ONG
Al treilea sector
Data: 08.12.2014
ONG / Educaţie & Tineret

Educația se naște și în orfelinat

Doar 7% dintre tinerii care părăsesc orfelinatele din România continuă liceul și urmează o facultate. Celorlalți, viața le oferă prea puține șanse.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Dan Iordan este ofițer în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN). Daniel Rucăreanu este expert în politici de educație și lucrează la Secretariatul General al Guvernului. Ionuț Nicolae este doctorand al Universității din București, iar Vișinel Bălan este expert implementare la compania Saatchi & Saatchi și președintele asociației Desenăm Viitorul Tău. Chiar dacă pare că nu există nicio legătură între ei, cei patru au cel puțin două lucruri în comun: au locuit într-un orfelinat și au ales să-și croiască un viitor prin educație.

În România, doar 7% dintre tinerii care părăsesc orfelinatele continuă liceul pentru ca, apoi, să urmeze o facultate, conform unor date furnizate de Vișinel Bălan. „Există mai multe motive pentru care doar 7% dintre tinerii care ies din orfelinate continuă liceul și apoi aleg să meargă la facultate. În primul rând, avem un sistem foarte deficitar, care nu încurajează educația. Apoi, după ce ies din orfelinate, mulți tineri descoperă banul și aleg să se concentreze pe aspectul financiar, pentru că vor să devină egali cu ceilalți oameni din societate”, spune Bălan. El a organizat, în noiembrie, conferința „Povestea mea”, la care care au participat peste 200 de copii și tineri, cu vârste între 13 și 26 de ani, care locuiesc în orfelinate. Dan Iordan, Daniel Rucăreanu și Ionuț Nicolae au fost vorbitori în cadrul evenimentului și le-au oferit celor prezenți atât detalii despre experiențele lor din centrele de plasament, cât și sfaturi despre ce ar trebui să facă după ce părăsesc instituțiile de protecție socială. În discursurile pe care le-au avut, toți cei trei invitați speciali au pus accentul pe importanța educației.

„Mulți dintre cei care locuiesc în centrele de plasament tratează școala superficial, fără a înțelege că școala este singura lor șansă la o viață decentă. Dacă nu vă gândiți foarte mult la ceea ce vă doriți în viitor și dacă nu munciți foarte mult pentru a vă atinge acest scop, o să vă fie foarte greu”, a afirmat Dan Iordan. El a absolvit „Tudor Vianu”, unul din cele mai bune licee din țară pentru ca, apoi, să fie admis la Academia Forțelor Terestre de la Sibiu.

Daniel Rucăreanu a comparat situația tinerilor care ies din orfelinate cu romanul „Fram, ursul polar”, al lui Cezar Petrescu. „Când veți ieși din centru, veți constata că vă va fi foarte greu să vă adaptați la noua viață, asemenea lui Fram. Eu, când am ieșit din orfelinat, m-am simțit ca Fram. Îmi pierdusem încrederea, îmi pierdusem naturalețea. Pariul pe care cei din instituțiile de ocrotire ar trebui să-l facă este cel cu școala. Acesta este singurul sfat pe care îl pot da copiilor care, în acest moment, trăiesc în instituțiile de ocrotire”, a declarat Rucăreanu.

Peste 22.000 de copii și tineri trăiau, la sfârșitul anului trecut, în centre de plasament publice sau private, arată datele Institutului Național de Statistică. Peste 60% dintre cei care părăsesc sistemul de protecție a copiilor ajung în penitenciare, potrivit lui Vișinel Bălan.

„Eu vă încurajez să fiți curioși să încercați tot ceea ce vă trece prin minte, cum ar fi să învățați o limbă străină sau să mergeți pe bicicletă. De asemenea, trebuie să aveți ambiție, dorință și perseverență. Un alt lucru pe care ar trebui să-l aveți în vedere este simplitatea. Fiți simpli! Nu vă gândiți să vă agitați prea tare în momentul în care nu reușiți un lucru. Mai încercați! Ceea ce se întâmplă cu fiecare dintre noi depinde de fiecare dintre noi. Cât timp stați în centrul de plasament, învățați de la fiecare, dar numai ceea ce este bun”, le-a spus Ionuț Nicolae celor prezenți la conferința „Povestea mea”.

Mulți dintre cei prezenți în sala mare a Casei de Cultură a Studenților, din București, erau foarte interesați de mesajele pe care le-au transmis cei trei vorbitori și Vișinel Bălan, oganizatorul evenimentului. Au fost însă și câțiva tineri care nu au fost atenți și au încercat să iasă în evidență prin „ștouri de doi lei”, după cum s-a exprimat regizorul și actorul independent Ion Oprea, moderatorul conferinței.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări