ONG
Al treilea sector
Data: 18.02.2014
ONG / PR & marketing

Facebook a devenit „open-minded”

Sunt androgin. Sunt bisexual. Sunt transsexual. Sunt gay. Şi, de acum înainte, pot fi eu însumi pe Facebook.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Reţeaua de socializare Facebook s-a îmbogăţit cu o nouă opţiune, care le permite utilizatorilor să îşi definească mai concret genul, în afară clasicelor „masculin” şi „feminin”. Utilizatorii vor putea opta pentru una dintre cele peste 50 de identităţi de gen nou stabilite, cum ar fi androgin, bisexual, transsexual sau gay.

„Când accesezi Facebook pentru a te conecta cu oamenii, cauzele şi organizaţiile de care îţi pasă, ne dorim să te simţi confortabil cu adevărata ta persoana. O parte importantă a acestui sentiment este expresia genului,  mai ales când genul înseamnă mai mult decât <<masculin>> sau <<feminin>>”, potrivit reprezentanţilor companiei Facebook. La realizarea noilor opţiuni au contribuit, pe lângă angajaţii reţelei de socializare, mai multe organizaţii neguvernamentale care apară drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender).

„Facilitatea pe care au introdus-o cei de la Facebook mi se pare foarte cool din punct de vedere al opţiunilor pe care le oferă. Cred că va ajuta foarte mult la ideea de diversitate şi la creşterea respectului faţă de felul în care vrea să fie percepută fiecare persoană”, afirmă Anemari Necşulescu, director executiv la Asociaţia Accept România, organizaţie neguvernamentală care apară şi promovează drepturile LGBT la nivel naţional. Deşi noua opţiune este valabilă, deocamdată, doar pentru cei ce folosesc Facebook în engleza din Statele Unite, va avea un impact direct şi asupra utilizatorilor români. Reţeaua de socializare a ajuns la şapte milioane de utilizatori în România, scrie Agerpres, potrivit datelor colectate de facebrands.ro, site care monitorizează paginile create pe Facebook la nivel naţional. 51,43% dintre utilizatorii români care au cont pe Facebook sunt bărbaţi, în vreme ce 48,57% sunt femei.

„Pentru români, această facilitate este o ocazie foarte bună să ne dăm seama cât de deschişi suntem ca popor. De asemenea, facilitatea ar putea constitui o ocazie foarte bună pentru organizaţii ca Accept de a crea dezbateri pe tema diversităţii de gen”, spune Necşulescu.

AlTreileaSector.ro vă prezintă paşii pe care trebuie să-i faceţi pentru a vă alege o identitate de gen:

-  intraţi pe profilul personal;

-  accesaţi opţiunea „Edit Profile”;

-  în secţiunea „Basic Information” selectaţi opţiunea „Edit” din cadrul câmpului „Gender”;

-  în căsuţa „Gender” alegeţi varianta „Custom”, iar apoi optaţi pentru identitatea dorită.

Totodată, utilizatorii reţelei vor putea decide ca identitatea pe care au ales-o să fie publică sau nu ori vizibilă doar anumitor categorii. „Nu cred că facilitatea va duce la discriminări, pentru că oamenii au posibilitatea de a nu-şi face public pe profilul de Facebook felul în care se percep”, mai spune Necşulescu.

AICI puteţi afla mai multe despre cum să folosiţi noua opţiune.

 

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări