Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

ERASMUS+ pentru educație, formare profesională, tineret și sport

Uniunea Europeană pune 50 de milioane de euro la dispoziția ONG-urilor româneşti din domeniile educaţie, formare profesională, tineret şi sport. Banii vor fi gestionați de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, prin noul program ERASMUS+.

 Liviu Florea, redactor – şef AlTreileaSector.ro

România va primi 49,2 milioane de euro, în 2014, prin programul „ERASMUS+” – noul program al Uniunii Europene (UE), care se va desfăşura între anii 2014 și 2020.

Orice organizaţie din domeniile educaţie, formare profesională, tineret şi sport, va putea aplica pentru finanţare din fondurile ERASMUS+. Cetăţenii UE nu pot solicita fonduri în nume propriu, ci trebuie să intre în legătură cu o organizaţie neguvernamentală sau cu o instituţie de învăţământ.

Primul pas pe care trebuie să-l facă o organizaţie pentru a accesa fondurile ERASMUS+, este să se înregistreze pe site-ul Comisiei Europene, pentru a obţine un Cod de Identificare. După obţinerea codului, vor fi parcurse online și celelalte etape.

ERASMUS+ integrează programele Tineret în Acţiune, Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink şi cel pentru cooperare cu ţările industrializate

ERASMUS+ va avea un buget de 14,7 miliarde de euro în perioada 2014 – 2020

Ghidul de accesare a fondurilor disponibile în România, prin ERASMUS+, a fost publicat în decembrie 2013

Bugetul total al programului, în 2014, este de 1,8 miliarde de euro

„Deocamdată, nu au fost publicate formularele finale de aplicare pentru obţinerea de finanţare.  Până la sfârşitul lunii ianuarie, ar trebui să le primim de la reprezentanţii europeni. Totuşi, cei care vor să aplice, pot să lucreze pe draft-urile care există pe site-ul Comisiei Europene”, explică Andrei Popescu, coordonatorul departamentului Tineret în Acţiune, la Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) – instituţia care va gestiona fondurile pentru România, pe toată durată programului.

După publicarea formularelor finale de aplicare, organizaţiile trebuie să-şi exprime intenţia de participare până la datele stabilite. Cel mai apropiat termen limită va fi 17 martie, iar ultimul termen limită – 1 octombrie.

Cele aproximativ 50 de milioane de euro vor fi puse la dispoziţia României în mai multe tranşe, pe tot parcursul anului curent. Beneficiarii vor avea 37,24 de milioane de euro pentru proiecte de mobilitate, 11,76 de milioane de euro pentru parteneriate strategice şi aproape 240.000 de euro pentru iniţiative care vizează dialogul structural.

„Nu există posibilitatea că bugetul pe 2014, care a fost alocat deja României pentru program, să fie suplimentat. Bugetul național va crește, însă, gradual, în fiecare an. Cu toate că nu se cunoaşte suma exactă pe care o va primi România pe întreaga durată a programului, este foarte probabil ca, spre finalul perioadei de implementare a acestuia, în anul 2020, țara noastră să primească de două ori mai mulţi bani decât în 2014”, spune Popescu.

„Beneficiarii programului vor primi un avans care poate ajunge până la 80% din valoarea proiectului. Finanțarea se asigură, în cea mai mare parte, prin sume forfetare şi costuri unitare, ceea ce ar trebui să simplifice modul de implementare a proiectelor, cu accent pe realizarea efectivă de activități şi nu pe urmărirea birocratică a gestiunii financiare”, afirmă oficialul ANPCDEFP.

Proiectele finanţate prin ERASMUS+ vor avea o durată maximă de implementare de trei ani.

Programul ERASMUS+ a fost lansat într-o perioadă în care peste şase milioane de tineri din UE nu au un loc de muncă. Totodată, ţările membre au un deficit de peste două milioane de locuri de muncă, iar o treime dintre angajatorii din UE au declarat că au dificultăţi în angajarea de personal calificat. Astfel, programul răspunde celor două provocări, prin oportunităţile de studiu oferite, de acumulare de experienţă, formare profesională şi de participare la acţiuni de voluntariat.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări