ONG
Al treilea sector
Data: 09.02.2015
ONG / Oamenii schimbă lumea

Creatorii de lideri

O organizație neguvernamentală lucrează cu tineri de până în 35 de ani și îi ajută să devină liderii României de mâine.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Un lider are valori morale, este capabil să atragă oamenii și să le arate viziunea sa. Așa arată definiția liderului, în viziunea celor de la fundația Leaders. Organizația neguvernamentală dezvoltă programe de leadership pentru tineri între 14 și 35 de ani şi a fost înființată în 2000 de Ovidiu Bujorean, stabilit între timp în Statele Unite ale Americii (SUA). Fundația derulează programe de leardership pentru tineri, prin cursuri construite pe trei grupe de vârste: 14-18, 18-25 și 25-35 de ani. În cadrul programelor, cursanții învață ce este leadershipul, cum să comunice cu echipele lor, cum să coordoneze oameni și cum să delege responsabilități. De asemenea, tinerii au ocazia să interacționeze cu lideri din diverse domenii de activitate, cum ar fi Radu Georgescu (fondatorul grupului Gecad), Dragoș Anastasiu (proprietarul grupului Eurolines), Raed Arafat (secretar de stat), Emeric Ienei (fost antrenor al echipei naționale de fotbal), Maia Morgernstern (actriță), Tudor Giurgiu (regizor) sau Iulian Stanciu (director general eMag).

fundatia leaders 2

În vreme ce tinerilor de până în 25 de ani le plac poveștile de succes, cei din intervalul 25-35 de ani vor să învețe lucruri concrete, pe care să le poată aplica imediat la locul de muncă. Din 2000 și până în prezent, aproximativ 15.000 de tineri au trecut printr-un program realizat de fundație. Circa jumătate dintre toți absolvenții au o legătură, mai mult sau mai puțin evidentă, cu sectorul neguvernamental.

Am stat de vorbă cu Alexandru Gorun, directorul executiv al fundației Leaders, despre cum se naște un lider, impactul activităților de voluntariat în construcția unui lider precum și despre viitorii lideri ai României.

ATS.ro: Cum îşi poate da seama un tânăr dacă are potenţial de lider?

A.G.: Un tânăr cu potenţial de a fi lider are abilitatea de a face faţă momentelor critice. De asemenea, pentru un tânăr cu potenţial de lider contează şi cum transmite viziunea lui celorlalţi. Noi, la fundaţie, spunem că aproape oricine poate să devină un lider. Nu credem că liderii se nasc, ci credem că liderii se pot cultiva. Liderul este acel om care îi trage pe ceilalţi după el. Cei care îşi dau seama de potenţialul de lider al unui tânăr sunt, în primul rând, cei din jurul lui. Unii dintre tinerii care urmează programele noastre vin la noi pentru că aşa vor ei. Alţii, pentru că îi conving prietenii lor care au făcut deja aceste programe, iar unii vin pentru că îi trimit părinţii. Mai sunt şi alţii care ne aleg pe noi pentru că le recomandă profesorii.

ATS.ro: Cât de devreme ar trebui să înceapă procesul de construcţie al unui lider şi cine ar trebui să-l înceapă?

A.G.: Probabil că acest proces de construcţie ar trebui să înceapă pe la 7 – 10 ani. Avem părinţi cu copii de şapte sau zece ani care ne sună şi ne întreabă dacă avem programe adaptate copiilor lor. Le spunem că, deocamdată, nu avem astfel de programe. În Statele Unite, de exemplu, copiii sunt încurajaţi, încă din şcoala generală, să se dezvolte.

Ideal ar fi ca la procesul de construcţie al unui viitor lider să contribuie familia, profesorii şi un facilitator extern.

fundatia leaders 3

ATS.ro: Tinerii care participă în programele voastre se implică în acţiuni de voluntariat sau în alte activităţi sociale?

A.G.: Da, bineînţeles. Tot ceea ce înseamnă acum fundaţia Leaders a fost creat pe bază de voluntariat şi credem că este foarte important, ca individ, să te implici şi în alte activităţi, pe lângă cele şcolare.

ATS.ro: De ce sunt importante activităţile de voluntariat în formarea viitorilor lideri?

A.G.: Tot ceea ce faci din postura de voluntar poate să vină ca un „pansament” pentru ceea ce oferă şcoala. Şcoala îţi oferă teorie, dar nu şi cadrul în care să o testezi. Într-un ONG poţi să înveţi să conduci oameni.

ATS.ro: Un lider este un lider indiferent de domeniul în care activează?

A.G.: Da. Într-un ONG, de exemplu, pot apărea diverse declinări ale liderului. Acolo un lider trebuie să fie, înainte de toate, un foarte bun vizionar.

fundatia leaders 4

ATS.ro: Există vreo diferență între lideri și modele?

A.G.: Un jucător de tenis, campion mondial, poate să fie un model de dăruire și atitudine, dar omul respectiv nu conduce alți oameni, chiar dacă are alături o echipă de antrenori și colaboratori. Până la urmă, ca să ajung un lider, trebuie să fiu capabil să trag oamenii după mine.

ATS.ro: Poți să fii lider fără să fii model?

A.G.: Răspunsul meu este „și da, și nu”. Însă mai mult nu. Când faci un pas în fața unei echipe sau în fața unui grup, trebuie să fii un model, pentru ca oamenii din acel grup sau acea echipă să te urmeze. De asemenea, în viziunea mea, un lider are în componența lui etica, bunătatea și alte valori morale. Și în Orientul Mijlociu sunt lideri, pentru că ei sunt urmați de alți oameni, dar acești lideri comit atrocități.

ATS.ro: Se poate vorbi de lideri în societatea civilă românească?

A.G.: Sunt începuturi, dar…Există oameni care „latră” pe diverse probleme dar, la nivel macro, nu se poate vorbi de lideri. De ce nu există astfel de lideri? Poate că unii se lamentează, iar alții tind să se ocupe doar de felia lor, așa cum facem și noi, la fundația Leaders.

fundatia leaders 1

ATS.ro: De ce crezi că mișcările de stradă care au avut loc în ultimii ani în România nu au avut un lider?

A.G.: Cu siguranță că oamenii care au ieșit în stradă au fost convinși de cineva. Cineva a avut o scânteie. Poate că acea scânteie nu a fost dusă mai departe de o viziune. Sau poate că viziunea respectivă nu a fost suficient de puternică.

ATS.ro: Cum vezi liderii din România de peste 20 de ani?

A.G.: Îmi doresc să văd niște lideri responsabili. Responsabili atât față de țară, cât și față de cuvântul lor. Cred că dacă o să avem toate lucrurile astea, atunci o să facem un pas mare în toate sectoarele de activitate, de la ONG, până la business.

Dacă şi tu cunoşti un om sau un proiect care încearcă să schimbe în bine România, poţi să ne spui printr-un formular anonim. Noi vom scrie povestea.

Sursa foto: fundația Leaders

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări