sau Roșia Montană, societatea civilă a dovedit că are un discurs coerent și apăsat”, a afirmat ministrul Aurelia Cristea.

Printre cuvintele frumoase spuse la adresa mediului neguvernamental, aleșii românilor nu au ratat ocazia de a se lăuda cu realizările instituțiilor sau programelor pe care le conduc ori din care fac parte, ceea ce a stârnit, pe alocuri, nemulțumirea celor peste 150 de ONG-iști prezenți in sală.

Reprezentanții asociațiilor și fundațiilor au ascultat cu atenție discursurile miniștrilor și secretarilor de stat prezenți la eveniment, dar au fost mai puțin interesați de cele transmise de colegii lor ONG-iști, ceea ce arată, în continuare, o lipsă de unitate la nivelul sectorului neguvernamental.

Lipsa de coeziune dintre ONG-iști a fost semnalată și de sociologul Mihaela Lambru, care a făcut o comparație între peisajul nonprofit din 2010 și 2014. „La momentul 2010 discutam că sectorul neguvernamental este prea puțin vizibil, lucru valabil, din păcate, și astăzi. De asemenea, sectorul are în continuare o slabă capacitate de advocacy, precum și o slabă capacitate de mobilizare civică a oamenilor ori a voluntarilor. Pe de altă parte și la nivel guvernamental există o slabă capacitate, pe mai multe zone. Este timpul ca slaba capacitate să fie asumată atât la nivelul sectorului neguvernamental, cât și la nivel guvernamental”, a arătat Lambru.

După discursurile guvernanților și ale reprezentanților mediului nonprofit, ONG-iștii s-au împărțit la cele șase grupuri de lucru programate de Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale (CENTRAS), organizatorul evenimentului. Ateliererele au fost gândite astfel încât participanții la forum să identifice problemele cu care se confruntă societatea civilă în diverse arii, dar și să găsească soluții pentru depășirea lor.

Unul dintre cele mai interesante grupuri de discuții a fost cel dedicat evaluării modului în care problemele pe care încearcă să le rezolve ONG-urile coincid cu problemele de zi cu zi ale românilor. ONG-iștii prezenți la atelier au recunoscut că există o diferență între agenda sectorului neguvernamental și prioritățile românilor și că, uneori, asociațiile și fundațiile se închid  într-o „bulă” din care realitatea este văzută diferit.

Asociațiile și fundațiile de la grupul de lucru au propus mai multe acțiuni pentru spargerea “bulei”:

- realizarea unui dictionar „ONG-ez” – român, astfel încât oamenii să înțeleagă corect mesajele transmise de ONG-uri;

- desfășurarea mai multor inițiative „printre oameni”, prin care societatea civilă să ia pulsul realității cetățenilor;

- cercetarea nevoilor reale ale românilor;

- mai multe inițiative comune între ONG-uri care să ducă la creșterea solidarității în sector.

Participanții prezenţi la atelier au fost de acord că ONG-urile trebuie să se centreze pe prioritățile reale ale românilor, dacă vor ca activitatea lor să aibă un impact mai mare în societate.

Prima zi de forum s-a încheiat cu discuții în jurul obiectivelor evenimentului: crearea unei societăți civile organizate puternic, diversificat și independent, realizarea de programe și servicii servicii publice așa cum își doresc cetățenii și transparentizarea deciziilor și hotărârilor autorităților publice sau locale.

Cea de-a doua zi a evenimentului a tratat pe larg problema transparenţei decizionale, precum şi felul în care decurge colaborarea în relaţia ONG – autorităţi publice.

Concluzia celei de-a 14-a ediţii a Forumului Naţional ONG a venit din chiar din interiorul sectorului nonprofit, de la Anca Ştefan, preşedintele Asociaţiei React.  „ONG-urile se pot implica în rezolvarea a mai mult de jumătate dintre problemele țării”.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări