ONG
Al treilea sector
Data: 17.04.2013
ONG / Ce înseamnă ONG?

Generalităţi despre ONG-uri

Organizaţiile neguvernamentale, asociaţii şi fundaţii sau ONG-uri – cum li se mai spune, sunt persoane juridice constituite de persoane fizice sau persoane juridice care urmăresc desfășurarea unor activități în interes general sau în interesul unor colectivități locale ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial. (Legea nr. 246/2005 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații).

În România există în acest moment 79.000 de astfel de organizaţii conform Registrului Naţional ONG. Ele sunt entităţi nonprofit, care pot avea activităţi economice sau nu şi intervin în societate prin campanii, proiecte sau măsuri punctuale. Domeniile pe care lucrează aceste organizaţii sunt foarte diverse, la fel ca si actvităţile pe care le întreprind. Fie că vorbim de educaţie, sănătate, sport, cultură, protecţia mediului, integrare socială sau ajutorare a unor persoane vulnerabile cum sunt copiii sau batrânii, ONG-urile specializate pe aceste domenii rezolvă probleme generale sau punctuale pe care autorităţile statului sau instituţiile publice nu reuşesc să le abordeze eficient şi se creează dezechilibre la nivelul societăţii.

Recunoscând utilitatea publică a acestor organizaţii, prin O.G. 26/2000 statul conferă asociației sau fundației o serie de obligații și drepturi, printre care dreptul de a i se atribui în folosință gratuită bunuri proprietate publică, dreptul preferențial la resurse provenite din bugetul de stat și din bugetele locale, obligația de a menține cel puțin nivelul activității și performanțele care au determinat recunoașterea.

Exista si o serie de facilităţi fiscale pe care ONG-urile le au şi le vom detalia în curând pe AlTreileaSector.ro, cu ajutorul unui expert.

  

Alte articole

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proiectele noastre

Parteneri

Recomandări