ONG
Al treilea sector
Data: 20.12.2013
ONG / Oamenii schimbă lumea

Despre oameni, droguri și HIV

În fiecare miercuri, Alina îi ajută pe oamenii dependenți de droguri să înțeleagă ce li se întâmplă și la ce să se aștepte dacă sunt infectați cu HIV/SIDA. Ea oferă ședințe gratuite de psihoterapie la Spitalul Colentina.

Mădălina Oprişan, redactor AlTreileaSector.ro

La intrare în Centrul de schimb de seringi din Spitalul Colentina sunt găleți galbene, de plastic, pentru seringile folosite de cei care vin aici ca să fie ajutaţi. Pe hol, sunt câteva scaune. Psihologul completează o fișă în locul celor care nu știu sau nu pot să scrie. Îi întreabă cum îi cheamă, de cât timp iau droguri, dacă iau tratament cu substituție de metadonă și dacă și-au făcut testările de HIV/SIDA.

Oamenii se așează pe scaune şi par că nu mai au răbdare. Unii vorbesc tare, nu-și pot controla vocea, alții vorbesc în șoaptă, să nu-i audă nimeni, și par să-i împărtășească Alinei doar secrete. Mulți vin la Centru pentru că primesc seringi de unică folosință, teste de HIV/SIDA, teste de sarcină și pot participa la ședințe de consiliere psihologică. Aici, nimeni nu îi judecă și primesc ajutor.

Alina are programări din oră în oră, însă pacienţii ei vin când pot. Două telefoane sună aproape tot timpul. Uneori răspunde și spune „am o urgență, nu pot să vorbesc”. Cei care vin să ia seringi noi par că o cunosc pe Alina demult. Îi întreabă de prieteni, rude și de copiii de acasă. Zâmbește mult, iar oamenii se înveselesc în preajma ei.

Miercuri, înainte de Crăciun, Alina le scrie pacienților pe bucățele de hârtie să vină la masă duminică, pe 22 decembrie. Spune că va organiza o masă cu sarmale, ciorbă și cadouri pentru copiii dezavantajați și sunt invitate și familiile lor. Pacientului pe care îl întâlnește pentru prima oară, nu-i vine să creadă că cineva s-a gândit să le ofere o masă caldă și ține bine în mână bilețelul pe care scrie „Bd. Carol nr. 53, duminică, de la 12:00 la 19:00.”

Alina Dumitriu are 34 de ani și lucrează în domeniul nonprofit de 8 ani. A început ca voluntar, implicată în programe de terapie prin artă pentru copiii infectați cu HIV în spitalele românești. „Mi-am dorit foarte mult să fac ceva să-i informez despre afecțiunea cu care trăiesc, să le dau ocazia să înţeleagă; și am sperat că după ce vor înțelege, vor face și schimbări”, povestește Alina. Astăzi, ea conduce asociația Sens Pozitiv și unul dintre copiii pe care i-a cunoscut când era voluntar, lucrează alături de ea ca intern.

În România, peste 11.000 de persoane trăiesc cu HIV/SIDA. Numai în primele 6 luni ale acestui an, în București au fost depistate 164 de noi cazuri de infectare, potrivit Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România – INBI “Prof.Dr.M.Balş”. La nivel European, numărul cazurilor de infecție cu HIV a crescut cu 8% în 2012, față de anul precedent.

Teoretic, un om infectat cu HIV poate trăi până la 85 de ani, dacă își respectă tratamentul medical și rămâne sub supraveghere medicală. În realitate, persoanele seropozitive și dependente de droguri, au înlocuit heroina cu drogurile legale. Alina ne spune că „legalele” scad de două ori mai rapid imunitatea unei persoane seropozitive. Ea luptă să-și țină pacienții în viață: dă telefoane, face programări, cere promisiuni și încearcă să-i facă să nu uite să vină iar la tratament.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări