ONG
Al treilea sector
Data: 01.04.2015
ONG / Social

Față în față: serviciile sociale în România și Norvegia

Confederația Caritas România a publicat recent raportul „Norvegia-România, analiză comparativă privind furnizarea și finanțarea serviciilor sociale”. AlTreileaSector.ro vă prezintă unele dintre cele mai importante concluzii.

Lucia Ionescu, redactor AlTreileaSector.ro

Raportul „Norvegia-România, analiză comparativă privind furnizarea și finanțarea serviciilor sociale”, publicat recent de Confederația Caritas România, prezintă principalele diferențe dintre sistemul norvegian de servicii sociale și cel românesc. Totodată, analiza evidențiază elementele sistemului norvegian care pot fi folosite ca modele pentru formularea unor politici sociale în România.

Vă invităm, în continuare, să aflați cum arată, în oglindă, cele două sisteme de servicii sociale.

Relația comunitate – autorități locale, de la încredere la suspiciune

Raportul subliniază că Norvegia deține unul dintre cele mai dezvoltate sisteme de asistență socială din lume, în care cele mai multe dintre servicii sunt organizate și furnizate de autoritățile locale, care au experiență în administrarea aspectelor ce țin de viața comunității. De asemenea, în Norvegia, furnizorii publici de servicii sociale colaborează eficient cu locuitorii. Comparativ, autoritățile locale din România, chiar dacă se implică în comunitate, sunt privite cu neîncredere de către oameni.  În plus, spre deosebire de Norvegia, furnizorii publici români de servicii sociale la nivel local trebuie să facă față mai multor probleme, cum ar fi lipsa personalului, pregătirea insuficientă a angajaților existenți sau resurele materiale limitate.

Stabilitate versus lipsa banilor 

Analiza publicată de Confederația Caritas România menționează că autoritățile centrale norvegiene sprijină financiar atât organizațiile neguvernamentale, cât și furnizorii locali de servicii sociale. În România însă, autoritățile centrale au transferat mare parte din responsabilitatea furnizării de servicii sociale către autoritățile locale și către asociațiile și fundațiile specializate, fără să asigure și un suport financiar adecvat. Raportul citat informează că singura modalitate constantă de finanţare a serviciilor sociale derulate de ONG-urile din țara noastră, asigurată de autoritățile centrale, este subvenţia din bugetul de stat oferită prin legea 34/1998.

Pe de altă parte, ONG-urile românești care oferă servicii sociale sunt obligate să semneze anual contracte pentru activitățile pe care le desfășoară, în vreme ce în Norvegia furnizorii de servicii sociale pot încheia acorduri pe 5-8 ani, ceea ce le oferă stabilitate.

Raportul a fost realizat de Confederația Caritas România, împreună cu mai multe organizații neguvernamentale partenere din România și Norvegia, în cadrul proiectului „ONG-uri mai puternice împreună! – Lobby și advocacy pentru crearea de oportunități egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale în accesarea finanțărilor publice”

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări