ONG
Al treilea sector
Data: 10.11.2014
ONG / Oamenii schimbă lumea

Fericirea se învață la institut

O tânără de 31 de ani luptă cu statisticile și vrea să-i învețe pe români ce înseamnă fericirea.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

 „Ideile bune merită împărtășite”, crede Mălina Chirea, o tânără de 31 de ani, fondatoarea asociației Inițiativa pentru Fericire, o organizație neguvernamentală care învață românii să lupte cu nefericirea.

În 2012, după ce a văzut rezumatul Happy Movie, un documentar despre fericire, a hotărât că trebuie să-l vizioneze integral, însă nu singură, ci alături de prieteni și cunoscuți. A închiriat o cafenea din București, a creat un eveniment pe rețeaua de socializare Facebook și a așteptat. Își făcuse planul pentru 40 de oameni, dar au venit 200.  După succesul înregistrat cu documentarul, Mălina s-a gândit câteva luni cum să dezvolte ideea și a ajuns la concluzia că ar trebui să meargă într-un turneu prin țară, în care să difuzeze documentarul și să discute cu românii atât pe marginea lui, cât și despre fericire și starea de bine.

Happy Movie a ajuns să fie văzut de peste 2.000 de oameni, în București, Craiova, Ploiești, Sibiu, Cluj, Timișoara, Baia Mare, Iași, Roman, Suceava și Rădăuți. După terminarea turului, Mălina a hotărât să înființeze, alături de fratele și de soțul său, asociația Inițiativa pentru Fericire. Prin țară au avut probleme cu locația pentru vizionarea documentarului, astfel că tinerii au hotărât să închirieze un spațiu în București, ceea ce le-a permis și să diversifice activitățile organizatiei. Asa a apărut Institutul pentru Fericire, aflat acum într-un apartament de 160 de metri pătrați din Piața Romană. Acolo, cei interesați pot participa la diverse work-shop-uri despre fericire, pot face yoga, meditație sau pot viziona documentare.

fericire 2

Visul Mălinei este să-i facă pe români fericiți. Și are mult de muncă, pentru că românii sunt printre cei mai nefericiți din Uniunea Europeană (UE), arată studiul World Happiness Report 2013, publicat la începutul anului de Organizația Națiunilor Unite. Bulgarii și maghiarii sunt singurii locuitori din UE mai nefericiți decât românii, arată analiza citată. Totodată, România ocupă locul 90 în clasamentul mondial al fericirii, dintr-un total de 156 de țări. Românii sunt mai fericiți decât locuitorii din China, Mozambic și Somalia, dar mai nefericiți decât oamenii din Pakistan, Bahrain sau Indonezia.

Am încercat să aflăm de la Mălina de ce sunt românii nefericiți, ce este fericirea și cum poate fi ea atinsă.

ATS.ro: Ce profil au oamenii care vin la institut?

M.C.: În general, vin oameni cu vârste între 25 şi 40 de ani, angajaţi în companii multinaţionale, antreprenori şi freelanceri. Oameni care sunt mai activi.

ATS.ro: De ce aleg să vină la institut?

M.C.: Oamenii vor să fie mai fericiţi. Vor să vadă cum este viaţa lor. Sunt mulţi care se află într-un moment de cumpănă şi au nevoie de „un push” (trad. – un brânci) într-o direcţie sau alta. Sunt oameni care într-o zi şi-au dat seama că sunt nefericiţi şi simt că trebuie să schimbe ceva în carieră sau în viaţa personală. Din ceea ce am observat, în viaţa oamenilor care vin nu este o congruenţă care să-i facă să spună „da, mă, sunt ok!”.

ATS.ro: Să înţeleg că fericirea înseamnă o stare de mulțumire cu tine însuți?

M.C.: Da. Fericirea asta înseamnă.

ATS.ro: Ce fel de feed-back primiţi din partea celor care vă trec pragul?

M.C.: Foarte mult din feed-back-ul pe care îl primim este unul transformaţional. Noi ne dorim să-i ajutăm pe oameni să se schimbe. Dacă reuşim să îi ajutăm să se schimbe, după aceea şi ei o să schimbe ceva mai departe în societatea în care trăim. O să-şi schimbe poate copiii, cuplul în care sunt sunt sau familia. Când noi ne schimbăm, se schimbă şi lumea din jurul nostru. De fapt, ăsta este obiectivul nostru final, prin institut. Să facem un push de mai bine în societatea civilă. Un push de atitudine.

ATS.ro: Un push de atitudine nu prin proteste, ci prin fericire.

M.C.: În anumite situaţii, şi protestele sunt sănătoase. Însă protestele repară sistemul, ceea ce înseamnă că tot protestând, adică făcând lucruri care încearcă să repare sistemul, nu construim unul nou. Avem nevoie de un sistem nou, care să fie ca o alternativă la vechiul sistem.

ATS.ro: Fericirea ar putea să construiască un sistem nou?

M.C.: Foarte mult. Recent am fost în Spania şi am văzut că toată lumea de pe stradă era veselă şi râdea.

ATS.ro: Oamenii din România tind să râdă mai puţin. De ce crezi că se întâmplă asta?

M.C.: La noi, să fii nefericit este o cutumă socială. Chinul este un sacrificiu suprem care trebuie ridicat pe un altar. La noi, oamenii sunt „bieţii”, „săracii”, „amărâţii”. Din punct de vedere istoric şi sociologic, românii au fost cotropiţi toată viaţa şi istoria lor. Şi, atunci, normal că viaţa este grea, iar lumea este rea.

ATS.ro: Dacă salariul mediu din România ar fi de 1.000 – 1.500 de euro, românii ar fi mai fericiţi?

M.C.: Nu. Ca să ajungă salariul mediu la nivelul acesta, cineva ar trebui să crească economia. Ori nişte oameni care au fost crescuţi cu ideea că „banul e ochiul dracului” nu o să poată să crească economia. Pentru că le este frică de bani. Oamenii nu au o mentalitate sănătoasă în ceea ce priveşte banii. Nu ştiu să-i facă, nu ştiu să-i cheltuiască şi nu ştiu să-i investească. Există diverse studii pe subiectul fericirii care arată că după ce ai depăşit nivelul subzistenţei, banii nu îţi mai afectează fericirea.

ATS.ro: Se poate măsura fericirea?

M.C.: Da. Există nişte scale psihologice, precum şi altfel de evaluări pe care le fac psihologii. Oamenii care sunt fericiţi sunt mult mai stabili şi mai armonioși decât ceilalţi şi nu se ataşează de lucrurile negative. Pun accent pe lucrurile pozitive, învaţă să trăiască în moment şi atunci când li se întâmplă ceva rău se întorc mult mai repede la baza lor prestabilită de stare de spirit. Ideea este să creştem baza asta prestabilită mai sus. Şi această bază poate fi crescută  prin atitudine şi printr-o perspectivă mai largă asupra lumii şi asupra vieţii.

fericire 1

ATS.ro: Aminteai mai devreme de proteste. Consideri că românii care au protestat în ultimii ani au ieşit în stradă pentru că sunt nefericiţi?

M.C.: Cred că protestele au fost făcute pentru că societatea civilă începe să funcţioneze şi funcţionează, în special, în aria de tineret. Acum, motivele pentru care oamenii ies în stradă sunt diverse. Poate că protestează pentru faptul că nu sunt de acord cu un anumit proiect şi că nu se simt ascultaţi de către cei care îi reprezintă. Nu cred că românii protestează pentru că sunt nefericiţi. Aş putea spune asta doar dacă ar ieşi să protesteze împotriva nefericirii.

ATS.ro: Ştiu că voi inchiriaţi spaţiul institutului şi către alţi oameni interesaţi. Sunt şi ONG-uri care au făcut evenimente la institut?

M.C.: Da.

ATS.ro: Şi de ce au ales să vină la voi?

M.C.: În primul rând, pentru că avem preţurile destul de mici. În al doilea rând, pentru că avem un spaţiu adecvat pentru dezvoltare personală şi multe dintre organizațiile care au venit la noi au făcut dezvoltare personală.

ATS.ro: Din ceea ce ai observat, sunt ONG-iştii mai fericiţi decât cei care fac parte din alte categorii profesionale?

M.C.: În principiu, da. Însă mai sunt şi ONG-uri care lucrează în zone mai problematice, precum politică, transparenţă sau drepturile animalelor, astfel că oamenii de acolo nu sunt foarte fericiţi. În general, angajaţii din ONG-uri au o misiune mult mai clar definită decât oamenii care lucrează într-o altă parte. Şi, deşi angajaţii din ONG-uri sunt plătiţi mai puţin, satisfacţia vieţii este mai mare în cazul lor, pentru că, prin ceea ce fac, ei schimbă lumea.

ATS.ro: Ce planuri ai cu asociația și cu institutul pentru următorii ani?

M.C.: Mi-aș dori ca, la un moment dat, să ne mutăm într-un spațiu mai mare, în care să putem face mai multe evenimente și să reușim să creștem numărul oamenilor pe care îi servim. Dacă reușim să facem asta, atunci va crește și numărul oamenilor care se schimbă în societate, ceea ce ar fi extraordinar.

Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care schimbă lumea în bine, poţi să ne spui printr-un formular anonim. Noi vom citi propunerea, vom contacta persoana şi vom scrie povestea.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări