Legislaţie
Al treilea sector
Data: 12.02.2015
Legislaţie / Noutăţi legislative

Cinci ONG-iști la masă cu președintele României

Cinci reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale s-au întâlnit cu președintele României ca să discute despre o nouă legislație referitoare la partidele politice. Modificările ar trebui aplicate, cel târziu, din luna mai.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Legea partidelor politice și legea finanțării partidelor politice au fost principalele subiecte discutate săptămâna trecută de Klaus Iohannis cu cei cinci reprezentanți ai coaliției Politică fără Bariere (PfB). Coaliția,  formată din 18 organizații neguvernamentale, a demarat, în octombrie 2014, campania Politică fără Bariere. Scopul campaniei este de a contribui la modificarea legislației pentru garantarea drepturilor la asociere politică și participare la alegeri.

„Discuția cu președintele a durat circa 45 de minute. Atmosfera a fost una plăcută și am vorbit chestii de substanță. În esență, am discutat chestiuni de viziune de ansamblu asupra sistemului de partide și alegeri. Am pus accent, în primul rând, pe legea partidelor politice și pe legea finanțării partidelor politice, pentru că asta se regăsește în mandatul campaniei <<Politică fără Bariere >> . Am ținut cont că trebuie să existe trei lucruri simple, așa cum a spus chiar președintele: reprezentativitate pentru cetățeni în toate forurile deliberative, integritatea oamenilor care ajung să candideze și să fie aleși și durabilitate, din perspectiva sistemului, ca să nu ajungem în situația ca la fiecare 3-4 ani, când avem alegeri, să schimbăm legea”, declară Codru Vrabie (membru al asociației Funky Citizens), unul dintre participanții la întâlnirea cu președintele României, din luna februarie. Alături de el, la discuție au mai participat și Mircea Kivu (Grupul Autonom pentru Democrație Participativă), Daniela Târnovschi (Fundația pentru o societate deschisă), Florina Presadă (Centrul de Resurse pentru Participare Publică) și Septimius Pârvu (Expert Forum).

La doar patru zile de la întîlnirea pe care a avut-o cu cei cinci reprezentanți ai sectorului nonprofit, președintele României a ținut un discurs în Parlament, iar două dintre mesajele pe care le-a transmis celor prezenți au făcut trimitere la „modificarea legislației partidelor politice” și la o „nouă lege a partidelor politice”.

„Președintele s-a așezat la masă spunând, în primul rând, că el dorește să asculte care credem noi că sunt problemele și ce soluții avem de oferit. Și la final, în esență, a preluat mesajul de la noi și l-a transmis mai departe în Parlament, pe 9 februarie”, precizează Vrabie.

Propunerile inițiatorilor campaniei urmăresc două obiective. Primul constă în eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid, concomitent cu condiționarea înscrierii listelor de partid în toate competițiile electorale de prezentarea unui număr de semnături de susținere. Al doilea obiectiv este asigurarea unei egalități de șanse între partidele mari, cele mici sau nou înființate și candidații independenți.

„În ceea ce privește legea partidelor politice, ne dorim ca partidele să poată fi înființate doar de către trei membri fondatori, nu de 25.000, așa cum este în prezent. Personal, nu mă deranjează dacă una dintre condițiile pentru înființarea unui partid național rămâne în continuare cea cu 25.000 de membri. Însă ceea ce ne dorim eu și colegii mei este ca, la nivel local, oamenii care nu se simt reprezentați de grupurile mari, să poată găsi o metodă de reprezentare a intereselor lor. Referitor la finanțarea partidelor politice, noi ne dorim ca aceasta să se facă în funcție de numărul voturilor obținute”, spune reprezentantul Funky Citizens.

Vrabie adaugă că este imperios ca legea partidelor politice să fie modificată și publicată în Monitorul Oficial până la sfârșitul lunii mai, astfel încât noua formă să poată fi aplicată la alegerile din 2016. „Nu se poate amâna, deoarece avem două constrângeri. Prima este recomandarea Comisiei de la Veneția, ca legile electorale să nu se modifice cu cel puțin un an înainte de alegeri. Cealaltă este o decizie a Curții Constituționale românești, care spune că nu este acceptabil să se modifice legile electorale cu un an înainte de alegeri”, menționează Vrabie.

Propunerile PfB au avut ecou şi în rândul partidelor politice. „Am primit semnale din partea partidelor politice. De principiu, toată lumea este de acord că avem nevoie de reprezentare la nivel local, ceeea ce înseamnă că aici pare să existe un consens în legătură cu diminuarea numărului de membri fondatori pentru partidele locale. De asemenea, se pare că există un consens și în ceea ce privește corelarea finanțării partidelor politice cu performanțele din alegeri”, mai spune membrul Funky Citizens.

În perioada următoarea, membrii coaliției PfB vor avea întâlniri cu șefii mai multor partide politice, precum și cu premierul Victor Ponta, pentru a discuta pe marginea modificării legii partidelor politice și a legii finanțării partidelor politice.

Sursa foto: Preşedinţia României

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări