ONG
Al treilea sector
Data: 01.11.2013
ONG / Cultură ,ONG

Cum va deveni Cluj-Napoca o capitală europeană

1.000 de proiecte cu impact în comunitate. 100 de organizaţii neguvernamentale şi 700 de voluntari. Aşa va arată Clujul, Capitala Europeană a Tineretului 2015.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Clujul va fi al şaptelea oraş de pe continent care va primi titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Primul a fost Rotterdam (Olanda), în 2009. Au urmat Torino (Italia), Anvers (Belgia) şi Braga (Portugalia).  Maribor (Slovenia) a fost ales în 2013, în vreme ce Salonic va fi Capitală Europeană a Tineretului în 2014.

„Ideea de a ne înscrie în competiţie a apărut încă din 2009, dar doar în 2012 am reuşit să realizăm o documentaţie care să fie destul de puternică. Pasii înainte de înscriere au constat în numeroase întâlniri cu organizaţiile studenteşti. Împreună cu acestea am ţinut mai multe şedinte de brainstorming prin care am definit principalele elemente ale proiectului. Tot cu ajutorul organizaţiilor am realizat portofoliul de proiecte, care era o parte importantă a documentaţiei. Înscrierea efectivă a constat în depunerea candidaturii în luna mai 2012”, explică Glenda Nagy, responsabil de comunicare în cadrul grupului PONT, ONG-ul care a înscris Clujul în cursa pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015.

Candidatura a fost depusă în primăvara anului trecut, iar rezultatul a venit la sfârşitului lui 2012.

Pentru ca aplicaţia de candidatură a Cluj-Napoca să fie acceptată, iniţiatorii au depus o descriere a proiectului; o declaraţie prin care reprezentanţii oraşului şi-au dat acordul pentru înscrierea în competitie; o declaraţie de suport a proiectului de către diverse structuri de tineret şi multe alte anexe. „Nu a fost dificil să respectăm cerinţele. Am reuşit să stabilim o relaţie favorabilă cu conducerea oraşului şi cu organizatiile de tineret, care ne-au ajutat foarte mult în timpul candidaturii”, precizează Nagy.

Celelalte oraşe care au concurat cu Clujul pentru distincţia europeană au fost Badajoz (Spania), Ganja (Azerbaijan), Goteborg (Suedia), Ivanovo (Rusia), Katowice (Polonia), La Laguna (Spania), Lecce (Italia), Perm (Rusia), Tbilisi (Georgia), Varna (Bulgaria) şi Vilnius (Lituania).

Organizaţiile care doresc să organizeze activități în Capitala Europeană a Tineretului 2015 trebuie să depună la organizatori o descriere a proiectului, o estimare a bugetului şi un plan de realizare. 

Organizatorii nu au dezvăluit la cât se ridică bugetul pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015, dar au spus că vor depune cereri de finanţare pentru fiecare proiect, vor realiza parteneriate cu reprezentanţi ai sectorului public şi se vor baza şi pe sponsorizări. În luna mai, consilierii clujeni au aprobat alocarea a 260.000 de lei pentru activităţile care vor avea loc în 2013 în vederea pregătirii evenimentelor din 2015.

Nu este pentru prima oară când un oraş din România primeşte un titlu important la nivelul ţărilor europene. În 2007, Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană.

 Sursa foto: https://www.facebook.com/cluj2015

Subiecte: ,

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări