ONG
Al treilea sector
Data: 02.10.2014
ONG / Advocacy

Cercul vicios al ONGiştilor: probleme versus soluţii

Ministrul delegat pentru Dialog Social a organizat o nouă serie de consultări cu societatea civilă. Reprezentanții ONG-urilor ar fi trebuit să vină cu soluții, însă ei au pus pe masă, din nou, problemele.

Liviu Florea, redactor-șef AlTreileaSector.ro

Oamenii din organizațiile neguvernamentale vor să rezolve problemele stringente ale societăţii, dar atitudinea autorităților faţă de activităţile lor îi dezamăgeşte până la blocaj. Ajunşi să creadă că au mâinile legate, unii ONGiști intră în cercul vicios al învinuirii „sistemului” şi se depărtează de la soluţiile concrete prin care pot schimba lumea.

Abaterea de la soluţii, cauzată de o mare dezamăgire privind lipsa de susţinere din partea „aleşilor”, a fost vizibilă și la cea de-a doua rundă de consultări cu ONG-urile, organizată în ultimele două zile din septembrie de Aurelia Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social.

Dacă la prima etapă de discuții, în iulie, asociațiile și fundațiile au venit la direcția pentru Dialog Social (din cadrul Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – MMFPSPV) pentru a face un bilanț al problemelor societății civile, a doua sesiune de consultări trebuia să pună pe masă soluțiile. Totuși, ONGiștii au continuat să expună probleme şi să discute despre vina autorităților pentru situaţia în care se află societatea. Unii dintre ei au susținut că nu au nevoie de banii statului, pentru ca, apoi, alţii să atragă atenţia că instituţiile nu le acordă suficiente fonduri pentru a le încuraja demersurile.

În a doua zi de consultări, primul grup de lucru a fost dedicat politicilor sociale, incluziunii și economiei sociale, cel de-al doilea – educației, tineretului și voluntariatului, iar ultimul – sănătății.

Florin Manole, unul dintre cei patru consilieri ai ministrului pentru Dialog Sociali prezenți în sala de dezbateri, a dat startul primului grup de lucru. În deschidere, a anunțat absența lui Codrin Scutaru, secretar de stat în MMFPSPV, ceea ce a stârnit o reacție dezaprobatoare din partea unor ONGiști. În cele aproape trei ore de consultări s-au remarcat intervențiile Marianei Nițelea, reprezentatul SenioriNet, o rețea de organizații neguvernamentale „de servicii dedicate persoanelor vârstnice”, Ralucăi Ouriaghli, președintele RISE România (Rețeaua Întreprinderilor Sociale de Inserție) și Ionicăi Tarău, președintele asociației „1 iunie 2001”, din Buzău. Cele trei ONGiste au semnalat că își doresc ca statul să intervină pentru rezolvarea anumitor probleme referitoare la serviciile de îngrijire la domiciliu destinate vârstnicilor, antreprenoriatul social și românii cu deficiențe de auz și vorbire.

Printre părerile ONGiștilor s-a făcut auzită și vocea Aurelei Cristea. Ministrul pentru Dialog Social a declarat că, până la sfârșitul lunii octombrie, fiecare minister va primi câte un document cu problemele semnalate de reprezentanții mediului neguvernamental. „Sperăm ca, până la Forumul ONG, să putem avea gata acel document. Între timp, noi (cei din direcția pentru Dialog Social – n.red.) vom avea mai multe întâlniri, cu diverși miniștri, pentru ca ei să includă în strategia lor pe 2015 cerințele venite din partea sectorului neguvernamental”, a menționat Cristea.

Ministrul delegat pentru Dialog Social a mai spus că o platformă digitală care ar urma să faciliteze dialogul între societatea civilă și reprezentanții statului se află „în lucru” și ar urma să fie gata la începutul anului viitor. Aurelia Cristea a ieșit din sala de sedințe la ora 11 și 12 minute și i-a lăsat pe ONGiști să discute în continuare. Câțiva dintre ei au părăsit grupul de lucru cu mult înainte de încheierea lui, programată pentru ora 13:00. Florin Manole a încheiat prima sesiune cu „speranța ca, din octombrie – noiembrie, să avem grupuri de lucru la nivelul fiecărui minister, astfel încât organizațiile neguvernamentale să dialogheze direct cu cei care pot schimba lucrurile”.

Cel de-al doilea grup de lucru a fost concentrat pe educație, tineret și, deloc pe voluntariat, chiar dacă România are, de curând, o nouă lege dedicată activităților de voluntariat. La discuții a fost prezent și Ioan Groza, director general la Direcția Generală Învățământ Superior din cadrul Ministerului Educației Naționale (MEN). Groza a aflat ce s-a dezbătut la consultările din iulie cu cinci minute înainte de startul celui de-al doilea grup de lucru. ONGiștii au criticat lipsa de comunicare din interiorul MEN și l-au asaltat cu întrebări pe Groza despre: creșterea taxelor în universități, schimbarea curriculumului școlar, educația sexuală în instituțiile de învățământ, abandonul școlar, consilierea vocațională, manualele digitale și Ordonanța de Urgență 49/2014, care modifică Legea Educației.

Dialogul s-a încheiat cu cinci minute după ora 15 și cu mai multe locuri goale decât la primul grup de lucru.

Ultimul tur de discuții, dedicat sănătății, a început la ora 15 și 15 minute. În sală erau circa 15 oameni, mai puțin de jumătate decât la prima întâlnire a zilei, și părea că entuziasmul ONGiștilor a pălit sub orele amiezii. Cei prezenți au continuat să ridice mai multe probleme decât soluții concrete, ceea ce a iscat nemulțumiri chiar din rândul membrilor mediului neguvernamental. „Este foarte ușor să ridicăm probleme, dacă nu venim și cu soluții. Se pare că nu înțelegem de ce am venit aici”, a spus Amelia Dumitrescu, coordonator proiect la fundația Tineri pentru Tineri.

Și Anca Ștefan, presedintele asociației React, a subliniat importanța găsirii de soluții și a încurajat organizațiile neguvernamentale să ofere exemple de bună practică din experiența lor, care să poată fi extinse la nivel național.

Însă discuția s-a mutat, din nou, spre probleme. Poate că ONGiști au dreptate să semnaleze obsesiv problemele, chiar dacă tot ei sunt cei care ar trebui să aibă și soluțiile. Unii luptă de ani buni pentru drepturile a sute de mii și milioane de români, s-au săturat de indiferenţa autorităților şi tot speră că se va schimba ceva.

Al treilea grup de lucru s-a încheiat cu un oftat lung din partea lui Gabriel Nicolescu, președintele Federației Naționale a Asociațiilor Persoanelor cu Dizabilități din România şi cu speranţa că problemele românilor vor fi , la un moment dat, rezolvate, nu doar discutate.

Sursa foto: freeimages.com

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări