ONG
Al treilea sector
Data: 08.10.2015
ONG / Oamenii schimbă lumea

De la faţa locului: Spiritele încinse de la Bruxelles nu vor TTIP

Ieri, 7 octombrie 2015, au fost depuse peste 15.5000 de formulare cu semnături împotriva TTIP, în faţa instituţiilor europene de la Bruxelles.

Un total de 3.263.920 de semnături au fost strânse online pe stop-ttip.org în cadrul celei mai mari iniţiative cetăţeneşti de acest fel din Europa, de oprire a Transatlantic Trade and Investment Partnership (Parteneriatul transatlantic de comerț și investiții), prescurtat TTIP. 

IMG_7118 IMG_7124Iniţial, Comisia Europeană a refuzat orice interacţiune directă cu reprezentanţii societăţii civile. Ulterior, în timpul manifestaţiei care a avut loc ieri la Bruxelles, au fost de acord să primească mesajul sub forma unei scrisori deschise semnată de cei peste 3 milioane de cetăţeni europeni care se opun TTIP.

La nivelul României, peste 25.000 de persoane au semnat petiţia online, depăşind cvorumul de ţară de 24.000 de semnături. Din totalul ţărilor membre ale Uniunii Europene, 23 de ţări au atins cvorumul de ţară cu excepţia celor nordice.

IMG_7149 IMG_7160 IMG_7142Mesajul manifestanţilor adus în faţa instituţiilor europene e unul concis şi clar: cetăţenii Europei nu îşi doresc acest pact comercial cu Statele Unite. Nemulţumirile principale sunt negocierile realizate în spatele uşilor închise, fără dezbatere publică, precum şi clauzele tratatului care acordă puteri supra statale corporaţiilor.
TTIP este o propunere a unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA). Susținătorii afirmă că acordul ar duce la o creștere economică multilaterală, în timp ce părerile opuse spun că ar crește puterea corporativă și ar face mai dificilă eglementarea piețelor de utilitate publică, pentru guverne.

Informaţiile şi imaginile de mai sus au fost publicate de la faţa locului de Ioana Pasc, redactor colaborator AlTreileaSector.ro, aflat la Bruxelles.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări