ONG
Al treilea sector
Data: 01.08.2014
ONG / Social

Cu pumnul în gura ONG-urilor

La Vest de România, un guvern încearcă să cenzureze o societate civilă.

Uniunea ungară pentru libertăţi civile (TASZ), ONG care militează pentru respectarea drepturilor omului, a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să apere organizaţiile neguvernamentale din Ungaria, care sunt ţintele unei campanii de intimidare derulată de guvernul premierului Viktor Orban, notează cotidianul britanic Financial Times.

Mate Daniel Szabo, liderul uniunii, a trimis recent o scrisoare Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, prin care cerea să se ia toate măsurile necesare ca să asigure independenţa ONG-urilor maghiare şi respectarea drepturilor omului în Ungaria.

Demersul lui Szabo a venit ca răspuns la tensiunile apărute între guvernul maghiar şi cel norvegian, care oferă finanţări importante sectorului neguvernamental din Ungaria. Guvernul condus de Viktor Orban acuză Norvegia că încearcă să se amestece în politica din Ungaria prin finanţările pe care le acordă ONG-urilor care critică Executivul maghiar.

În ultimii cinci ani, Norvegia a sprijinit organizaţiile societăţii civile din Ungaria cu aproximativ 13,5 milioane de euro, parte a unui program cu o finanţare totală de 153,3 milioane de euro agreat în trecut cu autorităţile maghiare. Guvernul norvegian a negat orice implicare în politicile Ungariei, dar şi-a reafirmat intenţia de continua să sprijine cu bani organizaţiile neguvernamentale maghiare.

„ONG-urile critică adesea guvernele, chiar şi pe cel norvegian. Dar asta face parte din democraţie”, a spus Tove Skarstein, ambasadorul Norvegiei în Ungaria.

În iunie, Executivul de la Budapesta a intensificat presiunile făcute în societatea civilă, după ce a ordonat Biroului de Control al Guvernului (KEHI) să auditeze 58 de ONG-uri care au primit bani de la norvegieni. În vreme ce anumite organizaţii au acceptat parţial auditul, altele au refuzat categoric şi au insistat că mandatul de control al KEHI vizează doar ONG-urile care au primit finanţări de la guvernul ungar.

Tot în iunie, Asociaţia pentru Drepturile Omului în România – Comitetul Helsinki, anunţa că îşi manifestă solidaritatea cu ONG-urile din Ungaria şi îi cerea guvernului maghiar, „precum şi tuturor celorlalte guverne, să se abţină de la hărţuirea societăţii civile”.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări