ONG
Al treilea sector
Data: 28.07.2015
ONG / Portret de ONGist

Corina şi Veronica luptă pentru tinerii NEET

Corina şi Veronica oferă un viitor mai bun tinerilor fără job, care nu sunt cuprinşi într-o formă de şcolarizare ori într-un program de formare profesională.

 Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Le place voluntariatul şi sunt preocupate de ceea ce se întâmplă cu tinerii din România. Corina Pârvulescu, 28 de ani, şi Veronica Ştefan, 30 de ani, s-au întâlnit la Consiliul Tineretului din România, unde au lucrat până în 2014. Apoi au început să se implice activ în propria organizaţie – Social DOers, pe care au înfiinţat-o încă din 2013.

Am stat de vorbă cu Corina Pârvulescu, vicepreşedinte şi cofondator al organizaţiei, despre activităţile pe care le durează Social DOers, un think-tank şi centru de resurse pentru ONG-urile şi lucrătorii din domeniul politicilor şi programelor pentru tineret.

ATS.ro: Care au fost primele proiecte ale Social DOers?

C.P.: Primele lucruri pe care le-am făcut prin intermediul Social DOers au fost nişte parteneriate, nu proiecte. Spre exemplu, am avut parteneriate cu diverse organizaţii din Italia sau Spania

ATS.ro: În ce anume constau respectivele parteneriate?

C.P.: Au fost nişte parteneriate finanţate prin programul Erasmus+. Practic, am trimis oameni din România la diverse activităţi sau seminarii desfăşurate în străinătate. Aceste acţiuni au fost făcute pentru dezvoltarea anumitor procese, regionale sau internaţionale, pe zona de tineret. Între timp, am conturat strategia şi viziunea organizaţiei şi am continuat să dezvoltăm propriile proiecte. 

ATS.ro: Care a fost primul proiect pe care l-aţi dezvoltat, ca parte din Social DOers?

C.P.: Primul proiect al organizaţiei este „Coaliţia ONG-urilor pentru drepturilor tinerilor NEET – investing in Social Doers”. Pentru acest proiect, care se desfăşoară între 1 iunie 2015 şi 31 decembrie 2015, am obţinut o finanţare de 46.000 de euro, prin Fondul ONG în România. Proiectul îşi propune să vină în sprijinul tinerilor NEET (not in employment, education or training – fără un loc de muncă, care nici nu urmează un program de educaţie sau de formare profesională – trad.), cât şi a organizaţiilor care lucrează cu astfel de tineri.

youth ambassadors

ATS.ro: Cum v-a venit ideea acestui program?

C.P.: În toamna anului trecut, pe atunci lucrând în cadrul Consiliului Tineretului din România, am dezvoltat un proiect, în parteneriat cu UNICEF România, care îşi propunea să vadă cine lucrează cu tinerii NEET, care sunt total în afara sistemului. Aşa am ajuns în contact cu mai multe organizaţii care fac programe de prevenţie şi de intervenţie pentru aceşti tineri. În cadrul acelui proiect am vrut să vedem cum lucrează organizaţiile cu tinerii NEET şi care sunt provocările pentru aceste organizaţii – dacă au acces la finanţări ori dacă politicile publice din România sunt coerente, în sensul în care să vină în sprijinul lor şi a tinerilor NEET.

Atunci am observat că ONG-urile de nişă, care lucrează deja cu tinerii NEET, o categorie foarte vulnerabilă, nu se regăsesc, de cele mai multe ori, la aceeaşi masă cu reprezentanţii statului sau ai altor instituţii. Astfel, ele nu pot influenţa, în mod direct, programele, politicile sau finanţările la care ar trebui să aibă acces. Cumva, aceste ONG-uri se concentrează foarte mult pe munca de teren şi nu fac prea multe lucruri pe partea de advocacy.

ATS.ro: De ce nu se regăsesc ONG-urile preocupate de viitorul tinerilor NEET la aceeaşi masă cu reprezentanţii statului sau ai altor instituţii?

C.P.: Primul motiv ar fi că dispun de resurse limitate şi, de aceea, se concentrează doar pe programe pentru beneficiarii direcţi. Al doilea motiv ar fi că nu au personal calificat în zona de influenţare şi advocacy. Un al treilea motiv este că anumite ONG-uri nu sunt invitate la discuţii pe problematici de tineret, pentru că nu au prevăzut în statutul lor partea de „organizaţie de tineret” sau „organizaţie pentru tineret”.

Vâzând toate aceste lucruri, ne-am gândit să dezvoltăm un proiect, şi aşa a apărut „Coaliţia ONG-urilor pentru drepturilor tinerilor NEET – investing in Social Doers”.

ATS.ro: Câte organizaţii v-aţi dori să se alăture coaliţiei?

C.P.: Ne-am propus minimum 20 de organizaţii neguvernamentale, la nivel naţional.

ATS.ro: Cum se pot înscrie ONG-urile în proiectul vostru?

C.P: O să deschidem un apel, iar ONG-urile interesate vor putea aplica. De asemenea, o să trimitem informări şi către organizaţii cu care am colaborat deja. După etapa de formare efectivă a coaliţiei, o să facem mai multe traininguri, pe durata cărora organizaţiile vor învăţa exact ce presupune un proces de advocacy.

Proiectul presupune şi realizarea unui studiu, prin care vom încerca să vedem cum ajunge efectiv un tânăr să facă parte din categoria NEET. Pornind de la acest studiu, ne dorim să avem nişte recomandări de politici publice. 

Obiectivul final al proiectului ar fi influenţarea programelor şi politicilor publice, de către membrii coaliţiei, astfel încât aceste programe şi politici să răspundă nevoilor de la nivel local ale organizaţiilor neguvernamentale.

ATS.ro: Cum ajunge un tânăr să facă parte din grupul NEET?

C.P.: Sunt foarte mulţi factori. De exemplu, tinerii care provin din familii dezavantajate sunt de trei ori mai expuşi riscului de a face parte din grupul NEET comparativ cu tinerii care nu provin din familii dezavantajate.Tinerii de etnie romă sau tinerii cu părinţi şomeri sunt, de asemenea, expuşi riscului NEET.

Pe de altă parte, este şi o disfuncţionalitate a sistemului. Există programe de tipul „A doua şansă” sau „Şcoală după şcoală”, care nu sunt suficient de bine implementate şi care nu ajung la cei care au cu adevărat nevoie.

ATS.ro: Pe lângă tinerii care provin din familii foarte sărace sau dezavantajate, există şi mulţi tineri absolvenţi de facultate, din familii fără probleme, dar care nu au un loc de muncă de foarte mult timp. Care ar fi explicaţia?

C.P.: Există o discrepanţă între pregătirea pe care o obţinem în urma facultăţii şi ceea ce se cere pe piaţa muncii. Totodată, implicarea civică în rândul tinerilor din România este foarte scăzută. Iar implicarea socială contribuie la dezvoltarea unor abilităţi tehnice şi de comunicare. Nu în ultimul rând, lucrul cu tinerii este foarte puţin dezvoltat în România. Tocmai aici ar trebui să intervină lucrătorul de tineret, care are rolul de a stimula tinerii să se implice dincolo de sistemul formal.

ATS.ro: Ce sfaturi le-ai da tinerilor din România astfel încât să nu ajungă să se expună prea mult riscului de a face parte din grupul NEET?

C.P.: Aş sfătui tinerii să se implice social cât mai devreme, adică să facă voluntariat încă din timpul şcolii generale şi a liceului.

CV Corina Pârvulescu

2013 – prezent: vicepreşedinte şi cofondator, Social Doers

2009 – 2014: responsabil departament „Activităţi şi Programe”, Consiliul Tineretului din România

Educaţie

2007 – 2010: Facultatea de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

AlTreileaSector.ro va publica, în perioada următoare, mai multe articole despre oamenii din managementul asociaţiilor şi fundaţiilor locale, pentru a surprinde ce experienţe profesionale au şi ce activităţi derulează organizaţiile neguvernamentale pe care le conduc.

Alte articole

Comentarii

5 thoughts on “Corina şi Veronica luptă pentru tinerii NEET

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări