ONG
Al treilea sector
Data: 22.04.2014
ONG / Mediu ,ONG

Fenomenul Let’s Do It, România! se transformă

2014 este primul an când România nu va mai fi curăţată într-o singură zi. Totuşi, acţiunea care a arătat lumii întregii că românii pot face voluntariat cu sutele de mii, nu moare.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Let’s Do It, România!, poate cea mai amplă acţiune de protest a românilor de după 1990, manifestată însă într-un mod paşnic, nu va mai scoate oamenii în stradă pentru curăţenie. 2014 va fi primul an, din 2010 până în prezent, în care ziua naţională neoficială de strângere a deşeurilor din România nu va fi sărbătorită activ de sute de mii de români.

„Am luat decizia de a nu mai avea o zi naţională de curăţenie din mai multe motive. În primul rând, organizarea unui astfel de eveniment durează 6-7 luni şi dorim să dezvoltăm proiecte cu impact pe termen lung. Pe de altă parte, nu mai sunt nici atât de multe deşeuri istorice în natură. Acest lucru l-am observat încă de anul trecut. Dacă în 2011 – 2012, când acţiunea de curăţenie a avut cea mai mare eficienţă, reuşeam să strângem aproape trei saci de deşeuri per voluntar, nivelul de colectare de anul trecut a fost de doar 0,8 saci de gunoi per voluntar”, afirmă Andrei Coşuleanu, director executiv Let’s Do It, România!.

Echipa de voluntari Let’s Do It, România! propune o altă abordare a acţiunilor de curăţenie, cu implementare pe tot parcursul anului. „Ceea ce vrem să facem acum este ca, în momentul în care oamenii ne trimit informări privind locurile din România în care se găsesc deşeuri, să sesizeze, în paralel, şi autorităţile care răspund de locurile pe care se află respectivele deşeuri. Iar noi, prin echipele de voluntari, vom monitoriza activitatea autorităţilor. În momentul în care vom observa că nu se face nimic pentru rezolvarea problemei, vom sesiza Garda de Mediu. Din punctul nostru de vedere, o astfel de abordare, prin care punem presiune pe autorităţi, reprezintă o campanie mult mai eficientă pe durata întregului an, prin care se continuă ziua de curăţenie”, explică Coşuleanu.

Let’s Do It, România! a debutat în martie 2010

Prima acţiune naţională de curăţenie a avut loc pe 25 septembrie 2010

În 2011, circa 290.000 de oameni au ieşit în stradă să cureţe România, într-o singură zi

Românii au strâns, în patru ani, peste 1,8 milioane de saci cu gunoi

57.000 de euro a fost bugetul pentru organizarea primei zile de curăţenie naţională

Conducerea Let’s Do It, România! a început, încă din anii trecuţi, să sprijine înfiinţarea de organizaţii neguvernamentale pentru creşterea eficienţei acţiunilor desfăşurate la nivel local. „Prin intermediul ONG-urilor care vor fi create la nivel local, cu ajutorul echipei centrale a Let’s Do It, România!, aflate la Bucureşti, ne dorim ca la anul să putem organiza din nou ziua de curăţenie. Ne pregătim pentru un milion de voluntari. Pare o cifră foarte mare, dar reprezintă dorinţa noastră de a demonstra că putem să scoatem mult mai mulţi oameni decât până acum. Va fi însă un alt context, în care echipa de la Bucureşti nu va mai organiza totul, ci va funcţiona ca un hub pentru foarte multe ONG-uri, din toată ţara”, menţionează Coşuleanu.

Pornit de la o idee a locuitorilor Estoniei, Let’s Do It, România!, a scos în stradă, în cele patru ediţii de până acum, în jur de 900.000 de oameni. Adică aproape 4,5% din populaţia ţării.

„Pentru a putea strânge 200.000 sau 300.000 de oameni, care să iasă în stradă pentru a susţine o cauză, trebuie să ai o imagine curată şi să ştii cu cine te asociezi. Pentru Roşia Montană, de exemplu, nu au ieşit 200.000 de oameni pentru că este un subiect care are parte de o comunicare influenţată, atât pozitiv, cât şi negativ. În plus, nu cred că protestele reprezintă o mişcare ce poate avea un impact fantastic în România, a se vedea cazul Arafat. Noi, prin ceea ce am realizat, am făcut ca oamenii să aibă un impact direct asupra comunităţii în care ei trăiesc. Cred că asta a fost diferenţa majoră. Şi mai cred că modelul nostru ar putea fi copiat şi pentru susţinerea altor cauze, cum ar fi împăduririle”, precizează directorul executiv Let’s Do It, România!.

Chiar dacă nu va mai fi organizată o zi naţională de strângere a deşeurilor, ca în anii trecuţi, voluntarii Let’s Do It, România! vor mobiliza oamenii să iasă în stradă pentru curăţenie, în cadrul proiectului Let’s Do It, Danube!. Iniţiativa constă în realizarea unei campanii integrate de educaţie în şcolile şi judeţele dunărene şi curăţare a malurilor Dunării, chiar de Ziua Internaţională a fluviului, pe 29 iunie. Din 2015, acţiunea din România va fi extinsă la nivel regional şi va implica toate statele prin care trece Dunărea.

„Am început multe proiecte nu pentru că nu mai organizăm ziua de curăţenie, ci nu mai organizăm ziua de curăţenie tocmai pentru că suntem implicaţi în foarte multe proiecte”, subliniază Andrei Coşuleanu.

Unul dintre proiecte, „Şcoala mea Verde”, presupune renovarea a cel puţin cinci unităţi de învăţământ, în 2014, pe baza principiilor clădirilor verzi. Printre cele mai importante obiective ale proiectului este dezvoltarea unui comportament responsabil faţă de mediu, în rândul profesorilor, părinţilor şi comunităţilor, prin activităţi de educaţie ecologică.

Cei care doresc să se implice prin voluntariat în proiectele Let’s Do It, România! pot obţine mai multe informaţii dacă trimit un e-mail pe adresa voluntar@letsdoitromania.ro.

 

 

Alte articole

Comentarii

One thought on “Fenomenul Let’s Do It, România! se transformă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări