Legislaţie
Al treilea sector
Data: 08.01.2014
Legislaţie / Noutăţi legislative

Modificările facilității „20%” explicate

De la 1 ianuarie 2014 au intrat în vigoare mai multe modificări ale facilității fiscale care permite companiilor să distribuie până la 20% din impozitul pe profit către asociaţii și fundaţii. Specialiștii ne explică ce efecte au modificările aduse.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Ministerul Finanţelor Publice a publicat, în noiembrie 2013, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal. Proiectul, adoptat ulterior, a prevăzut şi revizuirea regimului fiscal al facilității „20%” – prin care orice companie poate direcționa până la 20% din impozitul pe profit către organizații neguvernamentale. Astfel, Ministerul anunţa că, de la 1 ianuarie 2014, „sumele care nu au putut fi scăzute în condiţiile art. 21 alin. (4) lit.p) din Codul Fiscal, din impozitul pe profit al anului fiscal respectiv”, vor putea fi reportate şi deduse în următorii şapte ani.

Ruxandra Popescu, senior manager în consultanţă fiscală la PwC România, explică noutatea legislativă intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2014. „Companiile plătitoare de impozit pe profit au posibilitatea reportării sumelor ce nu au putut fi deduse din impozitul pe profit în anul curent. Reportarea se poate face pe următorii şapte ani consecutivi, începând cu anul imediat următor înregistrării cheltuielilor respective, creditul fiscal putând fi utilizat în primul an în care se datorează impozit pe profit. Anterior acestei modificări, creditul fiscal putea fi acordat doar la calculul impozitului pe profit aferent anului fiscal în care cheltuielile respective au fost înregistrate de societate – prin urmare, în cazul în care contribuabilul nu era în poziţie de plată a impozitului pe profit pentru anul în care se făcea sponsorizarea, facilitatea de credit fiscal se pierdea”, precizează Popescu.

Informarea Ministerului Finanţelor Publice a atras imediat atenţia mai multor organizaţii neguvernamentale. De exemplu, pe 14 noiembrie, la doar o zi distanţă de anunţul ministerului, fundaţia Hospice „Casa Speranţei” a dat startul unei campanii de informare cu privire la prevederea „20%”. Iniţiativa s-a bucurat de sprijinul mai multor publicaţii şi posturi de televiziune importante. „Folosim această facilitate fiscală de mulţi ani şi avem deja susţinători tradiţionali. Totuşi, am considerat că această prevedere legislativă este prea puţin cunoscută şi, de aceea, am demarat o campanie de informare”, afirmă Patricia Puşchilă, coordonatorul departamentului de fundraising din cadrul fundaţiei.

„În 2012, prin intermediul prevederii <<20%>> am reuşit să strângem în jur de 430.000 de lei, preponderent de la companii mari şi medii. În 2013 am ales să mergem şi către IMM-uri”, spune Laszlo Bodor, coordonatorul campaniei derulate de fundaţie. Pe lângă informarea companiilor, campania Hospice Case Speranţei a avut ca miză și atragerea de fonduri pentru finalizarea construcţiei unui centru de îngrijire paliativă în Capitală.

Efectele modificărilor

Chiar dacă pârghia legislativă există de aproape 20 de ani, sunt încă foarte multe companii care nu ştiu că pot alege să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit organizaţiilor neguvernamentale. În 2011, de exemplu, deşi ONG-urile ar fi putut beneficia de circa 440 de milioane de euro din partea companiilor, mediul neguvernamental a primit doar puţin peste 100 de milioane de euro, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

În ceea ce privește cea mai nouă modificare a condițiilor facilității 20%, Gabriel Biriş (consultant fiscal şi partener fondator al casei de avocatură Biriş Goran) afirmă că „această măsură este bună pentru beneficiarii direcţi, adică ONG-urile. Companiile nu beneficiază de nimic. De asemenea, nu cred că această prevedere va determina o creştere a numărului companiilor care donează, ci se va îmbunătăţi predictibilitatea, în sensul unei mai bune gestionări a sumelor pe care companiile le dedică parteneriatelor cu ONG-urile”.

Ruxandra Popescu, de la PwC România, consideră că modificare legislativă încurajează acordarea de sponsorizări. „Dacă în trecut în cele mai multe cazuri imposibilitatea de a folosi creditul fiscal putea constitui un element determinant în luarea deciziei de a nu acorda sponsorizări, facilitatea fiscală nou introdusă nu poate decât să încurajeze firmele să redirecţioneze sume pentru sponsorizarea diverselor organizaţii neguvernamentale”, subliniază Popescu.

Pe de altă parte, Carmen Uscatu, cofondator al asociaţiei Dăruieşte Viaţă, este de părere că modificările aduse facilităţii fiscale „20%” nu vor ajuta prea mult ONG-urile, ci au fost făcute în contextul în care 2014 este an electoral. „Pe noi (organizaţiile neguvernamentale – n.red.) ne-ar fi ajutat mai mult dacă se stabilea că donaţiile pot fi făcute după ce companiile îşi încheie socotelile anuale, pentru că în momentul de faţă, companiile trebuie să facă eventualele cheltuieli de sponsorizare până la 31 decembrie, chiar dacă îşi definitivează bugetul la începutul anului următor”, subliniază Uscatu. De-a lungul timpului, Carmen Uscatu a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai prevederii „20%”. În perioada 2009 – 2012, organizaţiile la înfiinţarea cărora a contribuit (Salvează Vieţi şi Dăruieşte Viaţă) au atras peste 1,7 milioane de euro cu ajutorul facilității fiscale în discuție.

Prevederea „20%” este utilă pentru sustenabilitatea financiară a unei organizații neguvernamentale. Ca resursă, ar trebui avută în vedere mai des după experiența anilor 2007 – 2013, când multe ONG-uri s-au bazat exclusiv pe finanțările europene, fără să mai aloce resurse pentru atragerea altor tipuri de fonduri care le stau la dispoziție.

Sursa foto: sxc.hu

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări