Ştiri şi Joburi
Al treilea sector
Data: 09.09.2015
Ştiri şi Joburi

Cine a câştigat competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale?

NESsT anunță câștigătorii Competiției pentru Întreprinderi Sociale, ediția 2015. Vă invităm să aflaţi cine sunt!  

Anul acesta, NESsT a primit 80 de aplicații de la 48 de ONG-uri, 23 de echipe de antreprenori și 9 entități comerciale cu misiuni sociale puternice. Dintre acestea, 14 au fost selectate să intre în competiția pentru Întreprinderi Sociale, beneficiind de programul de dezvoltare a afacerii creat de NESsT pentru sprijinirea întreprinderilor sociale din România. Programul conține 3 etape sub forma a 3 sesiuni de workshop-uri de câte 2 zile în cadrul cărora participanții sunt familiarizați cu noțiuni privind dezvoltarea afacerii și primesc instrumentele necesare pentru planificarea dezvoltării propriei întreprinderi sociale.

La final, au fost primite 10 planuri de afaceri complete, evaluate de trei consultanți NESsT și 25 de evaluatori externi, membri ai rețelei Business Advisory Network, precum și parteneri de la UniCredit Bank, Social Entrepreneurship Initiative and Foundation și Fundația Alături de Voi (ADV). Cele 10 echipe finaliste au fost invitate să își susțină planul de afaceri într-o sesiune de pitching ce a avut loc pe data de 27 iulie în fața unui juriu compus din 10 membri.

După sesiunea de pitching au fost aleşi doi câștigători, pe baza următoarelor criterii: analiza de piață detaliată și argumentarea solidă a potențialului de piață al afacerii, potențialul de a genera impact social sustenabil prin crearea de locuri de muncă sau asigurarea unor surse de venit pentru persoane vulnerabile, oportunitățile de creștere (atât a afacerii, cât și a impactului), precum și evoluția în cadrul competiției.

Cei doi câștigători ai Competiției NESsT pentru Întreprinderi Sociale, 2015, cea de-a V-a ediție, sunt:

Made in Rosia Montana, înființat în 2014 cu scopul de a sprijini comunitatea din Roșia Montană, zonă mono-industrială, unde accesul la un loc de muncă sau o sursă de venit sustenabilă este limitat. Scopul întreprinderii sociale este de a genera o sursă de venit pentru femeile din comunitate care fie nu au nici un venit, fie trăiesc din ajutorul social sau o pensie redusă. În prezent, 30 de femei sunt implicate în producția de obiecte de lână, obiectivul antreprenorilor fiind de a crește venitul mediu generat de la 400 lei pe lună la o medie de 800 lei pe lună pentru fiecare persoană, prin diversificarea producției, creșterea vânzărilor și pătrunderea pe piețe noi de desfacere. Profitul generat va fi reinvestit în afacere pentru creșterea impactului, precum și în susținerea unor inițiative locale cu impact direct asupra comunității.

- Timural Group (producătorul brandului Woodjoy), o unitate protejată înființată în 2003, în județul Mureș, de către Fundația Alpha Transilvana, cu scopul de a susține financiar programele organizației dedicate copiilor și tinerilor cu dizabilități și pentru a crea locuri de muncă pentru acest grup țintă. În prezent au 9 persoane cu dizabilități angajate, iar până acum au susținut programele fundației cu aproximativ 47.000 EUR. Întreprinderea socială își propune să se extindă pe piața externă cu produsele de mic mobilier de lemn, investind în vânzări și promovare. Obiectivul pentru următorii 5 ani este de a crește numărul de angajați persoane cu dizabilități de la 9 la 17 și de a crea locuri de muncă și pentru alte persoane vulnerabile (șomeri, tineri absolvenți) prin colaborarea cu Agenția de Ocupare a Forței de Muncă din județul Mureș și instituțiile de învățământ locale.

Aceștia vor primi o finanțare totală nerambursabilă de aproximativ 10.000 EUR fiecare pentru implementarea planului de afaceri și vor intra în portofoliul NESsT de incubare unde vor beneficia în continuare de consultanță și acces la resursele necesare dezvoltării afacerii.

Competiția pentru Întreprinderi Sociale este organizată de Fundaţia NESsT România cu scopul de a  susține start-up-ul și dezvoltarea întreprinderilor sociale din România.

Competiția a fost co-finanțată de Elveția prin intermediul Programului de Cooperare Elvețiano-Român pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse (mai multe detalii la www.swiss-contribution.ro).

În această competiție premiile pentru întreprinderile sociale câștigătoare sunt oferite în colaborare cu UniCredit Foundation.

Parteneri și co-finanțatori

Competiția a fost co-finanțată de Elveția prin intermediul Programului de Cooperare Elvețiano-Român pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse (mai multe detalii la www.swiss-contribution.ro). Competiția și incubarea întreprinderilor sociale din portofoliul NESsT este, de asemenea,  realizată cu sprijinul  a doi actori cu experiența în economia socială, Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif), Zurich, Elveția, și Fundația Alături de Voi (ADV), Iași, România, respectiv cu suportul UniCredit Foundation (beneficiind și de implicarea angajaților UniCredit Bank și UniCredit Business Integrated Solutions ).

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări