Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

Cele mai mari fundaţii caritabile din lume (II)

Există fundaţii care susţin cercetarea geneticii, finanţează biserici, sunt afiliate băncilor ori companiilor auto. Ele dictează tendinţe, inovează şi fac investiţii de miliarde de dolari. Care sunt organizaţiile cu asemenea bugete şi ce activităţi au? 

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector

Statele Unite ale Americii (SUA) nu au doar cei mai mulţi miliardari din întreaga lume – 442 (Forbes), ci şi cele mai bogate fundaţii caritabile. Bill & Melinda Gates Foundation, Howard Hughes Medical Institute, Ford Foundation, J. Paul Getty Trust sau Robert Wood Johnson Foundation sunt doar câteva exemple. De la înfiinţarea lor până acum, au donat zeci de miliarde de dolari.

Datorită schimbărilor în sistemele financiare si a spiritului comunitar bine dezvoltat, Italia este altă regiune în care s-au dezvoltat giganţi nonprofit.

În continuarea primei părţi a articolului, AlTreileaSector.ro vă prezintă câteva detalii despre două dintre cele mai bogate fundaţii din Italia, una din Marea Britanie şi două mari organizaţii din SUA: Fondazione Monte dei Paschi di Siena (Italia), Fondazione Cariplo (Italia), The Church Commisioners for England (Marea Britanie), Howard Hughes Medical Institute (SUA) şi Ford Foundation (SUA).

Fondazione Monte dei Paschi di Siena

Fundaţia este acţionarul majoritar al “Banca Monte dei Paschi di Siena”, cea mai veche bancă din lume şi una dintre cele mai importante instituţii de credit din Italia. În anul financiar 2012, organizaţia neguvernamentală, înfiinţată în 1995, a înregistrat o pierdere netă de 193,7 milioane de euro.

Scopul fundaţiei este dezvoltarea sustenabilă şi socială a comunităţilor din jurul oraşului italian Siena, ca să îmbunătăţească calitatea vieţii oamenilor. Totodată, organizaţia doreşte dezvoltarea regiunii Toscana şi progresul altor regiuni din Italia sau zone defavorizate din întreaga lume. Printre iniţiativele importante ale fundaţiei se numără:

●   Fondazioni4Africa, un demers la care participă alături de alte trei fundaţii importante din Italia – Compagnia di San Paolo, Fondazione Cariparma şi Fondazione Cariplo. Proiectul presupune intervenţii umanitare în Uganda de Nord şi în Senegal;

●  Biofund, o companie înfiinţată în 2006, care activează în sectorul ştiinţific şi al cercetărilor tehnologice;

● Siena Biotech, o companie pentru promovarea, finanțarea și realizarea de proiecte în domeniile biologiei și a biotehnologiei.

Fondazione Cariplo

A fost înfiinţată în decembrie 1991 ca parte a procesului de restructurare şi de privatizare a sistemului bancar italian. Fundaţia Cariplo are misiunea de a continua activităţile filantropice începute de băncile de economii italiene înainte de restructurare şi susţine dezvoltarea comunităţilor locale prin promovarea acţiunilor care răspund nevoilor în continuă creştere, dar neacoperite de administraţia publică sau de alte entităţi private.

 De la înfiinţare, organizaţia a finanţat cu mai mult de 1,2 miliarde de euro circa 20 de proiecte derulate de alte ONG-uri.

Totodată, fundaţia contribuie la dezvoltarea organizaţiilor independente, care să răspundă nevoilor comunităţilor. Mai mult, funcţionează ca finanţator şi mediator pentru părţile implicate în rezolvarea problemelor comunitare.

The Church Commisioners for England

“The Church Commisioners for England” a fost creată pentru a produce bani şi a-i investi în dezvoltarea Bisericii Anglicane. Între 2003 şi 2012, fundurile de care a dispus organizaţia au înregistrat o creştere anuală de 9,1%. ONG-ul contribuie, în fiecare an, cu peste 40 de milioane de lire sterline la desfăşurarea activităţilor Bisericii Anglicane.

Organizaţia sprijină financiar biserica atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, inclusiv ministerul episcopilor şi al catedralelor, precum şi parohiile. De asemenea, finanţează o mare parte din angajaţii care au lucrat pentru Biserica Anglicană.

Howard Hughes Medical Institute

În anul fiscal 2012, organizaţia neguvernamentală americană Howard Hughes Medical Institute a investit 695 de milioane de dolari în cercetare şi a acordat finanţări de 78 de milioane de dolari pentru proiecte de educaţie ştiinţifică. ONG-ul încurajează cercetătorii şi studenţii excepţionali să studieze sistemele vii.

Institutul a fost înfiinţat în 1953 de industriaşul şi aviatorul Howard R. Hughes. Toate activităţile erau finanţate cu ajutorul profiturilor înregistrate de Hughes Aircraft Company. Până în 1984, cercetătorii institutului îşi concentrau studiul asupra a patru arii: biologia celulară, genetică, imunologie şi neuroştiinţă. Ulterior a apărut un nou domeniu de cercetare, respectiv biologia structurală. În ultimii 25 de ani, organizaţia s-a impus ca un reper în cercetarea biomedicală şi în educaţia ştiinţifică.

Ford Foundation

A fost înfiinţată în 1936 de Henry Ford, fondatorul Ford Motor Company, şi Edsel, fiul său. Până în 1974, fundaţia a deţinut diverse procente din acţiunile fără drept de vot ale producătorului auto. Până acum, a acordat finanţări organizaţiilor neguvernamentale din SUA, America Latină, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, în valoare de peste 16,3 miliarde de dolari. Activele fundaţiei valorau 10,3 miliarde de dolari la sfârşitul anului fiscal 2011.

Organizaţia are programe pentru întărirea valorilor democratice, reducerea sărăciei şi a injustiţiei şi promovarea unei educaţii transformaţionale, bazată pe cunoaştere, creativitate şi întelegere a vieţii.

Fundaţiile caritabile cu bugete mari contribuie semnificativ la dezvoltarea societăţii. Pe lângă ele, mai există o mulţime de organizaţii neguvernamentale mai mici, a căror activitate este insesizabilă la nivel internaţional. Notorietatea, însă, nu echivalează cu importanţa. Atât giganţii societăţii civile, cât şi ONG-urile mici, au rolurile bine definite, la fel de importante.

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări