ONG
Al treilea sector
Data: 22.06.2017
ONG / Social

Condamnați la izolare: 20% dintre românii cu dizabilități locomotorii nu au un scaun rulant

World Vision și Motivation au dezvoltat un program unic în România de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități din mediul rural. 

World Vision și Motivation au dezvoltat și implementat în perioada aprilie 2014 – iunie 2017 programul ACCESS, un model – unic în țara noastră – de răspuns holistic la nevoile persoanelor cu dizabilități locomotorii, mai ales din mediul rural. Un număr de peste 2.200 de persoane cu dizabilități locomotorii au primit scaune rulante care le-au permis reintegrarea în societate, cu susținerea membrilor comunității.

În România, potrivit estimărilor disponibile, circa 14.000 de persoane au nevoie, anual, de un scaun rulant. Dintre acestea, 3.000 de persoane cu handicap locomotor nu reușesc să obțină unul și sunt nevoite să trăiască izolate de comunitate și dependente de cei care le îngrijesc. Principalele cauze pentru care cei aflați în nevoie nu obțin scaunul rulant sunt atât nivelul de informare deficitar privind drepturile lor, perioada de așteptare mare până la aprobarea decontului unui scaun rulant de la CJAS, cât și perioada scurtă de viaţă a scaunului comparat cu timpul legal de înlocuire.

Proiectul ACCESS a urmărit să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii sau cu mobilitate redusă la scaune rulante potrivite şi adaptate. În acelaşi timp, a urmărit crearea unui context comunitar propice care să răspundă, prin servicii adecvate, nevoilor acestor persoane, astfel încât acestea să se poată bucura din nou de participarea cât mai din plin la viaţa comunităţii. Astfel, peste 2.200 de persoane cu dizabilități locomotorii din mediul rural din toată țara au primit, în perioada proiectului, scaune rulante potrivite nevoilor lor și adaptate mediului în care locuiesc. Dintre acestea, 49,5% sunt persoane cu vârsta peste 55 ani, 34% sunt persoane între 18-55 ani și 17% sunt copii. World Vision și Motivation au oferit, totodată, şi servicii de instruire privind utilizarea scaunelor rulante, şi au creat grupuri de acțiune formate din voluntari pentru a facilita incluziunea socială a beneficiarilor din 17 comunități pilot.

Proiectul ACCESS (2)O viață mai bună pentru persoanele cu dizabilității locomotorii începe cu accesul la un scaun rulant. A fi integrat în societate înseamnă a fi acceptat de oamenii din comunitatea ta, să participi la întâlniri ale comunităților tale. World Vision a pregătit comunitatea să primească cu brațele deschise utilizatorii de scaune rulante, chiar și la țară”, a declarat Dana Buzducea, Director World Vision România.

 „Motivation România a oferit experiența sa în domeniul de furnizare a scaunelor rulante, care alături de experiența World Vision în servicii la nivelul comunității a făcut ca proiectul ACCESS să devină un model și o soluție pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilități care trăiesc în mediul rural. Pe lângă scaunul rulant, Motivation a oferit serviciile de instruire a utilizatorilor, adaptate nevoilor lor și mediului din care fac  parte. Sperăm ca acest proiect să fie preluat ca un model de bune practici, care să ajute la îmbunătățirea legislației și extinderea accesului la servicii de sprijinire şi integrare pentru persoanele cu dizabilități din mediul rural”, a declarat Cristian Ispas, Director Motivation România.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări