Finanţari şi fundraising
Al treilea sector

Cele mai mari fundaţii caritabile din lume (I)

La nivel mondial există 1.426 de miliardari, cu o avere de 5,4 trilioane de dolari, însă niciun clasament al celor mai mari fundaţii caritabile.

Liviu Florea, redactor-şef AlTreileaSector.ro

Singurele date statistice în ceea ce priveşte dimensiunea fundaţiilor, atât din punct de vedere al activelor, cât şi din perspectiva sumelor donate, fie au câţiva ani vechime, fie fac referire doar la Statele Unite ale Americii (SUA).

Revista britanică The Economist scria, în mai 2006, că Stichting Ingka Foundation, afiliată gigantului suedez IKEA, este cea mai puternică fundaţie caritabilă din lume din punct de vedere financiar, cu o valoare de 36 de miliarde de dolari, şi a doua organizaţie nonprofit din lume, ca mărime.

Pe de altă parte, într-un clasament din 2006, publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), reieşea că fundaţiile europene cele mai solide financiar sunt The Wellcome Trust (Marea Britanie) – 20,7 miliarde de euro, Fondazione Hans Wilsdorf (Elveţia) – 9,1 miliarde de euro şi Compagnia di San Paolo (Italia) – 6,9 miliarde de euro.

O analiza realizată de compania de consultanţă în resurse umane Towers Watson, în martie 2007, arăta, de asemenea, că The Wellcome Trust era cea mai mare fundaţie caritabilă din Europa, cu active de 20,7 de miliarde de euro. Organizaţia britanică era urmată în clasament de Fondazione Monte dei Paschi di Siena (Italia), cu active de 11 miliarde de euro şi de Fondazione Cariplo (Italia), cu active de 9,6 de miliarde de euro.

În ceea ce priveşte fundaţiile caritabile din SUA, cea mai nouă ierarhie aparţine organizaţiei neguvernamentale Foundation Center. Ultima actualizare a bazei de date a Foundation Center a avut loc la începutul lunii iunie. Astfel, Bill & Melinda Gates Foundation, cu active ce depăşesc 34,6 miliarde de dolari, este cel mai mare donator american. Fundaţia, înfiinţată de către fondatorul Microsoft şi soţia sa, este urmată de Ford Foundation (11 miliarde de dolari) şi J. Paul Getty Trust (10,5 miliarde de dolari).

În continuare, AlTreileaSector.ro vă prezintă mai multe informaţii despre fundaţiile Stichting Ingka Foundation, The Wellcome Trust şi Bill & Melinda Gates Foundation.

Stichting Ingka Foundation

Fundaţia are legătură strânsă cu gigantul IKEA, poate cea mai cunoscută companie de mobilă din lume. Organizaţia a fondat atât fundaţia filantropică Stichting IKEA (IKEA Foundation), cât şi INGKA Holding (de care aparţine majoritatea outlet-urilor IKEA). Sistemul de franciză şi brandul IKEA sunt deţinute de Inter IKEA Systems, o companie înregistrată în Olanda. Tot în Olanda sunt înregistrate fundaţia Stichting IKEA şi INGKA Holding.

Stichting Ingka Foundation a fost înfiinţată în 1982 de către miliardarul suedez Ingvar Kamprad (fondatorul IKEA), a cărui avere este estimată de revista americană Forbes la 3,3 miliarde de dolari.

Scopul Stichting Ingka Foundation este de a finanţa acte caritabile, prin intermediul IKEA Foundation şi de a reinvesti bani în grupul IKEA. Totodată,  Stichting Ingka promovează şi susţine inovaţia în arhitectură şi în design interior.

Pe de altă parte, IKEA Foundation derulează programe pentru oferirea de adăpost copiilor refugiaţi, emanciparea femeilor, lupta împotriva exploatării copiilor prin muncă şi oferirea donaţiilor pentru victimele diferitelor dezastre. Numai anul trecut, fundaţia a făcut donaţii în valoare de 82 de milioane de euro. Organizaţia estimează că, până în 2015, 100 de milioane de copii vor beneficia de programele pe care le finanţează.

The Wellcome Trust

Fundaţia a fost înfiinţată în 1936 de către Sir Henry Wellcome, un om de afaceri şi filantrop englez, născut în SUA. Între 1980 şi septembrie 2012, organizaţia a donat peste 10 miliarde de lire sterline. Activităţile fundaţiei sunt dedicate îmbunătăţirii sănătăţii oamenilor şi animalelor. Suportul financiar acordat de către organizaţie se concentrează pe sprijinirea cercetătorilor talentaţi, accelerarea implementării rezultatelor cercetărilor, precum şi pe explorarea medicală în funcţie de contextele istorice şi culturale. Totodată, fundaţia acţionează în cinci zone majore: finanţează cercetările privind genele, analizează modul de funcţionare a creierului uman, identifică noi metode pentru prevenirea şi tratarea bolilor provocate de bacterii, viruşi sau paraziţi, analizează evoluţia corpului uman şi a funcţiilor sale, precum şi a procesului de îmbătrânire şi a instalării bolilor cronice şi adresează integrat problemele globale legate de sănătate, nutriţie, securitate alimentară şi schimbări climatice.

Bill & Melinda Gates Foundation

Fundaţia caritabilă este deţinută de Bill Gates, cel mai bogat american şi al doilea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 67 de miliarde de dolari, potrivit Forbes. Bill Gates este fondatorul Microsoft şi a înfiinţat fundaţia în 1997, alături de soţia sa, Melinda.

Organizaţia are patru programe majore de acţiune: ajută cei mai săraci oameni din lume să se ridice din foamete şi lipsuri materiale, realizează progrese ştiinţifice şi tehnologice pentru salvarea vieţilor oamenilor din ţările aflate în curs de dezvoltare, îmbunătăţeşte educaţia şcolară în Statele Unite şi oferă suport copiilor şi familiilor vulnerabile din statul Washington. De asemenea, construieşte relaţii strategice şi promovează politici pentru sprijinirea activităţii fundaţiei.

Donaţiile făcute până în prezent de Bill & Melinda Gates Foundation depăşesc 28 de miliarde de dolari.

În perioada următoare vom publica şi partea a doua a articolului, în care veţi putea afla mai multe informaţii şi despre alte fundaţii care au bugete de zeci sau sute de milioane de euro anual.

Sursa foto principala: sxc.hu

Alte articole

Comentarii

One thought on “Cele mai mari fundaţii caritabile din lume (I)

  1. ma numesc petre georgeta si sunt mama a8 copii.avem mare nevoie de sprijin,traim intr-o saracie de neimaginat.va rugam din suflet sa ne ajutati. va multumim.tel 0734165883

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări