ONG
Al treilea sector
Data: 13.03.2015
ONG / Social

Egalitatea de gen și discriminarea bărbaților

Piața globală a muncii discriminează nu doar femeile, ci și bărbații. O societate care nu acceptă stereotipurile limitative ar crea șanse egale pentru toată lumea, indiferent de gen.

Experții prezenți la cea de-a 59-a ediție a Comisiei Organizației Națiunilor Unite cu privire la statutul femeilor au fost de părere că acceptarea egalității și respingerea stereotipurilor de gen ar contribui la diminuarea discriminării în ceea ce îi privește pe bărbații care se află în căutarea de locuri de muncă ocupate, de regulă, de către femei, scrie The New York Times. Totodată, existența unui echilibru între genuri i-ar determina pe bărbați să se implice mai mult în viața de familie. „A devenit clar că, dacă vom continua să trăim într-o societate în care există inegalitate de gen, vom avea cu toții de pierdut”, a declarat Martina Vuk, ministrul sloven pentru afaceri sociale și egalitate de șanse.

Discriminarea pe bază de gen rămâne o problemă atât pentru bărbați, cât și pentru femei, au evidențiat mai mulți vorbitori prezenți la eveniment. În Islanda, de exemplu, 71% dintre femei lucrează, ceea ce face din statul nordic țara europeană cu cel mai ridicat procent de participare al femeilor pe piața muncii, potrivit Băncii Mondiale. Totuși, piața islandeză a muncii este caracterizată de foarte multă discriminare, a subliniat Eyglo Hardardottir, ministrul islandez pentru afaceri sociale. „Este mai dificil pentru un bărbat să fie fie acceptat pe o poziție de educator decât este pentru o femeie să primească un job de inginer”, a precizat Hardardottir. În Austria, mai puțin de 2% dintre educatori sunt bărbați, a adăugat Alexander Wrabetz, directorul general al televiziunii naționale austriece ORF.

Experții participanți la evenimentul ONU au subliniat că legile și politicile care încurajează concediul de paternitate au dus la creșterea implicării bărbaților în viața de familie. Totuși, anumite stereotipuri îi împiedică pe bărbați să se bucure cu adevărat de activitățile din gospodărie desfășurate, tradițional, de către femei, a spus Bafan Khumalo, cofondatoarea unei organizații neguvernamentale din Africa de Sud, care lucrează cu bărbați pentru promovarea egalității și pentru stoparea violențelor domestice și sexuale. Khumalo a amintit de un atelier în care bărbaților participanți le-a fost foarte dificil să admită că le place gătitul. De asemenea, când au fost rugați să vorbească despre ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în familiile lor, bărbați prezenţi la workshop au spus că femeile au gătit și au făcut curățenie după ce s-au întors de la serviciu sau de la școală, în vreme ce ei s-au relaxat. Discuțiile din cadrul atelierului i-au făcut pe anumiți bărbați să privească altfel alocarea sarcinilor în gospodărie.

„Egalitatea de gen nu este despre politici. Este despre calitatea vieții”, a mai spus Khumalo.

Egalitatea de gen și egalitatea de șanse reprezintă două dintre problemele majore și în societatea românească, iar piața muncii oferă cele mai evidente exemple de inegalitate de șanse între bărbați și femei. Bărbații români sunt plătiți, în medie, cu 9,7% mai bine decât femeile, potrivit unei analize publicate la începutul anului trecut de Comisia Europeană.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări