ONG
Al treilea sector
Data: 07.02.2013
ONG / PR & marketing

Cum folosim poveştile oamenilor în folosul comunităţii?

Dacă producătorii de filme şi jurnaliştii câştigă bani pe seama poveştilor oamenilor defavorizaţi, în numele binelui comunităţii, nu ar trebui aceştia din urmă răsplătiţi în vreun fel?

Jurnalistul Jordan Bryon povesteşte că atunci când intervieva o femeie din mahalaua Dharavi, Mumbai, aceasta a mărturist că a fost martorul violului propriei mame şi a imaginii acesteia atârnând de un copac, unde se spânzurase. Femeia a povestit despre viaţa trăită pe stradă şi despre căsătoria cu un soţ abuziv şi alcoolic.

Sunt aceste poveşti relevante? Sunt ele importante de spus? Da. Dacă sunt spuse bine, a da mai departe poveştile este un act de educaţie publică cu puterea de a schimba societatea.

Dar cum rămâne cu femeia care a plâns în timp ce a împărtăşit experienţele ei jurnalistului? Educaţia publică e ceva pe termen lung şi femeia în cauză poate să nu vadă impactul poveştii ei în comunitate în momentul de faţă.

În fiecare zi, oameni ca femeile din Dharavi oferă mâncare şi ceai, împart orice au, chiar şi poveştile lor, pe care le dau mai departe celor care sunt mai bine pregătiţi să facă profit din ele.

Jordan nu a fost plătit să se documenteze acolo, dar ce se întâmpla dacă era? Ar trebui să-şi împartă venitul cu ei?

Poate că dezvoltarea mişcării de „împărtăşire” de poveşti are nevoie de o inovaţie.

În altă zi, o femeie a întors camera spre jurnalistul Jordan şi i-a luat un interviu. Bravo ei că a întors roata! L-a întrebat: „Cine îmi va cunoaşte poveştile? Ai de gând să le comercializezi? Sunt multe lucruri de făcut în ţara ta, de ce ai venit în Dharavi?”

Poate că uneori ar trebui să fim facilitatorii care dau mai departe poveştile şi să-i ajutăm pe alţii să-şi spună propria poveste în loc să o spunem noi pentru ei. Oferindu-le control subiecţilor noştri, obţinem perspectiva reală a „povestitorului”. În plus, le oferim ocazia de a participa, nu de a fi reprezentaţi – iar aceasta este singura soluţie care răspunde problemei marginalizarii.

Material tradus si adaptat de Anamaria Blănaru, redactor AlTreileaSector.ro.

Sursa: Good.is

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări