ONG
Al treilea sector
Data: 12.08.2015
ONG / Portret de ONGist

De la bridge la ONG

Viorel este unul dintre cei mai longevivi executivi din mediul neguvernamental românesc. Povestea lui începe cu un joc de bridge.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

La Revoluţia din 1989 a ieşit în stradă să protesteze împotriva regimului comunist şi a lui Nicolae Ceauşescu. Un an mai târziu a mărşăluit contra Frontului Salvării Naţionale (FSN). A ajuns să lucreze în mediul neguvernamental românesc după ce a jucat bridge cu o columbiană venită în România să se asigure că alegerile prezidenţiale care urmau în toamna lui 1992, se vor desfăşura corect.

La trei ani după alegerile din 1992, Viorel Micescu înfiinţa, alături de alţi colegi de serviciu, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS). Din 1996 deţine funcţia de director executiv al organizaţiei neguvernamentale.

Vă invităm să aflaţi, în continuare, cum a apărut CENTRAS, cum arăta sectorul asociativ în 1990 şi cum s-au transformat ONG-urile româneşti în 25 de ani de democraţie.

ATS.ro: Cum a apărut CENTRAS?

V.M.: CENTRAS a apărut în 1995, la sfârşitul unui proiect de educaţie civică făcut de americani în România, prin intermediul IFES, adică International Foundation for Electoral Systems (Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale – trad.). Prin 1994, USAID a decis că nu o să mai finanţeze fundaţia americană. Astfel, toţi cei care făceam parte din echipa IFES am decis să preluăm misiunea fundaţiei americane şi o ducem mai departe. Ne doream să facem o organizaţie neguvernamentală care să continue să dezvolte ONG-urile din România, cu precădere ONG-urile din provincie. Cel care a avut ideea înfiinţării CENTRAS a fost Dan Petrescu, un fost coleg de la IFES. Aşa a apărut o fundaţie cu statut de asociaţie şi cu 21 de membri fondatori.

ATS.ro:  Cum era sectorul neguvernamental la începutul anilor ‘90?

V.M.: În perioada respectivă, sectorul neguvernamental românesc s-a format pe trei paliere. Primul a fost cel al oamenilor care doreau să-şi securizeze libertatea obţinută după Revoluţie şi aşa au apărut primele organizaţii pe drepturile omului. Al doilea palier a fost cel al organizaţiilor active pe zona social-umanitară, care erau o reflexie a celor din ţările din Vestul Europei, care aduceau diverse resurse în România. Al treilea a fost cel al organizaţiilor de mediu.

ATS.ro:  Care au fost primele organizaţii neguvernamentale apărute în România după ‘90?

V.M.: Printre primele organizaţii neguvernamentale apărute atunci au fost LADO (Liga Apărării Drepturilor Omului), Pro Democraţia, Salvaţi Copiii şi Grupul pentru Dialog Social.

ATS.ro:  Ce făceau organizaţiile neguvernamentale româneşti la începutul anilor ‘90?

V.M.: Nu aveau foarte multe acţiuni, dar făceau demersuri. Erau lupte mari care se duceau cu persoanele din conducerea ţării, deoarece România încă avea o legislaţie comunistă, care trebuia schimbată. Mulţi ONG-işti mergeau în străinătate, în vizite de lucru, şi se întorceau cu o altă viziune asupra statului. Era un dialog continuu între ONG-işti şi oamenii din administraţia publică şi politicieni despre cum se poate schimba România mai repede. Se muncea foarte mult, dar vedeai şi foarte multe rezultate.

ATS.ro:  Care au fost primele acţiuni ale CENTRAS?

V.M.: La început am avut două proiecte, ambele finanţate de ambasada americană. Primul proiect a constat în organizarea unui grup de lucru care să producă un draft al unei legi a asociaţiilor şi fundaţiilor din România. Cel de-al doilea a presupus realizarea unei reviste dedicate mediului neguvernamental. Revista s-a numit „Atitudini” şi a fost publicată mai bine de 18 ani.

După aceea am făcut mulţi paşi în direcţii care nu ţineau neapărat de misiunea noastră de a dezvolta sectorul asociativ. Am intrat foarte mult pe legislaţie şi am contribuit la realizarea legii asociaţiilor şi fundaţiilor, a legii sponsorizării şi a facilităţii fiscale „2%”.

ATS.ro:  Cu ce se ocupă CENTRAS în 2015?

Până în 2010 am ţinut la misiunea noastră, aceea de a sprijini ONG-urile. Apoi, pentru că au fost din ce în ce mai puţini bani pentru activităţile de sprijinire a ONG-urilor, am intrat şi pe proiecte finanţate prin POSDRU. Chiar dacă ne-am transformat ca organizaţie, pe fondul lipsei finanţărilor, vom continua, atât cât vom putea, să ajutăm organizaţiile neguvernamentale din România.

ATS.ro:  Ce buget anual aveţi?

V.M.: Anul trecut am avut vreo 400.000 de euro. Aproximativ 70%, 75% din acest buget a avut ca sursă fondurile structurale.

ATS.ro:  Cum arată, în viziunea ta, organizaţiile din România, la nivelul anului 2015?

V.M.: Aş împărţi societatea civilă de acum în trei categorii. Prima ar fi cea a veteranilor uzaţi. A doua categorie este cea a ONG-iştilor care îşi creează repede un nume, beneficiază de toate avantajele sectorului şi apoi se închid în turnul lor de fildeş. Iar cea de-a treia categorie ar fi generaţia tinerilor activi în zona socială, care au şi entuziam, şi viziune, dar şi spirit antreprenorial. Asta mă face să fiu optimist pentru viitor.

ATS.ro:  Există mulţi ONG-işti care spun că sectorul negunvernamental românesc este unul dezbinat. Ce crezi că lipseşte pentru a avea un sector neguvernamental unit?

V.M.: Un pic de încredere între oameni.

ATS.ro:  Ai putea să faci un top al celor mai importante organizaţii neguvernamentale active acum în România?

V.M.: Nu pot să fac asta, dar pot să dau exemple de organizaţii care ies puternic în faţă atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Acestea ar fi FDSC (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile), APADOR – CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki), CeRe (Centrul de Resurse pentru Participare Publică), Salvaţii Copiii şi Pro Democraţia.

CV Viorel Micescu

1996 – prezent: director executiv, CENTRAS

1992 – 1996: diverse poziţii, IFES

1991 – 1995: Facultatea de Matematică, Universitatea Bucureşti

AlTreileaSector.ro va publica, în perioada următoare, mai multe articole despre oamenii din managementul asociaţiilor şi fundaţiilor locale, pentru a surprinde ce experienţe profesionale au şi ce activităţi derulează organizaţiile neguvernamentale pe care le conduc.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări